MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Hava ambulansı ve hava ambulansında çalışmak
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: ucak-ambulans.png]


Sağlık Bakanlığı hava ambulansı

Uçak Ambulans

Bakanlığımızca 2010 yılından itibaren kullanılmaya başlanan ambulans uçaklar, biri 4 sedyeli, bir tanesi 2 sedyeli ve bir diğeri ise tek sedyeli olmak üzere 3 adet ambulans uçak hizmet vermektedir.

Ambulans uçaklar, gündoğumu-günbatımı arasında hizmet sağlayan Helikopter Ambulanslardan farklı olarak 24 saat esasına göre hizmet imkanı sağlamaktadır. Ayrıca Uçak Ambulanslar yüksek sürat, uzun menzil, yüksek uçuş tavanı ve kabin basınçlarının ayarlanabilir olması nedeniyle hem ülke içerisinde hem de ülkeler arasında hizmet verebilmektedir.

Ambulans uçaklar da helikopter ambulanslar gibi yoğun bakım şartlarında hasta nakli sağlayan tıbbi cihaz ve donanıma sahip, ventilatör, defibrilatör cihazı, infüzyon pompası gibi ileri yoğun bakım şartlarında bulunması gereken her türlü tıbbi cihaz ve malzemeye sahip bulunmaktadır. Ayrıca yenidoğan vakalarının taşınmasında gerekli olan kuvöz ve yenidoğan ventilatörü gibi malzemelerde uçaklar da mevcuttur.




Hava Ambulansı fiyatları hava ambulansını kimler kullanabilir?

YURT İÇİ NAKİL PROSÜDÜRÜ

            Hava ambulansların kullanımındaki temel amaç; hastanın/yaralının tedavisinin olay yerinde ya da bulunduğu sağlık kuruluşunda yapılmasının mümkün olmadığı, tedavisi devam ederken çıkan komplikasyonlar sebebiyle daha ileri tetkik ve tedavi imkânlarının bulunduğu bir sağlık kuruluşuna nakledilerek hastanın/yaralının sağlığının korunmasıdır. Ayrıca afetlerde ve olağanüstü durumlarda hastaları/yaralıları güvenli bölgelere naklederek tedavilerinin devamını sağlamaktır. Hava ambulansları;  ACİL vakalar için kullanıldığından, ikamet bölgelerine nakil amaçlı kullanılmamakta diğer acil hastalarımızın naklinde kullanılmaktadır.

          Ancak bu tür sosyal sebeplerle başvuran hastalarımızın da mağdur olmaması amacıyla, bulunduğu merkezde tedavisi mümkün iken ikamet adreslerine ya da başka bir merkeze  hava ambulanslarıyla nakil isteyen hastalarımızın  talepleri değerlendirmeye alınmakla beraber, bölgeden yukarıda açıklandığı şekilde acil başka bir vaka nakil talebi olması halinde birlikte nakledilebilmektedir. Uygun uçuş sağlandığında kendileri ve hastaneleri ile iletişime geçilip taleplerine cevap verilecektir.

Başvuru şekli aşağıdaki belirtilen şekilde olup, tüm hastalar için aynı resmi prosedürler uygulanmaktadır.
1- Hastanın yatmış olduğu hastanede kendi doktoru tarafından İl 112 KKM ye Hava Ambulans Talep formu doldurularak (hava ambulansla acil gitme gerekliliği mutlaka yazılı olacak) hastanın epikrizi ile birlikte başvuru yapılır.

2- İl 112 KKM tarafından hava ambulans talebi yapılırken vakaların öncelikli olarak talep edilen İl 112 KKM tarafından hava ambulansı ile nakil uygunluğunun değerlendirmesinin yapılarak ön elemesinin yapılması, akabinde hastanın bulunduğu ildeki kamu ve özel hastanelerden başlanarak yer aramasının yapılması, yer bulunamaması halinde yakın illerdeki kamu ve özel  hastanelerden  yer taramasının yapılması, buralarda da bulunamaması halinde arama alanını genişleterek yer aramasına devam edilmesi ve yer bulunduğunda da teyidinin alınması gerekmektedir.


3- Sonrasında İl 112 KKM tarafından Bakanlığımız Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hava Operasyon Birimine başvuru evrakları iletilir.

4- Hastanın durumu ile gerekli değerlendirmeler danışman hekimlerimiz tarafından yapılır. Gerekirse hastanın yattığı hastaneden doktorları ile hasta hakkında ve nakile uygunluğu konusunda bilgi alışverişi yapılır.

5- Durumu nakle uygun görülen ve nakil endikasyonu taşıyan hastalar için uçuş planı başlatılır.

Hava Ambulans hizmetleri ücretsiz olarak gerçekleştirilir.



Hava ambulansları hakkında bilgi vermeye çalıştık.

Hava Ambulansı is İlanları ve Uçuş hemşireliği

Bu konu biraz tartışmalı olmuş..

Uçuş hemşireliği diye bir meslek var ancak ambulans olarak geçtiği için helikopter ve uçak ambulanslar ATT ve paramedikler bizler çalışırız ambulansta diyebiliyorlar.

Ancak çoğu özel ambulans, bünyesinde yoğun bakım hemşiresi adı altında hemşire çalıştırmaktadır.

Nakil edilen hastalar bakım hastaları ağırlıklı olduğundan elbette hemşire ihtiyaçları vardır.

Zaman zaman ilana çıkarken de hemşirelere de diğer sağlık personelleri gibi yer verirler...

Örneğin;

Şehir/Ülke: Ankara

Personel sayısı:  10

Genel nitelikler:Ankara, İstanbul, Antalya, Diyarbakır ve Erzurum'da Sağlık Bakanlığına bağlı Hava Ambulans Operasyonlarında görevlendirilmek üzere aşağıdaki niteliklere uygun personel alınacaktır.

Üniversitelerin Paramedik, Ambulans ve Acil Yardım Teknikerliği, İlk ve Acil Yardım Teknikerliği, Anestesi Teknikerliği yada Hemşirelik programında birisi ya da sağlık meslek liselerinin Acil Tıp Teknisyenliği (ATT) programından mezun,

En az 3 yıl 112 Acil Yardım, Hastane Acil Servis ya da Yoğun Bakım deneyimine sahip,

190 boy ve 90 kg ağırlıgı aşmamak,

Microsoft Office ( Word, Excel, Power Point) programlarını ve İnterneti kullanabilen,

Erkek adaylar için askerlik görevini tamamlamış,

B sınıfı sürücü belgesine sahip,

Seyehat engeli olmayan,

TERCİHEN
Daha önce hava ambulans operasyonlarında çalışma deneyimine sahip,

İngilizce dil yeterlilik belgesine sahip,

Sağık Bakanlığı modül eğitimlerinde (Temel ve İleri Yaşam Desteği, Çoçuk İleri Yaşam Desteği, Yenidoğan Resüsitasyonu, Travma ve Resüsitasyon Kursu vb.) katılımcı ve/veya eğitmenlik belgesine sahip.

İş tanımı:

T.C. Sağlık Bakanlığı, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü adına 5 sene buyunca şirketimiz tarafından gerçekleştirilmesi planlanan Ambulans Helikopteri hizmeti kapsamında, Türkiyenin çeşitli bölgelerinde Hava Ambulans Uçuşları yapmak.


Firmanın ilana eklediği diğer bilgiler:
Pozisyon Tipi: Sürekli / Tam zamanlı
Eğitim Seviyesi: Lise (Öğrenci), Meslek yüksekokulu (Öğrenci), Üniversite (Öğrenci)
Tecrübe: En az 3 yıl tecrübe
Ehliyet: B
Askerlik Durumu: Yapıldı


İlanda da gördüğünüz gibi Sağlık bakanlığı hava ambulansı işleri için hizmet alımı yapıyor, bu bağlamda bu ambulans ve helikopterlerde çalışmak için anlaşma yapılan kurum veya şirket bünyesinde işe başlamak gerekiyor.

Zaman zaman bu şirketler yukarıdaki gibi ilanlara çıkıyor...


Bir diğer ilan ise şı şekilde;

İş Tanımı
THK Gökçen Havacılık Taşımacılık Eğitim ve Petrol Ürünleri A.Ş bünyesinde,tüm Türkiye'de 16 Farklı bölgede yer alan Hava Ambulans Hizmet Merkezlerinde çalışacak deneyimli Doktor,Paramedik,ATT,Hemşire arayışımız bulunmaktadır.

Aranan Nitelikler

Hastane,ambulans hasta bakım konusunda deneyimli ,
Yoğun bakım konusunda tecrübeli,
Hasta memnuniyeti ve güvenliğini ön planda tutan,
Berlirtilen İl Hava Ambulans Merkezlerinde görev alabilecek;(Ankara,İstanbul,İzmir,Adana,Çanakkale,Antalya,Bursa,Erzurum,Afyon,Kayseri,Konya,Malatya,Trabzon,Samsun,Diyarbakır,Van)
Temel Yaşam,İleri kardiyak yaşam,çocuk ileri yaşam,neonatal resusitasyon,travma ve resusitasyon sertifikalarına sahip,
Hava ambulans full/part nöbet usulü çalışabilecek.