MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Yara izlerini azaltma
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: yara-izi-gidahatti.jpg]


Yaralar, vücudun iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır. Skar, cilt ve diğer dokulardaki biyolojik yara onarım sürecinden kaynaklanır . Küçük yaralar hariç çoğu yara, bir dereceye kadar yara izi kalmasına neden olur.

Yaralar, kazalar, hastalıklar, sivilce gibi cilt durumları veya ameliyatlardan kaynaklanabilir.

Yara İzleri Nasıl Oluşur?

Dermis (derin, kalın cilt tabakası) zarar gördüğünde izler oluşur. Vücut , hasarı gidermek için yeni kollajen lifleri ( vücutta doğal olarak oluşan bir protein) oluşturur ve bir yara izi oluşturur. Yeni skar dokusu çevre dokulardan farklı bir dokuya ve kaliteye sahip olacaktır. Yaradan sonra yara izleri tamamen iyileşir.

Farklı yara izleri var. Yara izlerinin çoğu düz ve soluktur. Bununla birlikte, vücudun çok fazla kolajen ürettiği durumlarda , yara izleri oluşabilir. Yükseltilmiş yaralara hipertrofik yaralar veya keloid yara izleri denir. Bu tür izlerin her ikisi de genç ve koyu tenli kişilerde daha yaygındır.

Bazı izler batık veya çukurlu bir görünüme sahip olabilir. Bu yara izi, cildi destekleyen yapılar (örneğin yağ veya kas) kaybolduğunda meydana gelir. Bazı akne izleri gibi bazı cerrahi izler de bu görünüme sahiptir .

Skarlar ayrıca gerilmiş cilt gibi görünebilir. Bu izler cilt hızla gerildiğinde ortaya çıkar (örneğin, büyüme çağında veya hamilelikte olduğu gibi ). Ek olarak, bu yara izi, iyileşme sürecinde cilt gergin olduğunda (örneğin bir eklem yakınında) ortaya çıkabilir.

Yaralar Nasıl Tedavi Edilir?

Yara izleri tamamen kaybolmamasına rağmen, görünümleri bir dereceye kadar iyileştirilebilir. İzlerin görünümünü iyileştirme yöntemleri şunlardır:


E vitamini , kakao yağı kremi ve piyasada satılan çeşitli ticari cilt bakım ürünleri gibi topikal tedaviler, izlerin iyileşmesine yardımcı olmada bir şekilde etkili olabilir.

Ameliyat. Bir yara izini gidermez ancak, yara izinin şeklini değiştirmek veya daha az farkedilir hale getirmek için ameliyat ile düzeltme yapılabilir. Hipertrofik veya keloid skarlaşma (skar yaraları) vakalarında cerrahi tedavi önerilmemektedir, çünkü tekrarlayan skarların yanı sıra tedaviden kaynaklanan ciddi skarlaşma riski vardır.

Steroid enjeksiyonları. Skar içine steroid enjeksiyonları, yaranın düzleşmesine yardımcı olabilir. Enjeksiyonlar keloid veya hipertrofik izlerin görünümünü yumuşatmaya yardımcı olabilir.

Radyoterapi. Düşük dozlu, yüzeyel radyoterapi, şiddetli keloid ve hipertrofik skar oluşumunun tekrarını önlemek için kullanılır. Bu tedavi, uzun vadeli potansiyel yan etkileri nedeniyle sadece aşırı durumlarda kullanılır.

Dermabrazyon . Bu tedavi, cilt yüzeyinin özel ekipmanla çıkarılmasını gerektirir. Dermabrazyon, bir skarın düzensizliklerinde, kabarık veya kabarık olsun olmasın, karışıklarda yararlıdır.

Mikrodermabrazyon , dermabrazyonun daha az invaziv bir şeklidir, ancak çok yüzeysel izler için minimal derecede faydalıdır.

Lazer yenileme . Dermabrazyona benzer olan bu prosedür, farklı lazer türlerini kullanarak cildin yüzey katmanlarını temizler. Daha yeni lazer tipleri, cildin üst katmanlarını çıkarmadan dermisteki kollajen üzerinde çalışarak daha ince sonuçlar elde edebilir. Bu ilerleme, daha uzun bir iyileşme gerektiren geleneksel lazer yenileme ve dermabrazyonun aksine çok az sürede sonuçlanır.

Dolgu enjeksiyonları. Bu tedaviler, batık izleri çevresindeki cilt seviyesine yükseltmek için kullanılabilir. Bununla birlikte, bu enjeksiyonların etkileri sadece geçicidir ve prosedürlerin düzenli olarak tekrarlanması gerekebilir. Enjekte edilebilir dolgu maddelerinin daha yeni formları artık piyasada ve bazı insanlar için bir seçenek olabilir.

Microneedling. Kolajen üretimini teşvik etmek ve hatta izlerin görünümünü azaltmaya çalışmak için kollajen uyarıcılarını veya diğer ürünleri tanıtmak için yüzeysel cilde birçok küçük delme ile yapılır.