MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Eylül 2020 sağlıkta şiddet olayları
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Merhaba o kadar arttı ki sağlıkta şiddet artık haber veya konu yazarken mecburen toplu yazmak zorunda kalıyoruz. Hepsine ayrı başlık açınca forumda yer kalmayacak sanki.

Yanlış anlamayın önemsiz konu değil elbette çokluğuna vurgu yapıyorum ... Ne olacak böyle...



İşte Eylül ayından sağlıkta şiddet haberleri....

[Resim: saglik-bakani-fahrettin-koca-devlet-geci...eyecek.jpg]



Öncelikle Ankara'daki olay...


Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nde ateşli silah yaralanması nedeniyle aynı iki hastada getirildi. Ağır yaralı A.Ö. canlandırma ünitesine alındı ancak 1 saatten fazla süren müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Acil servis sorumlu hekimi, hastanın babasına ölüm haberini verdi. Bunun üzerine hasta yakınları, vefat eden yakınlarını görmek için içeri girmek istedi. Kalabalık grubun canlandırma odasına, şartları zorlayarak girmek istemesi üzerine görevli sağlık çalışanları barikat kurup kapıyı kapalı tutmaya ve hasta yakınlarını engellemeye çalıştı. Hastane güvenliği ve emniyet güçleri, gruba müdahale etti. Olayla ilgili adli süreç başlatıldı.



Çapada bir sağlık çalışanına darp;

[Resim: 1042913053_0:401:1080:985_1000x0_80_0_1_...d.jpg.webp]

Fatih'te bulunan İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bir kişi, maskesini doğru şekilde takması gerektiğini söyleyen sağlık çalışanını darp etti. Gözünden yaralanan sağlık çalışanının ameliyata alındığı öğrenildi. 


[Resim: capa.jpg]

Olay, sabah saatlerinde İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde meydana geldi. Sağlık çalışanı, maskesini doğru şekilde takmayan bir kişiye uyarıda bulundu.

İddiaya göre, uyarıya sinirlenen kişi ile sağlık görevlisi arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine maske uyarısında bulunulan kişi, hasta bakıcı olduğu öğrenilen sağlık çalışanını darp etti. İhbar üzerine olay yerine polis sevk edildi.

Şüpheli, Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından polis merkezine götürüldü. Gözünden yaralanan sağlık çalışanının ameliyata alındığı öğrenildi.



Hastanede bir şiddet olayı da Manisa’dan


[Resim: manisa-sha_16_9_1600943300-880x495.jpg]

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde randevusu olmadığı halde polikliniğe girmeye çalışıp doktorun üzerine yürüyen hasta Mehmet K., kendisine müdahalede eden güvenlik görevlisini darp etti. Yüzünden ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan güvenlik görevlisi Cumhur Bayar, şikayette bulunduğunu belirterek, pandemi ile birlikte şiddet olaylarının arttığını dile getirdi.



Sakarya’da hasta yakınlarından sağlık çalışanına şiddet


[Resim: celalaettin_karabiyik.jpg?w=750&ssl=1]


Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis’inde görevli sağlık çalışanı Celalettin Karabıyık, pansuman yaptığı esnada hasta yakınları tarafından darp edildi. Şikayet üzerine saldırganlardan biri gözaltına alındı.

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nde sağlık çalışanı olarak çalışan Celalettin Karabıyık, dün akşam saat 21:00 sıralarında hasta yakınları tarafından saldırıya maruz bırakıldı.

DHA’nın haberine göre kolundan bıçak ile yaralanan kişi, hastaneye pansuman yaptırmaya geldi.

Bu esnada hastanın yakınları, Karabıyık’ı, “Bana emir verme” diyerek darp etmeye başladı.

İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edilirken, saldırganlar olay yerinden kaçtı.

Sağlık çalışanı, darp raporu alarak saldırganlardan şikayetçi oldu.

Saldırı anını anlatan Karabıyık, yüzüne darbeler aldığını ifade etti:

Şahıslar 21.15 sıralarında hastaneye geldiler. Yaralı olan şahıs alkollüydü, kolundan yaralıydı. Bizim cerrahi müdahale odasına geldi. Orada ben müdahalesini yapmak üzere şahsı sedyeye aldım. Yakınları vardı, yakınlarına dışarı çıkmaları gerektiğini söyledim. Şahıs sedyenin yanlış tarafına yattı. Sedyenin yukarısına gelmesi gerekiyordu. Şahsa daha yukarıya yatması gerektiğini söyledim. Müdahalesini ancak öyle yapabilirdim. Bu şekilde ben ona söyleyince, ‘Neden bana sert yapıyorsun, çok sert şekilde konuşuyorsun’ diye söyledi.

Bende ona tekrar sedyenin yanlış yerine yattığını yukarıya kayması gerektiğini söyledim. Öyle söyleyince ayağa kalktı ve üzerime yürüdü bağırarak saldırmaya başladı. O saldırı üzerine yakınları tekrar içeri girdi. 4 kişilerdi, saldırmaya, tekme ve yumruk atmaya başladılar. Daha sonra şahıs cerrahi makasını alıp onunla bana saldırmaya çalıştı. O esnada güvenlik görevlileri, sağlık personeli arkadaşlar geldiler. Öyle bir arbede yaşandı.




Kahramanmaraş’ta sağlık çalışanına şiddet

[Resim: 1-011.jpg]


Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde korona virüs (Covid-19) hastası olan kişiyi temaslı listesine ekleyen sağlık çalışanı darp edildi.
Edinilen bilgiye göre, Afşin Devlet Hastanesi’nde (Covid-19) servisi sorumlusu Bayram Türkhan kendisini temaslı olarak kaydettiği gerekçesiyle ismi öğrenilemeyen bir kişi tarafından darp edildi.

görev yatığı hastanede tedavi altına alınan sağlık çalışanı Bayram Türkhan, “Korona virüslü olduğunu beyan eden kişiyi ekiplere bildirerek ve kendisine temaslı olan kişilerle ilgili yapılması gerekenleri, izolasyon kurallarını anlattım. Eğer belirtiler olursa senden numune alırız dedim. Temaslı kaydın var. Pozitif vakanın evine misafir olmuşsun, yemek yemişsin dedim. Kendisinin beyanı üzerine de işlem yaptım. Ancak şahıs kendisini temaslı olarak ilçe sağlık müdürlüğüne bildirmemi beni şikayet ediyorsun manasında algıladı. Şikayet etmiyorum ben bu işten sorumluyum dememe rağmen beni darp etti”  dedi.



Korona Hastası, Doktor Seda Kenanoğlu'na Saldırdı! 

[Resim: korona_hastasi_doktor_seda_kenanoglu_na_..._b2971.jpg]

Artvin'de Hopa Devlet Hastanesi’nde görevli Dr. Seda Kenanoğlu’nun koronavirüs testi pozitif çıkan bir genç tarafından darp edilmesi Zonguldak’ta görev yapan sağlık çalışanlarının da tepkisine neden oldu.


Yaşanılan olayı sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan Dr. Seda Kenanoğlu’na çok kısa süre içerisinde binlerce destek mesajı geldi. Edinilen bilgilere göre Dr. Seda Kenanoğlu’nun şikâyetinin ardından başlatılan soruşturma dosyasındaki ifadelere göre, COVID-19 nedeniyle evinde karantinada olan Kibarcan Çakmak (22) 112’yi arayarak rahatsızlandığını söyledi. 112 servisi de ambulansla gelerek Çakmak’ı Hopa Devlet Hastanesi’ne götürdü. Mide bulantısı şikâyeti olan Çakmak, Dr. Seda Kenanoğlu tarafından muayene edildi. Ancak alkollü olduğu gözlenen Çakmak, doktorun kendisiyle ‘yeterince ilgilenmediğini’ iddia ederek tartışmaya başladı. “Bana bakmak zorundasın” diyerek üzerine yürüyen Çakmak’ı, Dr. Kenanoğlu pozitif vaka olmasından dolayı “Bana yaklaşma” diyerek uyardı. Ancak doktorun kollarından tutarak sarsmaya devam eden Çakmak’a odaya giren diğer hekim müdahale etmeye çalıştı. Çıkan arbedede Dr. Kenanoğlu’nun yanı sıra diğer doktor ve bir hemşire de şiddete maruz kaldı. Şiddete maruz kalan doktorun sosyal medyadaki mesajları şöyle:  “Dün gece nöbetim sırasında 112 tarafından getirilen alkollü bir COVID+ hastanın şiddet, hakaret ve tehditlerine maruz kaldım. Kollarım ne yazık ki bu halde. Benimle başka bir hekim arkadaşım ve hemşiremiz de darp edildi. Olay sonrasında hasta yakını sözde özür dilemek için doktor odamıza izinsiz bir şekilde girdi. Önce küfretti, arkasından da ‘Siz doktorsunuz işiniz bunlarla uğraşmak, abartmayın’ dedi. Sağlık çalışanlarına şiddet nasıl da normalleşmiş! Doktor arkadaşım tam korumasız riskli teması olduğu için şu an karantinada, kendisine COVID bulaşmış olma ihtimali var. Bense bugün yine hastanede nöbetçiyim, sağlık hizmeti vermeye devam ediyorum. Bazıları bu özveriyi görmüyor, yok sayıyor, zorundayız sanıyor. Hatırlatmak isterim, değiliz. Hekiminden temizlik görevlisine kadar sağlıkta şiddet yasasını çıkarmayarak birilerinin cesaretlendirdiği had bilmezlerin çıkıntılıklarına katlanmak, alttan almak, hakaretlerini mazur görmek, şiddete uğramak, ölmek, öldürülmek zorunda değiliz.”


Unuttuklarım vardır elbette....


Ama ayıptır yahu