MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Hemşirelikte devir teslim paradoksu
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Merhaba sevgili meslektaşlarım ve meslektaş adaylarım..

Sizlere hemşirelik devir teslim olayından biraz bahsetmek istiyorum....

Öğrenci olanlar veya mesleğe yeni başlayacak olanların aklına geleni hayal edebiliyorum. Muhtemelen şöyle bir durum hayal ediyorlar;

[Resim: di_0021_clinical-handover.jpg]


Veya şöyle;

[Resim: harry_hand_on_shoulder_0.png]



Evet aslında mantığı budur, yani o gün nöbetten çıkan hemşireler ve o gün mesaiye gelen hemşireler toplanırız ellerimizde dosya ve notlar ile hasta odalarını gezerek hastalarımızı yeni gelen arkadaşlarımıza devir etme olayıdır hemşire devir teslimi...


Ancak sorun şu ki bu olay sabahın 8 inde olur. Eve gitme ve nöbetin bir an önce bitmesi çabası, sabaha dek kendinden geçmiş nöbetçi arkadaşlar için önemlidir. Yeni gelen mesaici arkadaşlar belki daha canlı daha aktif daha saç baş düzgün daha formalar ütülüdür. Ama nöbet devredecek olanların saç baş dağılmış, kafa şişmiş, forması orada burada oturup kalkmaktan buruşmuş bir haldedir ve bitkindirler. 


Aslında nöbet öncesi işe gelirken siz de çok enerjiktiniz ama çıkarken böyle olmuyor işte;

Bunu da bir örnekle gösterelim....

Nöbete gelirken ve nöbetten çıkarken muhtemelen şu şekilde olacaksınız;

[Resim: comp-1606164761.png]



Nobet devir teslim olayı tam bir paradokstur denir;


Şöyle ki sabahın 6 sında başlar olay sizin için; yemek gelir, şekeri olan hastaların şekeri bakılır rütinde insülin var ise kahvaltı öncesi onlara bakılır, ardından direnler yazılır AÇT ler kapatılır, direnler boşaltılır veya boşaltılması sağlanır, vitaller dönülür, sorun varsa düzeltilir, yeni orderler hazır edilir..................................

Bütün bunlar 1-2 saat içerisinde tüm hastalarınız için yapılır.


İşte bu 1-2 saat nöbetin en kritik ve yorucu anıdır.

Buna nöbet devir paradoksu diyorlar ve burada geçen 1 dakika gerçek dünya da 3-5 dk ya eşit kabul ediliyor.





Sağlık hizmetlerinde duracak zaman yokmuş gibi gelebilir. Her zaman bir zil çalar, bir dizi test sonucu hazırdır ve uygulanmayı bekleyen ilaçlar vardır. Ancak, vardiyanızı yeni personele uygun şekilde devretmek için zaman ayırmak, hastalarınızın bakımını kolaylaştırmak için çok önemlidir.

Çalışmalar sürekli olarak, etkisiz bir devir teslim sisteminin bakımda meydana gelmesine izin veremeyeceğiniz gecikmelere ve hatalara katkıda bulunduğunu göstermektedir. Koordinasyon eksikliği, ekibinizin bunalmış hissetmesine neden olur ve potansiyel olarak hizmet kullanıcılarınızın refahını riske atabilir.


Bu nedenle, en etkili devir yöntemlerini anlamalı ve devir tesliminizde hangi bilgilere öncelik vereceğinizi bilmelisiniz. Bu, meslektaşlarınıza teslim etme konusunda kendinizi daha güvende hissetmenize yardımcı olacak, böylece herkes mümkün olan en iyi bakımı sunabilecektir.





Hemşirelik Devrinin Önemi Nedir?

Sağlık hizmetleri ortamlarının bakım sağlamak için 24 saat çalışması gerektiğinden, vardiya değişimleri kaçınılmazdır. Ancak sorun, personel değişikliklerinin hizmet kullanıcıları için büyük bir risk oluşturabilmesidir. Yeni hemşire, önceki kişinin bıraktığı yerden düzgün bir şekilde devam edemeyebilir.

Bu nedenle, hasta bilgilerini, sorumluluğunu ve hesap verebilirliği yeni bir kişiye veya ekibe düzgün bir şekilde aktarmanıza olanak tanıdığından, etkili bir devir teslim prosedürü çok önemlidir. Aksi takdirde, hasta bilgilerini takip etmeye bakım vermekten daha fazla zaman harcayabilirsiniz.



Hemşirelikte etkili bir devir, aşağıdakiler gibi çok sayıda fayda sağlar:

Hastaların bakımının sorunsuz ilerlemesini sağlamak.
Hastaların sağlık hizmetinizde kendilerini daha sakin ve güvende hissetmelerini sağlamak.
Servis kullanıcılarının kendilerini tekrar etme ihtiyacını azaltmak.
Bir hastanın ilerlemesinin kayıtlarının tutulmasına yardımcı olmak.
Personelin daha tutarlı bakım sağlamasına yardımcı olmak.
Personelin sorunları ve endişelerini iletmesine izin vermek, böylece bir sonraki kişi bunları hızlı bir şekilde ele alabilir.
Kişi merkezli bakımı teşvik etmek.
Personele zaman ve enerji tasarrufu sağlayarak stresi önlemeye ve hataları en aza indirmeye yardımcı olur.
Personelin işlerini yapmak için daha hazırlıklı ve kendinden emin hissetmesine yardımcı olmak.
Bakım ortamınızda ekip çalışması ve destek kültürünü teşvik etmek.



Etkili Hemşirelik Devirleri Nasıl Gerçekleştirilir

İyi hazırlanmış devirleri gerçekleştirmek için, hangi bilgileri dahil edeceğinizi ve önceliklendireceğinizi bilmeniz gerekir. Sonuçta, bir ton önemli bilgiyi, özellikle de bir kişinin sağlığı için kritik olan herhangi bir şeyi, gözden geçirmek için çok fazla zamanınız olmayabilir. Bir sonraki personelin önce enerjilerini nereye odaklayacaklarını bilmeleri gerekir.


Kapsamlı ve aşırı arasında bir denge kurmak da önemlidir. Personelin bunalmadan kolayca kavrayabilmesi ve hatırlayabilmesi için gerekli tüm bilgileri kısaca nasıl organize edeceğinizi bilmelisiniz. Devretme pratiği yapmak ve onları nasıl yapılandırdığınızla tutarlı olmak bunu başarmanıza yardımcı olacaktır.
Güzel yazı olmuş