MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Koronavirüs (Covid-19) Plazma Bağışı Bilgi ve Destek Bölümü
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: immun_plazma_bagisi_nedir.jpg]




SEN İYİLEŞTİN ŞİMDİ PLAZMA BAĞIŞINLA İYİLEŞTİRME SIRASI SENDE
COVID-19, 2019 yılında Çin’de başlayan ve daha sonra tüm dünyaya yayılan SARS-CoV-2 virüsüne bağlı bir hastalıktır. Başlıca öksürme, hapşırma gibi damlacık yoluyla yayılmakla birlikte virüs bulaşmış yüzeyler ve eşyalarla temas ile de bulaşabilmektedir. Hastalık hızlı yayılmakta olup, henüz kesin bir tedavisi ya da aşısı bulunmamaktadır.

Herhangi bir hastalıktan iyileşmiş kişilerin kanından elde edilen plazmalar tarih boyunca aşının ilk öncülü olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda immün plazma tedavisi 1900’lerin başından bu yana tıp camiasında bilinen ve uygulanan bir yöntem olup, geçmişte dünyayı etkisi altına alan SARS, MERS, Ebola, Kuş Gribi gibi salgınlarda da uygulanmıştır.

Gelinen süreçte şu an günümüzde Amerika Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) COVID-19 hastalığından iyileşmiş bireylerin kanından elde edilecek immün plazma tedavisini önermektedir ve ülkemiz başta olmak üzere birçok ülkede uygulanmaya başlanmıştır.



İMMÜN PLAZMA BAĞIŞI HAKKINDA

  Heart  İmmün Plazma tedavisi nedir?

COVID-19 tanısı konulan, tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan Türk Kızılay tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması yoluyla gerçekleştirilen tedavi yöntemidir.


  Heart  COVID-19 tanısı konulan hastalar için kimler plazma bağışında bulunabilir?

  1. Ulusal mevzuata göre tam kan bağışı şartlarını ve COVID-19 İmmün Plazma Tedarik ve Klinik Kullanım Rehberi gerekliliklerini sağlayan bağışçılar,
  2. 18-60 yaş arası (19 yaşından gün almış, 61 yaşından gün almamış) bağışçılar,
  3. Erkek ya da gebe kalmamış (düşük ve kürtaj dahil) kadın bağışçılar,
  4. Daha önce kendilerine kan transfüzyonu yapılmamış bağışçılar,
  5. COVID-19 hastalığına yakalanmış ve sonrasında iyileşmiş bireyler,
  6. Bağışçı adayının COVID-19 enfeksiyonu tanısı aldığına dair laboratuvar test sonucu olmalıdır VE
  7. Bağışçı adayı, hastanede yatarak tedavi görmüş kişi ise en az 24 saat ara ile nazofaringeal bölge dediğimiz boğaz ve burundan alınmış iki test sonucunun “NEGATİF” olması ve tam iyileşmesinin (Öksürük, Ateş, Nefes Darlığı vb.) üzerinden en az 14 gün geçmiş olmalıdır.

İki negatif test sonucu olmayan bağışçılar için aşağıdaki madde uygulanır.

  1. COVID-19 bağışçı adayı, tedavisini evde karantina altında tamamlamış ise klinik olarak tam iyileşmelerinin üzerinden en az 28 gün geçmiş VE bağış öncesinde boğaz ve burundan alınmış bir test sonucu “NEGATİF” olmalıdır.
  2. Bağışçı adaylarının hastalık dönemine ait kayıtları eksiksiz, takip edilebilir ve dökümante olmalıdır


  Heart   Plazma Bağışı nasıl alınır?

· Uygun bağışçı adayı tıpkı kan bağışında olduğu gibi bağışçı sorgulama formu doldurur ve muayene edilir.

· Uygun olan bağışçı adaylarından aferez denilen yöntemle; kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşenleri alınır. Bu işlem 45-60 dakika sürmektedir.

· Bağışçıdan alınan kana laboratuvar testleri uygulanır.



  Heart  Bu tedavi ücretli mi?

Bu tedavi ücretsizdir. Tüm masraflar Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.



  Heart  Plazma bağışının, bağışçı için riski var mı?

Bu bağışın sağlık açısından herhangi bir riski bulunmamaktadır. Aferez işlemi esnasında kanın ayrıştırılması için kullanılan setler tek kullanımlık ve sterildir. Setler kapalı sistem olarak çalışır. İşlem esnasında kan cihazla dahi temas etmemektedir.



  Heart  Bir bağışçıdan ne sıklıkla plazma alınabilir?

İmmün plazma bağışı, ilk bağışın yapıldığı tarih başlangıç tarihi olarak kabul edilmek kaydıyla, 7-10 günde bir olmak üzere bir ay içerisinde en fazla 3 kez yapılabilir.



  Heart  Plazma Bağışı Süreci ve Transfer Süreci nasıl işliyor?

· İyileşen hastaların listeleri Sağlık Bakanlığı’nca Türk Kızılay’a bildirilir.

· Plazma bağışı yapılan merkezlerdeki kan hizmetleri görevlilerimiz listede bildirilen vatandaşlarımız ile irtibata geçer.

· Bağışçı olmaya gönüllü vatandaşlarımıza randevu verilerek kan merkezlerine davet edilir. Gelme imkanı olmayan bağışçılarımız Kızılay araçlarıyla alınır ve işlem sonrasında evlerine bırakılır.

· Hastanelerden gelen talepler doğrultusunda plazma ürünlerinin transferi gerçekleştirilir.

· Plazma talebi hasta yakını veya hasta tarafından yapılamaz. Kızılay, bu taleplere, hastaneler ile Kızılay arasındaki kan talep sistemi Medula üzerinden cevap vermektedir.

· İyileşen tüm hastalarımızın bilgileri Sağlık Bakanlığı tarafından Kızılay'a iletilmektedir. Bağış şartları elverişli olarak görünen tüm bağışçı adayları Kurumumuz tarafından aranacaktır.


Nasıl kan vereceğiz peki >>>>  168 çağrı numarasından bilgi ve randevu alarak...




Ayrıca bu konu altına da yorum yaparak, ihtiyacı olan insanlara ulaşılabilir....

Ve ayrıca bir de telegram grubu var o da burada >>>>>>> https://t.me/coviddonor