MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Herkese korona testi yapılır mı?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: 6p7v5d.jpg]

Sağlık sistemi olarak, bir çok konuda, bir çok Avrupa ülkesinden bile iyi durumdayız. Bu gerçek.
Ama uçmuyoruz. Bunu bi farkedin. 

Gerçekçi olun.

İmkânınız var diye, elinizdeki parayı har vurup harmana vermediğiniz gibi, kısıtlı imkanlarınızı da ihtiyaca binaen harcama kalemlerine pay ediyorsunuz ya hani.
Devlet de öyle yapıyor. Misâl:

-Hamilelik için bakılan kan tahlilinin adı Beta-Hcg. Sallıyorum 5 lira maliyeti olsun. Adetiniz bir gün geçti diye, evet size yapabiliriz. Ama , gereklilik? İsraf.

-Toplumda gizli şeker var. Glukoz tahlili sallıyorum 1.5 lira. Bi de üç aylık şekerin göstergesi olan HbA1c var, sallıyorum 25 lira. Toplumda gizli şeker var mı diye risk grubunda olan 40 milyon vatandaşa bugün bunu yapalım mı? Senin 1 tane yakınını yakalasak bile kârdır evet doğru. Ama bu kitlesel israfa değer mi?

-Gizli guatr da çok olabilir toplumda. Ya da ilaç kullanan guatr hastasını düşünelim. Her başı ağrıdığında, bi T3-T4-TSH bakıp da, devletin kasasına 30 lira yük bindirmek, sizin vicdanınıza siner mi? İşler, ihtiyaca binaen yürüyor. Onun kararını da ehil olan bizler veriyoruz.

-Böbrek üstü bezinizde tümör olma ihtimali sallıyorum % 4, veya böbreğinizde kist görülme ihtimali sallıyorum % 8. Bütün topluma, ultrason tomografi mr çekek mi? 228 lira sizin canınızdan değerli değil ama, ülkeyi taramadan geçirmenin gereği yok, sizinle beraber hayatınız boyunca size hiç sıkıntı yapmayacak olan kistleriniz için.

-Gizli kalp olabilir sizde. Doğru. Her göğsü ağrıyana sallıyorum 20 liralık Troponin testini yapalım mı? Ya da daha basitten gidelim. Gizli kalp hastalığını yakalayacak diye, 40 kuruşluk masrafı olan EKG'yi çekelim mi bütün topluma?

--Örnekleri çoğaltalım.

Her öksürene 2-3 liralık maliyeti olan akciğer filmini çekeriz de..
Her ateşi olana, gereksiz yere niye panik olalım sen korona mısın acaba diye?

Herkese, her isteyene korona testi yapmak, evet İNSANÎ.

Ama ülkemizde henüz 83 milyon tane kit olmadığı için ve gereksiz yapılan her test, ihtiyaçlı hastanın hakkına girme potansiyeli taşıdığı için VİCDANÎ DEĞİL.

Bırakın doktorlar da işini yapsın.

Her boğazınız ağrıdığında içtiğiniz ilacın parası sizin cebinizden çıkıyor görülebilir.
Ama gereksiz yere aldığınız her ilaç, ülke ekonomisine sapladığınız bir hançer. Sizin ihtiyaç fazlası stokladığınız her makarna, komşunuzun gizli kul hakkı belki.

İnsan canı veya sağlığı için parayla değer biçmiyorum, yanlış anlaşılmasın.

Askeriyede bir söz vardır.
Barışta ter dökmeyen, savaşta göz yaşı döker.

Henüz daha savaşa girmedik. Eşiğindeyiz.
Size gereksiz yere yapılan her Coronavirüs testi, yarın gerekli olduğu hâlde test bulamayacak olan bir yakınınızın kul hakkı olabilir. O yüzden doktorunuza güvenin.

Alıntıdır.