MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Amiloidoz: Belirtiler, Tedaviler, Prognoz, Nedenler
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Amiloidoz nedir ?

Amiloidoz, dokularınızda ve organlarınızda amiloid adı verilen anormal bir proteinin birikmesidir. Amiloidoz, hayatı tehdit eden organ yetmezliğine yol açabilen ciddi bir sağlık sorunudur.


Amiloidozun Nedenleri ve Türleri

Pek çok farklı protein amiloid birikimlerine yol açabilir, ancak yalnızca birkaçı büyük sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir. Protein türü ve toplandığı yer, sahip olduğunuz amiloidozun türünü belirtir. Amiloid birikintileri vücudunuzun her yerinde veya sadece bir bölgede toplanabilir.

Farklı amiloidoz türleri şunları içerir:

AL amiloidozu (immünoglobulin hafif zincir amiloidozu). Bu en yaygın tiptir ve eskiden birincil amiloidoz olarak adlandırılırdı. AL, durumdan sorumlu protein türü olan "amiloid hafif zincirler" anlamına gelir. Bilinen bir nedeni yoktur, ancak kemik iliğiniz parçalanamayan anormal antikorlar ürettiğinde gerçekleşir. Multipl miyelom adı verilen bir kan kanseri ile bağlantılı. Böbreklerinizi, kalbinizi, karaciğerinizi, bağırsaklarınızı ve sinirlerinizi etkileyebilir.


AA amiloidoz. Daha önce ikincil amiloidoz olarak bilinen bu durum, romatoid artrit, Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi başka bir kronik enfeksiyöz veya enflamatuar hastalığın sonucudur. Çoğunlukla böbreklerinizi etkiler, ancak aynı zamanda sindirim sisteminizi, karaciğerinizi ve kalbinizi de etkileyebilir. AA, amiloid tip A proteinin bu türe neden olduğu anlamına gelir.


Diyalizle ilişkili amiloidoz (DRA). Bu, yaşlı yetişkinlerde ve 5 yıldan uzun süredir diyalizde olan kişilerde daha yaygındır. Bu amiloidoz şekli, kanda biriken beta-2 mikroglobulin birikiminden kaynaklanır. Tortular birçok farklı dokuda birikebilir, ancak en çok kemikleri, eklemleri ve tendonları etkiler.


Ailevi veya kalıtsal amiloidoz. Bu, ailelerden geçen nadir bir formdur. Genellikle karaciğeri, sinirleri, kalbi ve böbrekleri etkiler. Birçok genetik kusur, daha yüksek amiloid hastalığı şansı ile bağlantılıdır. Örneğin, transtiretin (TTR) gibi anormal bir protein bunun nedeni olabilir.


Yaşa bağlı (senil) sistemik amiloidoz. Bu, kalp ve diğer dokulardaki normal TTR birikiminden kaynaklanır. En sık yaşlı erkeklerde görülür.


Organa özgü amiloidoz. Bu, deri de dahil olmak üzere tek organlarda amiloid proteini birikimine neden olur (kutanöz amiloidoz).


Bazı amiloid birikintileri Alzheimer hastalığına bağlı olsa da, beyin, vücudunuzun her yerinde meydana gelen amiloidozdan nadiren etkilenir.


Amiloidoz için Risk Faktörleri

Erkekler kadınlardan daha sık amiloidoz alır. Yaşlandıkça amiloidoz riskiniz artar. Amiloidoz, multipl miyelom adı verilen bir kanser türü olan hastaların% 15'ini etkiler.

Amiloidoz, uzun süredir diyalize giren son dönem böbrek hastalığı olan kişilerde de görülebilir (yukarıdaki "Diyalizle ilişkili amiloidoz" bölümüne bakın).


Amiloidoz Belirtileri

Amiloidoz semptomları genellikle belirsizdir. Ayrıca amiloid proteininin vücutta nerede toplandığına bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Aşağıda açıklanan semptomların çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanabileceğini unutmamak önemlidir. Sadece doktorunuz amiloidoz teşhisi koyabilir.

Amiloidozun genel semptomları şunları içerebilir:

Cilt rengindeki değişiklikler
Ciddi yorgunluk
Dolgunluk hissi
Eklem ağrısı
Düşük kırmızı kan hücresi sayısı (anemi)
Nefes darlığı
Dilin şişmesi
Bacaklarda ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşma
Zayıf tutuş
Ciddi zayıflık
Ani kilo kaybı




Amiloidoz Tedavisi

Amiloidozun tedavisi yoktur. Doktorunuz, amiloid proteininin gelişimini yavaşlatmak ve semptomlarınızı yönetmek için tedaviler yazacaktır. Amiloidoz başka bir durumla ilgiliyse, tedavi o altta yatan durumu hedeflemeyi içerecektir.