MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Hemşirelik esasları sınav soruları
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
HEMŞİRELİK ESASLARI VİZE FİNAL SORULARI 

Merhaba arkadaşlar, sorular Türkiye geneli hemşirelik fakültelerinde sorulmuş sorulardan ve bizim hazırladığımız sorulardan harmanlanarak hazırlanmıştır. Çalışmalarınız da ve sınavlarınızdan önce kendinizi test etmek amacı ile kullanabilirsiniz. Ayrıca soruların sınavlarınızda çıkma olasılığı vardır.

1. Cilt kuruluğunu düzeltmek için en önemli hemşirelik müdahalesi:
A. Durum düzelene kadar hastayı yıkamaktan kaçının ve hekime bildirin
B. Doktordan hastayı bir dermatoloğa yönlendirmesini isteyin ve hastaya evde yıkanmış pijama giymesini önerin
C. Hastanın yağ alımını artırmak için diyetisyene danışın ve enfeksiyonu önlemek için gerekli önlemleri alın
D.Hastayı sıvı alımını artırmaya, hastayı yıkarken tahriş edici olmayan sabun kullanmaya ve ilgili bölgelere losyon sürmeye teşvik edin.

2. Bir hastanın ekstremitelerini  yıkarken, hemşire distalden proksimal bölgelere uzun, sert vuruşlar kullanmalıdır. Bu teknik:
A. Cilt değerlendirmesi için bir fırsat sağlar
B. Hemşire üzerinde gereksiz zorlanmayı önler
C. Venöz kan dönüşünü artırır
D. Vazokonstriksiyona neden olur ve dolaşımı artırır

3. Canlı rüya görme uykunun hangi aşamasında gerçekleşir ?
A. Evre I non-REM
B.Hızlı göz hareketi (REM) aşaması
C. Evre II REM dışı
D. Delta aşaması


Toplam 20 soru ve detaylı konu anlatımlı cevapları var. PDF şeklinde düzenlenmiştir.

Devamı ve detaylı cevaplarını indirmek için LİNK
Merhaba hocam, benim burdaki linklere ulaşabilmem için ne yapmam gerekiyor
(21-10-2020, Saat: 13:01)Nursse Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Merhaba hocam, benim burdaki linklere ulaşabilmem için ne yapmam gerekiyor


foruma ders notu, sınav sorusu vesaire yüklemen gerekiyor. 

yani elindeki dökümanları paylaşman. Bir verip hepsını alabılırsın. 

ancak bu not soru ne varsa sitede olmayan be gereklı işe yarar bir şeyler olmalı
(21-10-2020, Saat: 13:08)PhD. Sabancı Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]
(21-10-2020, Saat: 13:01)Nursse Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Merhaba hocam, benim burdaki linklere ulaşabilmem için ne yapmam gerekiyor


foruma ders notu, sınav sorusu vesaire yüklemen gerekiyor. 

yani elindeki dökümanları paylaşman. Bir verip hepsını alabılırsın. 

ancak bu not soru ne varsa sitede olmayan be gereklı işe yarar bir şeyler olmalı
anladım teşekkür ederim, bundan sonra aldığım notları pdf olarak sisteme yüklerim
Bu sorular yukarıdaki PDF den farklı sorulardır. Günceldir.



Sorular herkese açıktır ancak açıklamalı cevapları sadece üyelerimiz görebilir. Önerimiz giriş yapmadan soruları çözün ( cevapları görmeden), daha sonra giriş yapıp cevaplarınızı karşılaştırın ve açıklamaları okuyun.


Soruların açıklamaları dersi çalışmış kadar yapacaktır sizi ki oldukça detaylı...
Idea  İlk sorunun cevabı örnek olması açısından açık bırakılmıştır.....


Heart İyi çalışmalar.



1 . Soru

Hemşire kırık kalça ameliyatı olan yaşlı bir kadına bakıyor. Cerrahi onarımı takip eden ilk birkaç gün içinde, aşağıdaki hemşirelik önlemlerinden hangisi bu hasta için aktivitelerin yeniden başlamasını en iyi şekilde kolaylaştıracaktır?

A. Tekerlekli sandalye için düzenleme
B. Ailesini ziyaret etmesini istemek
C. Bir sandalyede yataktan kalkmasına yardım etmek
D. Baş üstü trapez kullanımını teşvik etmek



Doğru Cevap: D. Baş üstü trapez kullanımını teşvik etmek.

Egzersiz, eklemleri ve kasları çalışır durumda tutmak ve ikincil komplikasyonları önlemek için önemlidir. Baş üstü trapezin kullanılması, yatakta harekete izin vererek ve ambulasyona hazırlanırken üst ekstremiteleri güçlendirerek hareketsizlik tehlikelerini önler. Hijyen veya cilt bakımı ve çarşaf değişimi sırasında hareketi kolaylaştırır; yatakta düz kalmanın verdiği rahatsızlığı azaltır. “Post pozisyonu”, trapezi kavrayarak ve vücudu yataktan kaldırırken, yaralanmamış ayağın diz bükülü olarak yatağa düz bir şekilde yerleştirilmesini içerir.

Seçenek A: Tekerlekli sandalyede oturmak başlangıçta çok fazla kalça fleksiyonunu gerektirir. Alt ekstremite kırıklarını stabilize etmek için traksiyon kullanıldığında, mümkünse periyodik olarak sırtüstü pozisyona getirin. Kalça fleksiyon kontraktürü riskini azaltır.

B Seçeneği: Ailesinden ziyaret etmesini istemek, faaliyetlerin yeniden başlamasını kolaylaştırmaz. Uygun şekilde ayak tahtası, bilek ateli, trokanter veya el ruloları sağlayın. Ekstremitelerin, ellerin ve ayakların fonksiyonel pozisyonunu korumada ve komplikasyonları (kontraktürler, ayak düşmesi) önlemede faydalıdır.

Seçenek C: Bir sandalyede oturmak çok fazla kalça fleksiyonuna neden olur. Hastanın başlangıçta düşük bir Fowler pozisyonunda olması veya bir yürüteç yardımıyla  birkaç adım atması gerekir. Etkilenmemiş uzuvdan başlayarak izometrik egzersizlerin kullanımını teşvik edin. İzometrikler, eklemleri bükmeden veya uzuvları hareket ettirmeden kasları kasar ve kas kuvvetinin ve kütlesinin korunmasına yardımcı olur. Not: Bu egzersizler akut kanama ve ödem varlığında kontrendikedir.







2 . Soru

Bolus enteral beslenmek üzere olan majör kafa travmalı bir hastada en önemli hemşirelik sırası aşağıdakilerden hangisidir?

A. Aldığı çıkardığı takibi
B. Albümin seviyesini kontrol edin
C. Glikoz seviyelerini izleyin
D. Enteral beslenmeyi artırın


[hide]Doğru Cevap: A. Aldığı çıkardığı takibi

Eşit olması gereken alım ve çıktıyı ölçmek önemlidir. Beslenmeden önce verilen su hiperozmotik diürez sunacaktır. ölçümler sıvı dengesini değerlendirir. Renal perfüzyonun yeterliliğini değerlendirmek için idrar sondası takılır. Böbrek, kalp debisinin %20 ila %25'ini gerektirir; genellikle, bozulmuş perfüzyon veya intravasküler hacmin etkilerini gösteren ilk organdır.[/hide]







3 . Soru

Özofagus varislerine neden olan patolojik süreç:

A. Asit ve ödem
B. Sistemik hipertansiyon
C. Portal hipertansiyon
D. Genişlemiş damarlar ve varisler


[hide]Doğru Cevap: C. Portal hipertansiyon

Özofagus varisleri artan portal hipertansiyondan kaynaklanır. Portal hipertansiyonda karaciğer, portal venden gelen sıvının tamamını kabul edemez. Fazla sıvı, özofagus damarları veya özofagus varislerine veya hemoroidlere neden olan rektal damarlar gibi daha az basınçlı damarlara geri akacaktır.[/hide]






4 . Soru

Aşağıdaki müdahalelerden hangisi GÖRH'nin (asit reflü) etkisini azaltmaya yardımcı olur?

A. Yatağın başını yükseltin.
B. Yemekten sonra uzanın.
C. Yatmadan hemen önce sıvı alımını artırın.
D. Bir korse giyin.


[hide]Doğru Cevap: A. Yatağın başını yükseltin.

Yatağın başının yükseltilmesi, yerçekiminin asitin yemek borusuna geri akışını azaltmaya yardımcı olmasına izin verir. Sıvı yokuş yukarı akmıyor. Yemeklerden en az 2 saat sonra dik pozisyonda durun; yatmadan 3 saat önce yemek yemekten kaçının. Bu seçenek; Reflüyü kontrol etmeye yardımcı olur ve reflü etkisinden yemek borusuna daha az tahrişe neden olur. Diğer üç seçeneğin tümü, pozisyon yoluyla veya karın basıncını artırarak özofagusa sıvı geri akışını arttırır.
[/hide]






5 . Soru

Terapötik masajların ana faydası:

A. Bacakları şişmiş bir kişinin sıvı tutulmasını azaltmasına yardımcı olmak.
B. Oniki parmak bağırsağı ülseri olan bir kişinin daha iyi hissetmesine yardımcı olmak.
C. Bir diyabetikte hasarlı dokunun iyileşmesine yardımcı olmak.
D. Dolaşımı ve kas tonusunu iyileştirmek.


[hide]Doğru Cevap: D. Dolaşımı ve kas tonusunu iyileştirmek için.

Terapötik masaj, özellikle yaşlı erişkinlerde, iyi bir masajın sağladığı kişisel ilgi ve sosyal etkileşimin yanı sıra dolaşımın ve kas tonusunun iyileştirilmesine yardımcı olacaktır. Hasarlı veya gergin kas lifleri, iyileşme sürecine yardımcı olmak için inflamatuar kimyasallar salgılar, ancak bu kimyasallar süreçte önemli ağrı ve rahatsızlığa neden olur. Masajın egzersiz sonrası doku iltihabı üzerindeki etkilerini inceleyen en az bir çalışma, 10 dakikalık masajın bile iltihaplanma belirtilerini azaltabileceğini ve hücre süreçlerini iyileştirebileceğini, böylece masajdan birkaç saat sonra süren etkilerle iyileşmeyi destekleyebileceğini öne sürüyor.[/hide]





6 . Soru

Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) nedeniyle mide ekşimesi geliştirme eğiliminde olan hastalar aşağıdaki gıdalardan hangisinden kaçınmalıdır?

A. marul
B. Yumurta
C. Çikolata
D. Karamel


[hide]Doğru Cevap: C. Çikolata

Çikolata, alt özofagus sfinkter (LES) basıncını azaltabilir ve bu da reflüye ve GÖRH'nin klinik semptomlarına yol açar. Kakao serotonin artışına neden olabilir. Bu dalgalanma özofagus sfinkterinin gevşemesine ve mide içeriğinin yükselmesine neden olabilir. Çikolatadaki kafein ve teobromin de asit geri akışını tetikleyebilir. Diğer tüm gıdalar LES basıncını etkilemez.[/hide]





7 . Soru

Total parenteral beslenme (TPN) alan bir hastanın bakım planına aşağıdakilerden hangisi dahil edilmelidir?

A. TPN infüzyonu sırasında ilaçları durdurun.
B. TPN solüsyonunu her 24 saatte bir değiştirin.
C. Beslenme desteğini başlatmadan önce TPN hattını yıkayın.
D. TPN tedavisi sırasında hastayı tam yatak istirahatinde tutun.


[hide]Doğru Cevap: B. TPN solüsyonunu her 24 saatte bir değiştirin.

Çözeltinin hipertonisitesinden dolayı bakteri üremesini önlemek için TPN çözeltileri her 24 saatte bir değiştirilmelidir. Santral venöz kateterin uzun süre yerinde kalması gerektiğinden, TPN hattının yerleştirilmesi ve bakımı sırasında katı bir steril teknik kullanılmalıdır. TPN hattı başka bir amaçla kullanılmamalıdır. Dış boru, günün ilk poşeti ile 24 saatte bir değiştirilmelidir.  Pansumanlar steril tutulmalıdır ve genellikle sıkı steril teknikler kullanılarak 48 saatte bir değiştirilir.

İlaç tedavisi TPN tedavisi sırasında devam edebilir. TPN hattı olan hastaların gelişimi bir akış şeması üzerinde izlenmelidir. Varsa, disiplinler arası bir beslenme ekibi hastaları izlemelidir. Ağırlık, tam kan sayımı, elektrolitler ve kan üre nitrojeni sık sık izlenmelidir (örneğin, yatan hastalar için günlük). Plazma glukozu, hastalar ve glukoz seviyeleri stabil hale gelene kadar her 6 saatte bir izlenmelidir. Sıvı alımı ve çıkışı sürekli olarak izlenmelidir. Hastalar stabil hale geldiğinde kan testleri çok daha seyrek yapılabilir.[/hide]





8 . Soru

Aşağıdakilerden hangisi laktoz intoleransı olan bir hasta için bakım planına dahil edilmelidir?

A. Tüm süt ürünlerini diyetten çıkarın.
B. Dondurulmuş yoğurt diyete dahil edilebilir.
C. Aç karnına az miktarda süt için.
D. Süt ürünleri alımını gün boyunca yayın.


[hide]Doğru Cevap: B. Dondurulmuş yoğurt diyete dahil edilebilir.

Laktoz intoleransı olan müşteriler donmuş yoğurdu sindirebilir. Yoğurt ürünleri bakteri etkisiyle oluşur ve bu eylem laktozun sindirimine yardımcı olur. Dondurma işlemi ayrıca bakteriyel faaliyeti durdurur, böylece sınırlı laktaz aktivitesi kalır. Laktoz intoleransı olan bazı kişiler, özellikle canlı kültürlü yoğurtlar olmak üzere bazı yoğurt çeşitlerini sorunsuz yiyebilirler.[/hide]






9 . Soru

Kanserli yaşlı bir hastada ağrı toleransı:

A. Aynı kalır.
B. Azalır.
C. Artar.
D. Ağrı toleransı üzerinde etkisi yoktur.


[hide]Doğru Cevap: B. Azalır

Azalmış adaptif kapasite ile düşük bir ağrı toleransının var olma potansiyeli vardır. Kanserli yaşlı hastalar için dinmeyen ağrı, işlevselliği etkileyebilir, bilişsel bozulmayı ve depresyonu artırabilir, bu da ağrının şiddetini etkileyebilir ve yönetimi daha zor hale getirebilir. Özetle, literatür ileri evre hastalıkta kanser ağrısının çok yönlü olduğunu ve hastaların ve bakım verenlerin yaşamlarını olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir. Yaşlanmayla ilişkili değişiklikler bu deneyimi daha fazla etkileme potansiyeline sahiptir.[/hide]


10 . Soru

Ağrıyı yönetmede kutanöz stimülasyonun ana avantajı nedir?

A. Daha az maliyet.
B. Hareketi kısıtlar ve azaltır.
C. Hastaya ağrı sendromu üzerinde kontrol sağlar.
D. Ailenin hastaya evde bakmasını sağlar.


[hide]Doğru Cevap: C. Hastaya ağrı sendromu üzerinde kontrol sağlar.

Deri stimülasyonu, hastanın ağrısını kontrol etmesine ve kendi ortamında olmasına izin verir. Deri stimülasyonu hareketi arttırır ve ağrıyı azaltır. Kutanöz stimülasyon, ağrının “kapı kontrolü” teorisine dayalı olarak beyne giden ağrı uyarılarını azaltmak amacıyla cilt teması yoluyla sinirlerin uyarılmasını içerir. Elektrokutanöz sinir stimülasyonu sağlamak için kullanılan bir cihaz, periferik nöropati semptomları üzerindeki etkisi açısından incelenmiştir.[/hide]



Talep olursa başka sorular da eklerim....