MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Kolera
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: 96c923ff1b208eb58f00633848da1efb.jpg]




Kolera

Kolera, genellikle şiddetli ishal ve dehidrasyona neden olan ciddi bir bakteriyel hastalıktır. Hastalık tipik olarak kirli suyla yayılır.

Ağır vakalarda acil tedavi gereklidir çünkü ölüm saatler içinde meydana gelebilir. Bu, yakalamadan önce sağlıklı olsanız bile olabilir.

Modern kanalizasyon ve su arıtma çoğu ülkede kolerayı etkili bir şekilde ortadan kaldırmıştır. Asya, Latin Amerika, Afrika ve Orta Doğu'daki ülkelerde hala bir sorun.

Savaştan, yoksulluktan ve doğal afetlerden etkilenen ülkeler, kolera salgını için en büyük riske sahiptir. Bunun nedeni, bu koşulların insanları uygun temizlik olmadan kalabalık alanlarda yaşamaya zorlama eğiliminde olmasıdır.


Kolera nedenleri

Koleraya Vibrio cholerae adı verilen bakteriler neden olur . Hastalığın ölümcül etkileri, ince bağırsağınızda bu bakteriler tarafından üretilen ve CTX olarak bilinen güçlü bir toksinin sonucudur.

CTX, bağırsak duvarlarınıza bağlandığında normal sodyum ve klorür akışına müdahale eder. Bakteriler ince bağırsağın duvarlarına bağlandığında, vücudunuz ishale ve hızlı sıvı ve tuz kaybına yol açan büyük miktarlarda su salgılamaya başlar.

Kirlenmiş su kaynakları, kolera enfeksiyonunun birincil kaynağıdır. Pişmemiş meyveler, sebzeler ve diğer yiyecekler de koleraya neden olan bakterileri içerebilir.

Kolera genellikle rahat temas yoluyla insandan insana geçmez.


Risk altında mısınız?

Kolera ile herkes hastalanabilir, ancak birkaç faktör riskinizi artırabilir. Bu risk faktörleri aynı zamanda ciddi bir vakanız olma olasılığını da artırır. 

Bunlar şunları içerir:

kirli koşullar (kötü sanitasyon ve kirli su gibi)
Düşük mide asidi seviyeleri (kolera bakterileri yüksek asidik ortamlarda yaşayamaz)
hasta hane üyeleri
O tipi kan (bunun neden doğru olduğu açık değil, ancak bu kan grubuna sahip daha fazla insan kolera riski altında görünüyor)
çiğ kabuklu deniz ürünleri yemek (kabuklu deniz ürünleri kolera bakterilerinin yaşadığı kirli sularda yaşıyorsa, hastalanma şansı daha yüksektir)