MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Neden ağızdan alınmak yerine insülin enjekte edilir?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Kan şekeri seviyeleri gün boyunca büyük değişikliklere tabidir. Hangi yiyeceklerin tüketildiği, egzersiz, stres, hastalık, hatta günün saati - bunların hepsi glikoz seviyelerini etkiler. Eğer böyle olmasaydı, seviyeleri her gün birkaç kez parmak ucuyla izlemeye gerek kalmazdı.

Glikozun uygun şekilde kullanılmasını ve glikoz seviyelerinin sabit kalmasını sağlamak için insüline ihtiyaç vardır. Düzgün çalışabilmesi için insülinin kan dolaşımına sağlam bir şekilde girmesi gerekir.

Vücudumuzdaki deri altı dokuya enjekte edilerek, özelliklerini değiştirmeden ve öngörülen bir süre içinde kan dolaşımına emilecek şekilde tasarlanmıştır. Her ikisi de emilim hızını artıracağından, insülin doğrudan kasa veya kan dolaşımına enjekte edilmemelidir.

Emilimin ne kadar hızlı gerçekleştiği aynı zamanda hangi tür insülinin kullanıldığının bir fonksiyonudur: hızlı etkili, kısa etkili, orta etkili, uzun etkili veya bunların bir karışımı. Her biri, yemek yemek veya bütün gece uyumak gibi farklı glikoz kontrol ihtiyaçlarıyla başa çıkmak için belirli zaman dilimlerinde emilecek ve aktif olacak şekilde tasarlanmıştır.