MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Gebelikte ilk ay 1-4. hafta
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Yeni hamileyseniz veya hamile kalmaya çalışıyorsanız, sizi neyin bekleyeceği konusunda birçok sorunuz vardır. 

Vücudun nasıl değişecek? 

İçinde neler oluyor? 

Rahmin içine bir göz atarak başlayalım.



[Resim: Week_01_Primary-3d61ad654e0a4740a68436ec19f703f4.gif]

1. ve 2. Haftalar

Bebek:  Gebe kalmanın tam olarak ne zaman gerçekleştiğini bilmek zordur , bu nedenle doktorlar doğum tarihinizi son adet döngünüzün başlangıcından itibaren hesaplar .

Anne adayı: Adet döneminizin başında, yumurta adı verilen yaklaşık 20 yumurta folikül adı verilen sıvı dolu keseleri işgal eder. Normalde her 28 günde bir adet görüyorsanız, yaklaşık 14 gün sonra yumurtlarsınız: Bu foliküllerden biri bir yumurta bırakır ve döllenmeyi beklediği fallop tüpünüzden aşağıya iner. Bu zaman - adetinizin başlamasından 14 gün sonra +- 1 en doğurgan olduğunuz zamandır. Hamile kalmak istiyorsanız , denemek için en iyi zaman budur. Yumurta döllendikten sonra rahme doğru hareket eder.

İlk kez hamile kalmazsanız hayal kırıklığına uğramayın . Yaşına bağlı olarak, her ay bir kadının hamile kalma şansı% 25'dir , bu nedenle birden fazla denemeniz gerekebilir.

İpucu: Kadın doğum uzmanınızla genetik hastalık risklerini ve çevresel tehlikeleri belirlemek ve sağlıklı bir hamilelik ve bebek sağlamak için gerekli yaşam tarzı değişiklikleri hakkında bilgi edinmek bir ön gebelik ziyareti planlayabilirsiniz. En önemlisi, günde 0,4 miligram veya 400 mikrogram folik asit almaya başladığınızdan emin olun .


[Resim: Week_02_Primary-c192e04481cb4efe97e40c640877b2af.gif]


3. Hafta

Bebek: Tebrikler! Yumurtanız ve eşinizin spermi başarılı bir şekilde birleştiyse, embriyonuz gerçekten oradadır, çok küçük olmasına rağmen - yaklaşık bir iğne başı büyüklüğündedir. Fetüs veya bebek gibi görünmüyor ; sadece hızla çoğalan ve büyüyen yaklaşık 100 hücrelik bir grup. Dış hücre tabakası plasenta, iç tabaka ise embriyo haline gelecektir.

[Resim: Week_03_Primary-b98a5ba992b14fef8dd05a733fbe6377.gif]

Anne adayı: Bu noktada vücudunuzda herhangi bir değişiklik fark etmeyeceksiniz. Unutma, henüz adetin bile gecikmedi.

İpucu: Öğrenmek için sabırsızlanıyor musunuz? Evde hamilelik testi yapın. Doktorun muayenehanesinde yapılan bir idrar testi veya kan testi kadar güvenilirdir ve sonuçları hemen alırsınız. Doğruluğu sağlamak için talimatları dikkatlice okuyun ve kullandığınız tüm sarf malzemelerinin temiz olduğundan emin olun.


4. hafta

Bebek: Artık yumurtanız döllendiğine göre, rahminizin zarına giriyor. Buna implantasyon denir.


[Resim: Week_04_Primary-eee7dd494b9342aaaa7ee8c03983aa09.gif]

Anne adayı: Muhtemelen bu hafta adet döneminizi bekliyorsunuz ve eğer gerçekleşmezse, hamile olduğunuzun ilk belirtilerinden biri olabilir. Embriyonun kendisini rahminize yerleştirirken hafif lekelenmeyi de fark edebilirsiniz. Henüz farklı hissetmeyebilirsiniz, ancak bebeğinizi besleyecek oksijen ve besinleri getirecek plasenta, sıvıyla dolu olan amniyotik boşluk rahminizde oluşur.

İpucu: Sağlıklı beslenmeye çalışın; bu, önerilen yiyecek gruplarından çeşitli yiyecekler seçmek ve günde en az altı ila sekiz bardak su içmek anlamına gelir. Ama gerçekten "iki kişilik yemeye" ihtiyacınız yok; Hamileyken günde sadece fazladan 300 kaloriye ihtiyacınız var. Sabah bulantısı nedeniyle başlangıçta yiyecek alımınız düşerse endişelenmeyin . Zaten doğru yiyorsanız, bebeğiniz ihtiyacı olanı alacaktır.



İçinizde Neler Oluyor?

ilk ayın sonu

Döllenmiş yumurta büyür ve etrafında su geçirmez bir kese oluşur ve yavaş yavaş sıvıyla dolar. Buna amniyotik kese denir ve büyüyen embriyonun yastıklanmasına yardımcı olur.

Plasenta da gelişir. Sizden bebeğe besin aktaran ve bebeğin atıklarını aktaran yuvarlak, yassı bir organdır .

İlkel bir yüz, gözler için büyük koyu halkalarla şekillenir . Ağız, alt çene ve boğaz gelişiyor. Kan hücreleri şekilleniyor ve dolaşım başlayacak.

İlk ayın sonunda bebeğiniz yaklaşık 1/4 inç uzunluğundadır - bir pirinç tanesinden daha küçüktür.