MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Martha Ballard; efsanevi günlükçü ebe
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: Working_Nurse_Martha_Ballard.jpg]


Martha Ballard (1735-1812),  Ebe


Florence Nightingale daha doğmadan önce yaşadı ve öldü, peki biz neden hala bu ismi biliyoruz....

Bu ebe, 27 yılda 1000 doğumda bulunmuş ( bilinen bu) bunların 876 sını kendi yaptırmış. Bıkmadan usanmadan 30 yıl boyunca bir günlük tutarak ebeliğini yazmış. Bu günlük bu günlere kadar gelmiş....




[Resim: A76l5DleccX8Cyi_9sKlvuhx4KKj-IzGSMVWGAwF...yEJ2MXJfGw]

Kendisi öyle dümdüz bir ebe değilmiş; otopsiler, bilir kişilik, tecavüz vakalarında kadınların ifadelerini alma, çocuk ölümleri ile savaşma, bitkilerden ilaç yapma........... ne ararsanız var..

Kendisi de 9 çocuk dünyaya getirmiş. Doğum yaptırmayı sevdiği gibi doğurmayı da sevmiş.


Günlüğü olmasa idi, şu an bu yazıyı okuyamazdık...

27 yıllık bir dönem boyunca hayatını ve çalışmalarını detaylandıran 10.000 giriş yazmış. Neredeyse her gün, genellikle hava durumu, bahçe işleri, topluluk olayları ve zamanın tarihi olayları gibi sıradan şeyler hakkında yazmış, ama aynı zamanda ebe olarak doğmasına yardım ettiği birçok çocuk hakkında da.



[Resim: dtT8Ur4ivivh6CZeaIABClU740Xeb91l0VSKSo1n...pJiBpREH3h]

Ballard'ın ebeliği nerede öğrendiğinden emin değiliz, ancak büyük olasılıkla yatak başında bir gözlemciydi. Bu, tarihçi Laura Thatcher Ulrich in "sosyal doğum" olarak adlandırdığı dönemdi. Bir gözlemci, tecrübeli ebenin gerçekleştirdiği doğumları sürekli izler bazen yardım eder ve usta çırak ilişkisi ile işi öğrenir.







Bu kayıtların anlattığı hayat kolay değildi.  Ballard'ın yaşadığı yerde - Kennebec Nehri boyunca, kırsal Hollowell'de - su, Kasım ayından Nisan ayına kadar donmuş halde kalıyor. 


Ballard ebe olarak yaptığı işle gurur duyuyordu, her doğumu dikkatlice not edip numaralandırıyordu. Ayrıca muayenehanesinin mali hesaplarını da marjlarda tuttu. Kaydın yanında işaretli bir "XX", ücretinin ödendiğini belirtmiştir. Takas çağında, yiyecek, mum ve mutfak eşyaları ortak alışveriş araçlarıydı.

Komşu olarak yükümlülüğünün bir parçası olarak ödeyemeyecek olsalar bile, özgür bırakılmış siyah aileler de dahil olmak üzere yoksullara da hizmet etti. Tıpkı bugün ki hemşireler ve ebeler gibi, Ballard da bazen işini daha kişisel krizlerle dengelemek zorunda kaldı. 


Yerel doktorlarla ilişkileri karışıktı. Doktorlar otopsilere gitmesine izin verdi (kendisi aynı zamanda kasaba cenazecisiydi) ve bir şifalı bitki ve eczacı olarak saygı gördü. Ancak bazen doktorların becerilerini çok eleştiriyordu. O, yeni bir erkek doktoru aşırı narkotik laudanum kullanmakla ve aletleriyle çok agresif olmakla suçladı. 



Ballard, bebek ve anne ölümlerinin çok yüksek olduğu bir dönemde 800'den fazla doğum yapmasına rağmen, sadece beş anne ve 20 bebek kaybetti. 77 yaşında öldüğünde, dikkate değer bir ebelik siciline ve iyi yaşanmış bir hayata dönüp bakabiliyordu.