MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Diş apsesi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Diş apsesi nedir ?

Apse, enfekte olmuş bir dişin kök çevresinde oluşan bir irin cebidir . Çocuklardan yaşlılara herkes de görülebilir.

Kendi kendine iyileşmez. Durumdan kurtulmak için bir dişçiye gitmeniz gerekecek. Tedavi etmezseniz, enfeksiyon çenenizin ötesine boynunuza, başınıza veya vücudun diğer kısımlarına yayılabilir.


Diş eti apsesi neden olur ?


Dişinizin dışı serttir, ancak içi sinirler, bağ dokusu ve kan damarlarından oluşan bir yumuşak doku ile doludur . Bazen enfeksiyon kapar. 

Çoğu zaman şunlardan kaynaklanır:

Diş çürüğü
Dişeti hastalığı , periodontal hastalık olarak da bilinir
Çatlak bir diş

İki yaygın tür vardır:

Dişinizin kökünün ucunda periapikal apse oluşur.
Periodontal apse, dişinizin yanındaki kemiği etkiler .

Birden fazla apse olabilir. Veya bir apse kemiğin içinden geçerek birkaç noktada ortaya çıkabilir. Ancak her biri yalnızca bir dişle ilgilidir.


Apseli Diş Nasıl Teşhis Edilir?

Şunları fark edebilirsiniz:

Ağrı
Şişme
Diş eti kızarıklığı
Kötü tat
Çiğnerken ağrı
Çene ağrısı
Ateş
Şişmiş lenf düğümleri
Nefes almada veya yutkunmada güçlük
Bazen bir apse, diş etinizde sivilce benzeri bir şişliğe neden olur. Bastırırsanız sıvı dışarı akabilir (irin).
diş apsesi yanak şişmesi


Diş apsesi Nasıl Tedavi Edilir? diş apsesi boşaltılması

Ağrı ve şişlik yaygın belirtiler olsa da, herhangi bir semptomunuz olmayabilir. Bu, irin cebinin boşalacak bir yer bulduğu anlamına gelir.

Semptomlarınız yoksa, diş hekiminiz rutin bir muayenede röntgenler aracılığıyla bir apse görebilir. Acı verip vermediğini anlamak için biraz bastırabilir veya hafifçe vurabilir.

Apseyi kendi başına teşhis edemezse, muhtemelen sizi apseli dişler üzerinde çalışmak için özel olarak eğitilmiş bir endodontiste gönderecektir . Bu diş hekimi apse olup olmadığını kesin olarak söyleyebilir ve varsa tedavi edebilir.


Diş Apsesi Önlenebilir mi?

Amaç enfeksiyondan kurtulmaktır. Bunu yapmak için endodontist şunları deneyebilir:

diş apsesi antibiyotik

Antibiyotikler : Enfeksiyon apse bölgesinden çenenize veya vücudunuzun daha derinlerine yayılmışsa, muhtemelen gereklidir. Ancak apseyi iyileştirmezler.

Ekstraksiyon: Endodontist dişi kurtaramazsa, çeker.

Kanal tedavisi : Bir apseyi tedavi etmenin bu yaygın yolunu duymuş olabilirsiniz. Dişini kurtarmanın en iyi yolu bu. Endodontist dişinizi deler ve içindeki pulpayı ve diş etinize giden kök kanallarını temizler. Boş alanları doldurur ve kapatır. Restore edilen diş tıpkı diğer dişleriniz gibi görünecek ve çalışacaktır.

Cerrahi prosedür: Bir periodontal apseyi boşaltmak için buna ihtiyacınız olabilir.

Unutmayın, bir apse patlarsa, ağrınız azalır, ancak yine de bir diş hekimi veya endodontistten tedaviye ihtiyacınız olacaktır.

Önlenebilir mi?

Dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmak için şu basit adımları uygulayın:

Düzenli diş muayeneleri ve diş temizliği yaptırın.
Florürlü diş macunu ile dişlerinizi günde iki kez iki dakika fırçalayın .
Dişleriniz ve diş etleriniz arasındaki ulaşılması zor noktaları temizlemek için günlük diş ipi kullanın.
Dişiniz gevşek veya çatlamışsa, mümkün olan en kısa sürede bir diş hekimi randevusu alın.
Şekerli yiyecek ve içecekleri sınırlayın. Tatlılar ve gazlı içecekler , apseye neden olabilecek çürüklere yol açar .
Öğünler arasında atıştırmalıkları azaltın.





diş apsesi için doğal antibiyotik

Apseli dişle başa çıkmak için önerilen doğal yöntemlerle ilgili tavsiyelerle daha önce karşılaşmışsınızdır. Her seçeneğin kendine özgü avantajı olsa da bazılarının birkaç riski veya muhtemel dezavantajları bulunmaktadır. Apseli dişiniz şiddetli ağrıya neden oluyorsa ve diş hekiminiz sizi görmeden önce beklemeniz gerekiyorsa bu çözümlerin ne kadar işe yaradığını ve risklerinin neler olduğunu bilmeniz, kendiniz için en iyi seçeneği bulmanıza yardımcı olabilir.

Karanfil yağı. Karanfil yağındaki etken madde olan öjenol, yardımcı olabilecek anestezik ve antibakteriyel özelliğe sahiptir. T.C. Sağlık Bakanlığı Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, karanfil yağıyla ilgili şu bilgileri veriyor: "Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa buraya çok az karanfil yağı (öjenol) emdirilmiş pamuk koyulabilir. Öjenol, ağrının azalmasını sağlayacaktır. Ancak, bu işlemi yaparken öjenolun fazla kullanılarak diş etine sızmasına neden olunmamalıdır. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir." Karanfil yağı güçlü bir kokuya sahip olabilir ve yanlışlıkla ağzınızın diğer bölümlerine yayılabilir. Buna ek olarak, yanlışlıkla bol miktarda karanfil yağını içinize çekerseniz acil servis bölümünü ziyaret etmeniz gerekebilir. Bol miktarda solunması sığ nefes, boğaz yanması, hızlı kalp atışı ve baş dönmesi gibi çeşitli semptomlara yol açabilir.

Tuzlu su ile çalkalama.  Medikal Akademi 'de yer alan bilgiye göre ağzı ılık tuzlu su ile durulamak, iltihaplı bölgeden bakterileri temizlemeye yardımcı olur ve ağrı çeken kişiyi rahatlatır. Ancak apseniz olduğunda tuzlu suyun tek başına enfeksiyonu temizlemek için yeterli olmayacağını unutmayın.

Nane çayı poşeti. Bazı insanlar ıslak, soğumuş nane çayı poşetini apseli dişin üzerine koymanın ağrıyı hafifletmeye yardımcı olacağını iddia ediyor. Soğuk çay poşetini apsenin üzerine koymak canınızı yakmayacaktır, fakat büyük ihtimalle faydası da olmayacaktır. Çay poşetinin verdiği serinlik ağrıyı biraz hafifletebilir. Elinizin altında bir nane çayı poşeti varsa bu doğal yöntemi deneyebilirsiniz. Ancak apsenizi iyileştirmesi için buna güvenmeniz doğru olmayacaktır.

Alkol kullanmayın. T.C. Sağlık Bakanlığı Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne göre: "Dişin üzerine kolonya veya alkol (rakı vs.) basmak; ağrıyı geçirmez. Tam aksine iltihabi bir durum varsa alkol iltihabi bölgede sıvı birikmesine neden olduğundan iltihabın artmasına dolayısıyla ağrının artmasına neden olur." Alkol ağrıyı geçici olarak uyuştururken enfeksiyonu temizlemeyecektir. Rahatlama geçici olacaktır ve bu yöntem diş ağrısı olan çocuklar için elbette önerilmez. En iyisi bu doğal çözümü es geçmek.

Diş apsesini tedavi etmek için doğal çözümleri denemenin yanı sıra insanlar ibuprofen veya parasetamol gibi reçetesiz ağrı kesici ilaçlara da sıklıkla başvurur. Ağrı kesici ilaçlar sıkıntınızı gidermeye yardımcı olsa da bu da geçici bir önlemdir. Enfeksiyonun kaynağını gidermek ve dişi veya diş etini iyileştirmek için diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir.