MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: En iyi zihin yorucu filmler hangileridir?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: main-qimg-939f9e7947a87186f7fe59b9758bdcf9.webp]





Gerçekten harika öneriler var ve burada bir yeri hak ettiğini düşündüğüm birkaçını da eklemek istiyorum. Bunlar, gerçekten aklınızı başınızdan alacak. İşte burada:



David ve Janet Peoples tarafından yazılan 12 Maymun , Philadelphia'nın altındaki bir tesiste yaşayan bir mahkum olan James Cole'un, bir virüsün insanlığın çoğunu yok etmesi ve hayatta kalanı yeraltına kaçmaya zorlaması sonrasında anlatılıyor. Cole, bilim insanı tarafından, bir tedavi geliştirmelerine yardımcı olmak için virüs hakkında bilgi toplayabilmesi için zamanda yolculuk yapmak üzere gönüllü olarak seçildi.

Terry Gilliam'ın yönettiği ve Bruce Willis, Mandeline Stowe ve inanılmaz derecede sinirli bir Brad Pitt'in başrollerini paylaştığı 12 Monkeys (1995) , Fransız kısa bilim kurgu filmi La Jetee'den esinlenmiştir. 12 Maymun doğrusal olmayan anlatımı ve çarpık ve kıvrımlı doruk noktasıyla ünlüdür.







[Resim: main-qimg-8f62e6680ddd3a8873e397de84c763bf.webp]



Mulholland Drive (2001) gerçeküstü şeritte bir yolculuktur; neo-noir gerilim ve psikolojik-korkunun absürt bir karışımı. Mulholland Drive, David Lynch tarafından yönetilen ve yazılan modern bir şaheserdir; beyin serserisinin çok daha rafine ve medeni bir eşanlamlısı olarak adlandırılabilecek bir isim.

'Düşler Şehrinde Bir Aşk Hikayesi' sloganıyla piyasaya sürülen Mulholland Drive, Los Angles'ın titrek rüya görünümünde aşk, hırs, ihanet ve hayallerle ilgileniyor. IMDB'de bulunan film için en iyi açıklama şudur: Dolambaçlı Mulholland Drive'daki bir araba kazası bir kadını unutkan hale getirdikten sonra,  Los Angeles'ta hayallerin ve gerçekliğin ötesinde kıvrımlı bir macerada ipuçları ve cevaplar için umut dolu bir arayış. .





[Resim: main-qimg-b15164318446445709b52558b142d3cf.webp]


Muhtemelen dünyadaki en büyük eğlence parkı Charlie Kaufman'ın kafasının içindedir. Uyarlama (2002), Charlie Kaufman'ın izlediğim ilk filmiydi ve o zamandan beri çalışmalarının hayranıyım; seni şaşırtmaktan asla vazgeçmez. Taze, özgün, nevrotik ve delicesine sezgisel olan senaryoları harika filmler yapıyor, ancak şaşırtıcı olan, filmlerinin kalbindeki kavramların sadeliği. Nolan, Noe veya Lynch'in aksine, Kaufman karmaşık, dışavurumcu görseller yapmaya kalkışmaz. Aksine, filmlerinin karmaşık ve katmanlı olmasına rağmen, özünde basit bir çizgiyle tanımlanabilecek basit ve çok basit bir fikir vardır ve Being John Malkovich (1999) farklı değildir.

Basitçe söylemek gerekirse, John Malkovich Olmak, kendilerini doğrudan John Malkovich'in zihnine götüren bir portal bulan bir grup insan hakkındadır.

Spike Jonze tarafından yönetilen ve Kaufman tarafından yazılan Being John Malkovich, John Cusack, Cameron Diaz, Catherine Keener, John Malkovich, Charlie Sheen ve Brad Pitt ve Spike Jonze gibi çeşitli yıldızlar canlandırıyor. Bu, mizahla ve çok kıvrımlı ve patlayıcı sürprizlerle kaplı gerçekten harika bir film, zihninizi kıracak. 





[Resim: main-qimg-2534f890d4bb4a41aa321fefc5a82173.webp]


Ken Russell'ın yönettiği ve büyük Paddy Chayefsky'nin aynı adlı romanından uyarladığı Altered States (1980) , psychedelic ilaçlar ve izolasyon odası kullanarak çeşitli bilinç durumları hakkında deneyler yapan ve kalıcı bir sonuç veren bir bilim insanı hakkındadır. hem fiziksel hem de zihinsel olarak onu etkiler.

İnsan evriminin ve bizzat insanlığın evriminin kaleydoskopik bir incelemesi olan Altered States, iyi doktorun deneylerinin ortaya çıkardığı çeşitli bilinç durumlarını tasvir etmek için görsel efektler ve çarpıcı görüntüler kullanmasıyla tanınıyor.





[Resim: main-qimg-62ddcbaa7a17dc2f48441053184d1e8d.webp]

Spoorloos (İng: The Vanishing) , 1993'te kötü bir şekilde Hollywood yemeğine dönüştürülen 1988 orijinal filmidir. Yönetmenliğini George Sluizer'ın üstlendiği The Vanishing, kız arkadaşı tatildeyken kaybolan Rex adında genç bir adamı ve onu bulma girişimlerini ve daha sonra en azından ona ne olduğunu öğrenmeyi konu alıyor.

Önerme oldukça basit ve derli topludur, ancak biraz daha derine inerseniz, doğamızın gözleminde zıt kutuplar olan erdemler arasında gidip gelir: nazik, kahramanca ve şefkatli, diğer yandan sadist, alçakça ve acımasız.

Spoorloos'ta bulunan gizem ve gerilim, Rex'in güzel kız arkadaşını kimin kaçırdığını bulmaya dayanmıyor. Filmin başlarında, kaçıran kişinin ve niyetinin farkına vardık. Heyecan ve gerilim, aslında, kıza olanları sonuna kadar bir sır olarak saklayarak elde edilir.








[Resim: main-qimg-5cfe874f7a207e2520ebce095df445c6.webp]


The Secret In Their Eyes ( orijinal adı: El Secreto De Sus Ojos) (2009) , Juan Jose Campanella tarafından yönetilen ve Eduardo Sacheri'nin beğenilen bir romanından uyarlanan, Oscar ödüllü bir Arjantin suç gerilim filmidir. Ricardo Darin ve Soledad Villiamil, geçmiş bir çağ ile günümüz arasında atlayan bu araştırmacı şaheserde başrolde.

Zekice anlatılan bir film, ama bundan daha fazlası, The Secret in Their Eyes gerçekten insancıl bir hikaye, insanlar ve bağlılıkları hakkında bir hikaye. Zaman çizelgelerini değiştiren iyi filmler gibi, The Secret in Their Eyes, 70'lerde Arjantin'de yaygın olan faşist atmosferi ve günümüzün görünüşte sakin atmosferini parlak bir şekilde detaylandırıyor.

Spoorloos insan doğasını inceliyor ve iyi, kötü ve kötü arasında kolay geçiş yapıyorsa; Gözlerindeki Sır, mikroskobik düzeyde, aşk ve tutku ile bunlarda taşıdıkları aşırılıkları ve insanları nasıl risk almaya ittiğini inceler.

Film şu anda Julia Roberts, Nicole Kidman ve Chiwetel Ejiofor'un oynadığı bir Hollywood yapımına dönüştürülüyor.  bu sürüm, orijinalinden biraz farklı.





[Resim: main-qimg-24db34c240bcbf6e22dce6c4a485a27f.webp]



En sevdiğim yönetmenlerden biri olan Rian Johnson tarafından yazılan ve yönetilen Looper (2012) , Bruce Willis ve Joseph Gordon Levitt'in başrollerini paylaşıyor. Bu zamanda yolculuk başyapıtı katmanlı, karmaşık ve paradokslarla dolu - tıpkı zamanda yolculuk gibi! Ve sondaki çözünürlük tüm döngüyü kapatıyor ve bizi hepsinin sadeliğini ve katıksız dehasını merak etmeye bırakıyor.






[Resim: main-qimg-1c6d037c8bf4cb114a69ad81ba851e41]


Incendies (2010) , En İyi Yabancı Film dalında Akademi Ödülü'nü In A Better World'e (2010) kaybetti ve bu gerçekten şaşırtıcıydı; ama adil olmak gerekirse, ikincisi de müthiş bir drama filmi. Denis Villeneuve tarafından Wajdi Mouawad'ın bir oyunundan uyarlanan Incendies, ikili bir anlatı; bir kadının savaşın parçaladığı Ortadoğu'da hayatta kalması, diğeri ise köklerini aramak için Kanada'dan Orta Doğu'ya giden çocuklarıyla ilgileniyor.

Incendies, Ortadoğu'da yıllarca acı ve kargaşanın ardından Kanada'ya kaçan bir kadının hikayesini anlatıyor. Halka açık bir yüzme havuzunda dinlenirken felç geçirir ve daha sonra ölür. Eski işvereni aracılığıyla ikiz çocuklarının, bir erkek ve bir kızın yerine getirmesi gereken iki görevi bırakıyor. Kıza verilen görev babasını bulup ona bir mektup, oğlan için ise görev kardeşini bulup ona bir mektup daha vermektir.

Görevler, ikizleri kıtalar boyunca, belirsiz bir orta doğu ülkesinin savaşla harap olmuş kalıntılarına doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Ardından, savaşın hayatın özünü nasıl mahvedebileceğinin üzücü bir açıklaması var. Ve savaşla parçalanmış bir dünyada ahlak ve vicdan her zaman tatildedir; her şey bittiğinde tekrar uğramak ve hayatından ne yaptığına bakıyorsun!

Anlatı yüzeysel olarak insan ilişkilerinin karmaşıklığını ve ailevi karmaşıklıkları inceler ama aynı zamanda savaşın acımasızlığını da araştırır. Ancak daha derin bir düzeyde, soruşturma öyküsünün inatçı yüzeyinin ötesinde, Incendies, dini gerekçelerle yükselen bir savaşın çok kişisel bir şeye ne kadar hızlı tırmandığını gösteriyor.
[Resim: main-qimg-61f27a65febfa2ec468a4bd2accf7ff1.webp]


Park Chan-Wook'un yönettiği Oldboy (2003) , Vengeance Trilogy'nin ikinci taksitidir ve Old Boy manga serisine dayanmaktadır. İhtiyar çocuk intikam ve sorumlulukla uğraşır; Geçmişin şimdiki zamanınıza nasıl musallat olacağını ve geleceğinizi nasıl mahvedeceğini.

Oldboy, sizi büyüleyecek olağanüstü çekimler ve sahneler sunuyor; ama sonunda ortaya çıkması sizi şaşkına çevirecek. Son açıklamanın ne kadar iyi işlendiğine dair anlatı dehasını takdir edeceksiniz ki bunu, filmi zihninizde oynattıktan sonra fark edeceksiniz!






[Resim: main-qimg-dd3592efdc33b271fe4f8ed71bf7ce20.webp]



Dennis Lehane'nin Patrick Kenzie serisinin dördüncü serisine dayanan Ben Affleck'in yönetmenlik denemesi vardı. Affleck, Gone Baby Gone'u uyarladı (2007) , küçük kardeşi Casey Affleck ve Michelle Monaghan'ı Lehane'nin PI karakterleri Patrick Kenzie ve Angela Gennaro olarak rol aldı.

Boston, Massachusetts'te geçen film, Kenzie ve Gennario'nun 4 yaşındaki bir kızın kaçırılma davasına karışmasını konu alıyor. Karanlık, kara kara ve hain film, Kenize ve Genaro'nun araştırdığı sırada derinlere uzanan bir komplo ortaya çıkar. İpuçları yüzeyde ama onları bizim ve Müfettişlerin gözü için bu kadar görünmez yapan şey budur.

Gone Baby Gone iyi yazılmış, iyi oynanmış ve kesinlikle iyi yönetilmiş bir film. Sonunda ortaya çıkan gerçek, tıpkı sloganın da belirttiği gibi, film boyunca gerçeği aradığımız, ancak bulduğumuzda ona şaşkınlıkla baktığımız için bizi ahlaki bir ikilemde bırakıyor.




Eski Tv dizileri.