MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Film ve dizilerde hemşireler ile ilgili yanlışlar
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Muhtemelen hemşirelerin en yanıltıcı tasviri, hekimlerle ilişkilerinin tasviridir. Öncelikle ve en bariz şekilde yanlış olan, hemşirenin aletleri uzatan ve ayak işlerini yürüten “asistan” olarak görev yaparken prosedürleri uygulayanların hekimler olmasıdır.

Gerçek bir hayat kurtaran acil durumda, hemşireler göğüs kompresyonunu yapacak, IV'yi başlatacak, ilaçları verecek ve defibrilatörü çalıştıracak (hastayı şok edecek). Hekim odada dikilip kodu yönlendirecek. Hekimin her şeyi yaptığı filmdeki tasvire benzemez.

Hekimler order yazar ve hemşire gidip tamamlar. İlişki çok profesyonel ve karşılıklı saygı var. Filmde hemşireler, hekime boyun eğmiş olarak tasvir edilmiştir. 


Aslında medyadaki bir diğer yanılgı ise hekimin erkek ve hemşirenin genellikle kadın olmasıdır. Son yirmi yılda kadın hekimlerin sayısı ve erkek hemşirelerin sayısı büyük ölçüde artmıştır. 

Orta yaşlı seksi bir doktorla flört eden sevimli kadın hemşirenin TV klişesi büyük ölçüde abartılıyor, ancak ne yazık ki medya tarafından hala sürdürülüyor. Gerçeklerden daha fazla bir şey olamaz.

Ara sıra yaşanan dalgalanmalar ve olaylar vardır, ancak modern dünyada bu tür davranışlar büyük ölçüde hoş karşılanmaz ve potansiyel olarak bir kariyeri mahvedebilir. Çok nadirdir ve ortaya çıktığında genellikle skandalla sonuçlanır. 


[Resim: 41-myBfKM2L.jpg]


Herkes bir hekimin tıp uygulamadan önce yıllarca eğitim aldığını bilir. Hemşireler, uygulama lisansı verilmeden önce yıllarca eğitim alırlar. Okullar farklı, ancak medyanın hemşireyi bir bakıcı olarak tasvir etmesine rağmen hemşirelik oldukça yetenekli bir meslektir.

İki mesleğin beceri seti çok farklıdır, ancak hemşirelik çok fazla zeka ve eleştirel düşünme gerektirir ve bir hekimden farksızdır. Medyada günü kurtaran ve tanıyı tanıyan hekimdir. Gerçekte hemşire, övgü veya takdir görmeden yaşamı tehdit eden birçok semptomu tanır ve tedavi eder.

Hemşirelerin, Hemşire Jackie dizisinin bir hemşirenin gerçekte ne yaptığının en yakın temsili olduğunu söylediğini duydum . Tabii ki, kocasının etrafında uyuyan bir uyuşturucu bağımlısı olarak tasvir ediliyor, ancak gerçekleştirdiği gerçek hemşirelik işi, dizinin kurgusal tasvirinde zaman zaman oldukça doğru. Hala doğru olmaktan çok uzak ama filmler ve medya ilerledikçe, Hemşire Jackie medyadaki çoğu hemşire tasvirinden doğruya daha yakın.






Filmlerden yanlış bir ayrıntı, hemşirelerin doktorlar tarafından denetlendiği varsayımıdır. Bu yanlış. Hastanelerde hemşireler diğer hemşireler tarafından denetlenir . Farklı becerilere ve farklı sorumluluklara sahiptirler. Bağımsız olarak lisanslıdırlar; amirlerine ve hemşirelik kuruluna cevap verirler. Bir doktor, bir hemşirenin hatasını veya yanlış uygulandığını bildirebilir, ancak hemşireler de doktorların yanı sıra birbirlerini de rapor edebilir - bu tek yönlü bir şey değildir.

Bunun bir sonucu, “ doktorun order ” teriminin ciddi bir yanlış anlaşılmasıdır . ”Bunlar hemşirelere emir değil! Doktorun orderlerı, temelde, aktivite seviyesinden uzman konsültasyonlarına, hastanın ne yiyebileceğine, ilaçlara ve prosedürlere kadar değişen reçetelerdir.

Böylece bir doktor fizik tedavi, yumuşak diyet, nazal oksijen, laboratuar çalışması, göğüs röntgeni ve bulaşıcı bir hastalık uzmanıyla konsültasyon "order edebilir" - bunların hiçbiri hemşire tarafından yapılmaz hastane genelinde bir sürü sağlık çalışanınca yapılır. Ancak hemşire, bunların yerine getirildiğini görebilir ve uygun şekilde devam ettirildiğinden emin olabilir. Doktorların hemşirelerin dahil olmasını istediği en büyük şey, genellikle eczane departmanı tarafından doldurulduktan sonra hemşireler tarafından uygulanan ilaçlar. Bununla birlikte, bir doktor açıkça yanlış bir ilaç veya bariz bir şekilde yanlış dozda ilaç order ederse, eczacı bunu fark etmeli ve açıklama istemelidir. Eczacı reçeteyi fark etmez ve doldurursa, hemşire fark etmeli ve doktora bir sorun olduğunu ve reçeteyi vermeyi planlamadığını bildirmelidir.

Son olarak ve bu büyük bir soru, aklı başında herhangi bir hasta, doktorun orderındakı herhangi bir tedaviyi reddedebilir . Hemşire, solunum terapisti, solunum teknisyeni vb. Hastayı devre dışı bırakamaz.




Birçok şey! Bana göre en korkunç olanı, hemşireleri pasif bakıcılar olarak gösterme eğilimi, orada sessizce güzel görünerek, doktorun (ki elbette 7/24 hastanın başucunda) onlara ne yapacaklarını söylemesini beklemek.

Gerçekte, hemşireler genellikle ne yapacaklarını bilirler ve devam edip bunu yaparlar. Gerçekte, hemşireler hastane birimlerini yönetir ve ihtiyaç duyduklarında doktorları bilgilendirir. Gerçekte, doktorlar, hemşireye kıyasla hastayla nispeten daha az zaman harcarlar. Tedaviyi yönlendiriyorlar; hemşireler bunu gerçekleştirir ve hasta bakımı sağlar.