MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Evde Alerji ve Astımdan Korunma
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Alerjisi olan milyonlarca insandan biriyseniz , alerji tetikleyicilerini veya alerjenleri kontrol etmeniz gerekir . Evinizi daha konforlu hale getirmek için yapabileceğiniz birçok şey var.


Tozdan ve Polenden Kaçının

Toz akarları alerji ve astım semptomlarının en yaygın tetikleyicisidir . Bu küçük böcekler, evlerimizde doğal olarak toplanan toz parçacıklarında yaşar. Tabii ki evcil hayvan ve insan - tehlikesi ( cilt hücreleri) ve poleni de alerji ve astım semptomlarını tetikleyen yaygın suçlulardır. Çözüm, parçacıkların toplanabileceği kadar az yere sahip olmak ve bu yerleri temiz tutmaktır.

Camları kapalı tutun ve klima kullanın. Toz üreten fanları kullanmayın. Ayrıca evi kuru tutun.

Mümkünse çok büyük halı olmasın evde. Halı toz tutar. Parke, fayans gibi döşeme daha iyidir. Kolayca temizlenebilen küçük halılar kullanın. Halının değiştirilmesi mümkün değilse, en az haftada bir kez süpürün. HEPA (yüksek verimli partikül) filtre kullanın.


Yastık veya nevresim kullanmaktan kaçının.

Alerjenleri tutabilecek döşemeli mobilyalardan kaçının; sadece silinebilecek ahşap, plastik, deri veya vinil mobilya kullanmaya çalışın.

Toz toplayan panjurları ve uzun perdeleri yıkanabilir perdelerle değiştirin.

Temizleme ve süpürme yaparken bir maske ve eldiven kullanın.

Eğer evcil hayvanınız varsa (tabii ki, alerjiniz veya astımınız varsa evcil hayvanınız olmaması daha iyidir), onları yatak odasının dışında tutun, çünkü zamanımızın çoğunu burada geçiriyoruz. Evcil hayvanlarınızı düzenli olarak yıkayın ve döşemeli mobilyalardan uzak tutmaya çalışın.


Küfü önlemek

Ev küfü alerjisi olanlarda alerji semptomlarını tetikleyebilir . Küflenmeyi önlemenin en iyi yolu nemi önlemektir. İşte püf noktaları:
  • Evi kuru tut.
  • Islak giysileri çamaşır makinesinde, küfün hızla büyüyebileceği yerde bırakmayın.
  • Duş perdelerini ve banyo fayanslarını küf önleyici ürünlerle yıkayın.
  • Çok fazla iç mekan bitkileri olmasın - özellikle yatak odasında. Küf bitki topraklarında büyüyebilir.
  • Evde, içeriden ve dışarıdan nemi veya sızıntıyı giderin.
  • Plastiklerin havalandırılmasını sağlayın.
  • Mutfakta ve banyoda fan kullanın.
  • Camlarda yoğuşma görürseniz nemlendiricileri kapatın.
  • Bodrumlarda ve küfün büyüme eğiliminde olduğu evin diğer alanlarında, özellikle sıcak nemli iklimlerde, nem gidericiler ve klima kullanın.
  • Her hafta nemlendiricileri temizleyin.
  • Beton zeminlerde halıyı çıkarın ve kaldırılıp yıkanabilen halıları kullanın veya beton üzerine bir buhar önleyici bariyer monte edin.

Hamamböceği Kontrolü

Hamamböceği dışkıları, birincil astım tetikleyicisi olan bir protein içerir . Hamamböcekleri hayatta kalmak için suya ihtiyaç duyarlar ve geride bıraktıklarınız üzerinde gelişirler. Bu nedenle, temiz ve kuru bir evde yaşamaları daha düşük ihtimal olacaktır. Sızıntıları giderin, yiyecekleri kaplarda tutun, kirli bulaşıkları dışarıda bırakmayın, bulaşıkları yıkadıktan sonra mutfağı iyice temizleyin ve çöpleri düzenli olarak alın. Ayrıca pencereler, duvar çatlakları ve zemin boşlukları dahil hamamböceklerinin dışarıdan girebileceği açıklıkları da engelleyin.