MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Koronavirüs'ten Korunmak İçin Basit Yöntemler
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[attachment=42][attachment=41][attachment=41][Resim: images?q=tbn%3AANd9GcR9gcSSRzyrmG02RRqaH...a5qGsvKQg8]Öncelikle herkese merhabalar. Bir hemşire olarak mesleğimin görev ve sorumluluklarından olan halkı bilinçlendirme ve doğru yönlendirme felsefesiyle, koronayla alakalı yanlış ve eksik bilgilerin önüne geçmek için bu paylaşımı yapmak istedim.

İlk olarak koronavirüs hava yoluyla değil damlacık yoluyla yayılıyor yani tükrük gibi öksürünce hapşırınca etrafa yaydığımız damlacıklarla yayılır. Öksüren bir bireyden size korona bulaşması için damlacıkların size ulaşması lazım. Maske takma olayına gelince sağlıklı bireylerin maske takmasına gerek yok. Sadece hasta bireyler damlacıkların yayılmaması için maske takmalı. Ha illa ben maske takacam diyorsanız n95 maskesi takın. Filtrelidir. Tam koruma sağlar. Diğer tek kullanımlık bez maskelerin çok da bir koruma işlevi yok. Onları hasta bireyler takmalı damlacıkları etrafa yaymamak için.


Peki virüslü damlacıklardan korunmak için ne yapmamız gerekiyor? 

Koronavirüsün bizi hasta etmesi için bizim ağzımıza gözümüze burnumuza yani solunum yollarına vs ulaşması lazım. Ilk olarak şunu bilin ki her yerde koronavirüs olabilir. Yani bindiginiz dolmuşta, tuttuğunuz kapı kolunda, harcadığınız parada kullandığınız telefonda, tv nizin kumandasında kısacası elinizle dokunduğunuz her yerde koronavirus olabilir.

Bu virüsler uça uça size bulaşmazlar siz virüse dokunup sonra yemek yerken, yüzünüze dokunurken, burnunuzu kaşırken virüsü kendi ellerinizle solunum yollarınıza taşımış olursunuz.

Peki basitçe kendimiz ne yapabiliriz?

Elleri, yemekten önce ya da lavaboyu kulandıktan sonra 30 saniye boyunca tırnak içi avuç içi elin dışı dahil sabunla ya da el dezenfektanı ile yıkamalıyız. Hiçbirine ulaşamıyorsanız kolonya kullanın bol bol. Yüzde doksan oranında virüs öldürücülüğü var.

Kalabalık yerlerden uzak durun. Hasta insanın öksürmesiyle damlacıklar belli bir mesafeden (1.5 - 2 metre) size ulaşamaz. Toplu taşıma araçları, okul, avmler sinemalar vs risk alanlarıdır.

Kronik hastalıkları olanlar(astım, koah vs. ), bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlı ve bebekler risk gruplarındadırlar kendilerine iki katı dikkat etmeliler.

Özet: Ellerinizi yüzünüze burnunuza vs vurmayın. Ellerinizi sürekli yıkayın. Yemekten önce lavabodan sonra... Solunum yollarınıza bir şekilde ulaşan virüs varsa 5 saat kadar onu atma şansınız var. Hemen hasta edemez sizi. Ondan kurtulmak için tuzlu suyla gargara yapın, burnunuzu temizleyin. Günde 4-5 kez gargara yapın tavsiyemdir.

[Resim: images?q=tbn%3AANd9GcS-iwVuiE0PjPpehmhRy...pNW99QAEYf]
Hastalıktan Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Öncelikle kalabalık ortamlardan fazla durmayın. Havasız ortamlardan uzak durun. İş yerinizde ve evinizde sürekli ortamı havalandırmaya dikkat edin. Kolonyayı bol bol kullanın. Belli aralıklarda mutlaka elinizi dezenfekte edin. Hapşırma, öksürme gibi durumlarda da elinizi yıkayın.

Evcil hayvanlarla temas durumunda mutlaka elinizi yıkayın. Kirli sokak hayvanlarına asla temas etmeyin. Yabancı uyruklu insanlarla mesafenizi koruyun. Çünkü bu hastalık ülkemize yabancı ülkelerden bulaşma ihtimali vardır.



Elinizie ağız ve göz gibi kısımlardan uzak tutun. Temas etmemeye özen gösterin.


Sizler için bir de slayt bırakıyorum. Mutlaka göz gezdirin.
Ellerinize sağlık Asil Bey güzel bir yazı olmuş.