MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Coronavirus 2020 Salgını: En Yeni Güncellemeler
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Çin'in Wuhan şehrinde başlayan koronavirüs salgını ile ilgili haberler hızla değişiyor. SARS ve MERS ile yakından ilişkili olan solunum yolu enfeksiyonu Çin'e yayılmaktadır ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere diğer bazı ülkelerde vakalar teşhis edilmiştir. Burada vakalar, ölümler, seyahat kısıtlamaları ve daha fazlası hakkında en son güncellemeleri sunacağız.

En son haberler nedir?

İkinci bir ABD vakası Cuma günü, CDC'nin Chicago'daki bir kadının koronavirüs için pozitif çıkması oldu.

Bu arada, bir Tennessee Tech öğrencisi ve Alameda County , CA'da 10'dan az kişi de dahil olmak üzere, 22 eyalette en az 63 kişi test ediliyor .

Yetkililer Perşembe günü yaptığı açıklamada, Teksas'ta Brazos İlçesi Sağlık Bölgesi'nin şüpheli bir koronavirüs vakasını araştırdığını söyledi. Bir Facebook Live haber konferansında, Sağlık Bölgesi'nden Eric Wilke, Pazartesi günü Teksas A&M öğrencisi olan hasta üzerinde test sonuçları beklediklerini söyledi.

Havaalanı sözcüsü Heath Montgomery'ye göre, Los Angeles Uluslararası Havaalanı'na gelen bir yolcu tıbbi değerlendirme için yakındaki bir hastaneye gönderildi. Ancak Perşembe günü Los Angeles İlçe Halk Sağlığı Departmanı bir e-posta yanıtında, ilçede belirlenmiş bir koronavirüs vakası bulunmadığını ve `` şu anda yerel iletim riskinin düşük olduğunu söyledi. "

Çin'de, yetkililer daha fazla şehre seyahat kısıtlaması getirdi, sayı 10'a çıkarıldı.


Kaç kişiye virüs tanısı konuldu ve kaç kişi öldü?

800'den fazla kişi enfekte oldu ve 25 kişi öldü.


Salgın ne zaman başladı?

Çin, Wuhan'daki salgını ilk olarak 30 Aralık 2019'da bildirdi.


İnsanlara nerede teşhis kondu?

Çoğu Çin'de teşhis edildi. Vakaları olan diğer ülkeler arasında Japonya, Tayland, Tayvan, Güney Kore, Vietnam, Singapur ve ABD'de iki ülke bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, 291 vakada şu ana kadar % 72'sinin 40 yaş ve üstü insanlarda olduğunu ve yaklaşık üçte ikisinin erkek olduğunu söylüyor. Diğer sağlık koşullarına sahip insanlar daha ağır hastalık riski altındadır.


Kamu görevlileri ne yapıyor?

Çinli yetkililer, 35 şehre etki ederek 10 şehre tüm toplu taşıma araçlarını kapattı. Birincisi, yaklaşık 11 milyonluk bir nüfusa sahip olan Wuhan'dı. 

Wuhan'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne uçan tüm yolcular beş havalimanından birine yönlendirilecek ve ateş ve virüsün diğer belirtileri için taranacak. “Endişeli hastalar” bir tesise yönlendirilecek ve virüsün olup olmadığını öğrenmek için bir test yapılacaktır.


Amerika Birleşik Devletleri'ndeki vakalar hakkında ne biliyoruz?

İlk ABD hastası 30 yaşlarında Washington eyaletinden bir adam. Wuhan'dan seyahat etmiş ve tarama yapılmadan önce ülkeye girmişti. Semptomlara başladı ve doktoruyla temasa geçti. Durumu iyi ve Providence Bölgesel Tıp Merkezi'nde tecrit edilmiş durumda.

İkinci vaka 60'lı yaşlarında Chicago'dan bir kadın. Aralık ayında Wuhan, Çin ziyaretinden döndü. Gazeteye göre, hastaneye kaldırıldı ancak durumu iyi.


Çin'e seyahat güvenli midir?

Wuhan gezginlere kapalı.


CDC den Çin yolcularına öneri:
  • Hasta insanlarla temastan kaçının.
  • Hayvanlardan, hayvan pazarlarından ve hayvanlardan gelen ürünlerden kaçının.
  • Ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın veya yoksa alkol bazlı bir dezenfektan kullanın.
  • Ateş, öksürük veya nefes darlığı çekiyorsanız, derhal tıbbi yardım alın. Sağlık uzmanınıza seyahatiniz hakkında bilgi verin.

Semptomlar nelerdir ve virüs nasıl teşhis edilir?

Çin, virüs için bir test oluşturdu ve bu bilgileri diğer ülkelerle paylaştı. CDC kendi testini geliştirdi.

Semptomlar ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Virüse maruz kaldıktan 2 ila 14 gün sonra ortaya çıkabilirler.


Virüsün kaynağı nedir ve nasıl yayılır?

Sağlık görevlileri henüz virüsün kaynağından ya da ne kadar kolay yayılabileceğinden emin değiller. Koronavirüsler, develer, sığırlar, kediler ve yarasalar da dahil olmak üzere birçok farklı hayvanda bulunur. Bir araştırma makalesi de yılanları olası bir kaynak olarak önerdi. Yeni virüs, Wuhan'daki kapalı bir deniz ürünleri ve canlı hayvan pazarına bağlı olabilir.

Virüs insandan insana bulaşabilir. Sağlık görevlileri bunun çoğunlukla insanların birbirine yakın olduğu ve sağlık ortamlarında olduğunu görüyorlar. Bugüne kadar 16 sağlık çalışanı enfekte oldu.

CDC, diğer iki tip koronavirüs olan ciddi akut solunum sendromunun (SARS) ve Orta Doğu solunum sendromunun (MERS), biri öksürdüğünde veya hapşırdığında damlacıklardan yayıldığına inanmaktadır.


Bir aşı var mı?

Aşı yok, ancak Ulusal Sağlık Enstitüleri bir tanesi üzerinde çalışıyor ve birkaç ay içinde teste başlamayı umuyor. Bu test güvenlik içindir. Güvenliyse, ne kadar iyi çalıştığını görmek için testler yapılır.


Nasıl tedavi edilir?

Virüs için spesifik bir tedavi yoktur. Hastalara genellikle sıvılar ve ağrı kesiciler gibi semptomları için destekleyici bakım verilir. Hastanede yatan hastalar nefes almak için desteğe ihtiyaç duyabilirler.