MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Akne, sivilce nedir? Nedenleri nelerdir?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: 1018170_620x410.jpg]


Sivilce Nedir?

Aslında akne ve sivilce aynı anlama gelir - neredeyse herkes yaşamın bir noktasında sivilce salgını yaşıyor.

Yağlı cilt salgıları deride yağ bezleri minik açıklıklar oluşturur (takılı gözenekler). Açıklıklar büyükse, tıkanmalar siyah nokta biçimini alır: siyah merkezleri olan küçük, düz noktalar. Açıklıklar küçük kalırsa, tıkanmalar beyaz başlıklar biçimini alır: küçük, ten rengi çıkıntılar. Her iki tıkalı gözenek türü şişmiş, hassas iltihaplara veya sivilcelere veya daha derin topaklar veya nodüllere dönüşebilir. Ciddi akne vakaları ( kistik akne ) ile ilişkili nodüller , cildin yüzeyinin altında, iltihaplanmış, hassas ve bazen enfekte olmuş sert şişmelerdir.

Sivilce büyük ölçüde ergenlik laneti olmasına rağmen, tüm vakaların yaklaşık% 20'si erişkinlerde görülür. Sivilce genellikle ergenlik döneminde 10 ila 13 yaşları arasında başlar ve yağlı cildi olan kişilerde daha kötü olma eğilimindedir. Ergenlik sivilcesi genellikle normalde 20'li yılların başlarında kaybolan beş ila 10 yıl sürer. Her iki cinsiyette de görülür, ancak genç erkekler en ağır vakalara sahip olma eğilimindedir. Kadınlar, 30 yaş ve üstü için hafif ila orta şiddette formlara sahip olma eğilimindedir.

Akne lezyonları yüzde en sık görülür, ancak boyun, göğüs, sırt, omuz ve üst kollarda da görülebilir.

Popüler inanışın aksine, sivilce, zararlı bir diyet, kötü hijyen veya kontrolsüz bir cinsel dürtüden kaynaklanmamaktadır . Basit gerçek şu ki kalıtım ve hormonlar çoğu sivilce formunun arkasındadır. Çikolata yemek veya yüzünüzü günde 10 kez fırçalamak, bu hoş olmayan, bazen acı verici ve çoğu zaman utanç verici cilt sorununa yatkınlığınızı değiştirmez .


Sivilce nedenleri nelerdir?

Akne nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Stres sivilceyi ağırlaştırabilse de, açıkça buna neden olmaz.

Hormonlar. Gençlerde yaygın akne, hormon üretimindeki artışla başlar. Ergenlik döneminde, hem kız hem de erkek çocuklar testosteron içeren erkek cinsiyet hormonları olan yüksek düzeyde androjen üretirler . Testosteron , cildin yağ bezlerinde üretilen yağ olan daha fazla sebum yapması için vücuda sinyal verir.

Bakteriler. Aşırı sebum açıklıkları saç foliküllerince tıkanır - özellikle de yüz, boyun, göğüs ve sırtta. Bu tıkalı foliküllerde bakteri ürer. Bu, cildin yüzeyinde '' komedon '' olarak da bilinen siyah noktaları veya beyaz noktaları oluşturur. Bazen bu tıkanma, folikül duvarının bu birikimin baskısı altında kırılmasına neden olur. Bu olduğunda, sebum yakındaki dokulara sızar ve bir püstül veya papül oluşturur - buna iltihaplı sivilce denir. Daha büyük, hassas püstüllere nodül denir.

Hap tipine bağlı olarak, oral kontraseptifler bazı kadınlarda akneyi tetikleyebilir. Bazı enjekte edilebilir kontraseptifler ve intrauterin doğum kontrol cihazları (RİA) da akneye neden olabilir. Bazı vücut geliştiriciler ve diğer sporcular tarafından alınan steroidler de ciddi salgınlara neden olabilir.

Aknenin birçok alt tipi vardır. Sivilce neonatorum ve akne infantum bazen yenidoğan ve bebekleri, genellikle erkekleri etkiler. Yüzünde sivilce döküntüsü görülür ve genellikle haftalar içerisinde geçer, kalıcı bir etkisi olmaz. Ancak, sivilce infantum daha uzun sürebilir, daha şiddetli olabilir ve skarlaşmaya neden olabilir.

Genç yaşlarında neredeyse sivilce yaşamayan insanlarda, yaşlandıkça kalıcı yetişkin başlangıçlı sivilce gelişebilir. Ergenlik döneminde androjen seviyesindeki normal artışa rağmen, bazı doktorlar akne alevlenmelerinin bir kişinin cildinin sebum üretimindeki bir artışa veya akneye neden olan bakterilere nasıl tepki verdiğine kıyasla androjen seviyelerine göre daha az olduğuna inanmaktadır. Propionibacterium acnes bakterileri sağlıklı saç köklerinde doğal olarak bulunur. Tıkalı foliküllerde çok fazla birikirse, sebumu parçalayan ve iltihaplanmaya neden olan enzimler salgılayabilirler. Bazı insanlar bu tepkiye karşı diğerlerinden daha hassastır. Bir kişide sivilce ya da ikisine neden olabilecek Sebum seviyeleri başka bir kişide yaygın salgınlara (ya da hatta akut kistik akne'ye) neden olabilir .