MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Yeni Çin virüsü: Sorularla koronavirüs
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: _110578378_hi059286364.jpg]


Çin'de yeni bir virüs dokuz kişiyi öldürdü ve ABD, Tayland ve Güney Kore'nin yanı sıra çeşitli eyaletlere de yayıldı.

Yetkililer insanları koronavirüs salgınının merkezindeki şehir olan Wuhan'ın içine ve dışına seyahat etmeyi bırakmaya çağırıyorlar .

440 onaylanmış vaka vardır, kökeni bir deniz ürünleri pazarı.

İngiltere'deki yetkililer önlem olarak Çin'den uçuşları izliyor.

BBC sağlık ve bilim muhabirleri Michelle Roberts ve James Gallagher yeni virüs hakkındaki soruları cevaplıyor.


Sars tipi bir salgın veya herkesin etkilendiği bir domuz gribi durumu olarak ortaya çıkacak mı? 

Beklenti, bunun şiddetli akut solunum sendromuna domuz gribinden daha yakın olacağıdır, çünkü yeni koronavirüs Sars'ın bir akrabasıdır. Bununla birlikte, cevaplanmamış büyük sorulardan biri, bu virüsün bir kişiden diğerine ne kadar kolay yayıldığıdır.


Sars nasıl yayıldı? Nasıl ortaya çıktı? 

Sars yarasalarla başladı ve sonra misk kedisine bulaştı, bu da onu insanlara aktardı. Bazı insanlara misk kedileriyle doğrudan temas ile bulaştı. Ancak öksürük, hapşırma ve kontamine yüzeylerle bir kişiden diğerine yayılabildi.


Önleme için yapabileceğimiz bir şey var mı? 

Riski en aza indirmek için aşı yoktur ve temel hijyen ile alakası çok azdır.

Doktorlar mümkün olan en kısa sürede vakaları teşhis etmeye ve izole etmeye çalışacaklar ve virüsü anlamak için hastaların temas ettiği izleri takip edecekler.


İngiltere veya Avrupa'ya yayılma olasılığı nedir?

Bu ne kadar uzun süre devam ederse ve Çin'de ne kadar çok insan enfekte olursa, İngiltere ve Avrupa'da vakaların ortaya çıkma olasılığı o kadar artar.


Bu solunum hastalığını önlemek için aşı yapmak mümkün müdür? 

Şu anda, insanları bu tür koronavirüslere karşı koruyabilecek bir aşı yoktur, ancak araştırmacılar bir tane geliştirmeye çalışmaktadır. Daha önce insanlarda görülmemiş yeni bir türdür, bu da doktorların bu konuda öğrenecek çok şeyleri olduğu anlamına gelir.


Pekin ve Şanghay'a seyahat edeceğim orada ne gibi önlemler alacağımı bilmek istiyorum? 

Şu anda mevcut olan bilgilere dayanarak, Dünya Sağlık Örgütü seyahat veya ticaret konusunda herhangi bir kısıtlama önermemiştir. Ayrılmadan önce en son seyahat tavsiyelerini tekrar kontrol etmelisiniz.


Virüsün son birkaç ay içinde Çin'e seyahat eden herhangi bir kişiyi etkilemesi mümkün müdür, örneğin Ekim-Aralık 2019? 

İlk insan vakaları Çin'in Wuhan şehrinde Aralık 2019'da tespit edildi. Bundan önce bildirilen başka herhangi bir şüpheli insan vakası olmamıştır. Virüs türü göz önüne alındığında, inkübasyon süresi (enfeksiyonu yakaladıktan sonra semptomların ortaya çıkması ne kadar sürer) haftalar alabilir.

Virüsün insanlara nasıl veya ne zaman bulaşıcı hale geldiği henüz bilinmemektedir. Uzmanlar, ilk vakaların bir hayvan tarafından iletildiğine inanıyorlar.


Başlangıçta enfekte olmuş birçok insan zaten hastaneden taburcu edildi. Virüsün o kadar tehlikeli olmadığı anlamına mı geliyor?

Koronavirüsler, soğuk algınlığından daha şiddetli hastalığa kadar çeşitli hastalıklara neden olan geniş bir virüs ailesidir. Bu yeni koronavirüsün ne kadar kötü olduğu henüz belli değil.

Bir hasta enfeksiyondan kurtulduysa, başkaları için önemli bir risk oluşturmamalıdır ve yeterince iyi olması koşuluyla hastaneden eve gönderilebilir.


Corona virüsü hangi hayvandan geliyor? Kişi kendini nasıl koruyabilir? 

Virüsün nasıl bulaştığı henüz bilinmemektedir. Sars ve Mers gibi diğer koronavirüsler sırasıyla misk kedileri ve develerden geldi. Uzmanlar kaynağı bulmak için çalışıyor.

Enfeksiyonu önlemek için standart öneriler geçerlidir. Bunlar:
  • düzenli el yıkama
  • öksürürken ve hapşırırken ağız ve burnun kapatılması
  • Et ve yumurtaları iyice pişirmek
  • Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçının.