MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Göğüste ağrı.
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Göğsümün sol tarafına doğru hafif tatlı bir ağrı giriyor, bazen bu ağrı birden artıp azalıyor. Şuan hafif tatlı bir ağrısı var 5 10 dakikaya katlanılamayacak hale geliyor. Bunun sebebi ne olabilir, her gün oluyor!
(01-05-2021, Saat: 21:56)Melikhan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Göğsümün sol tarafına doğru hafif tatlı bir ağrı giriyor, bazen bu ağrı birden artıp azalıyor. Şuan hafif tatlı bir ağrısı var 5 10 dakikaya katlanılamayacak hale geliyor. Bunun sebebi ne olabilir, her gün oluyor!

Geçmiş olsun


Şimdi bunun çok fazla sebebi var hepsini yazacağım ama korkmayın olur mu?

Acil servise gitmenizi en azından bir görünmenizi de tavsiye ederim...


Göğsünüzün sol tarafında bir ağrı varsa, ilk düşünceniz kalp krizi geçirdiğiniz olabilir. Göğüs ağrısı gerçekten de kalp hastalığı veya kalp krizi belirtisi olabilirken , bu her zaman böyle değildir.

Göğüs ağrısının bazı nedenlerini, eşlik eden semptomların neler olabileceğini ve bu konuda ne yapmanız gerektiğini keşfedelim.

Acil yardım ne zaman ?

Sol taraftaki göğüs ağrısı, kalp krizi veya her dakikanın önemli olduğu hayatı tehdit eden başka bir durumdan kaynaklanıyor olabilir. Siz veya yakınınızdaki biri açıklanamayan sol tarafta veya merkezde göğüs ağrınız varsa direk acile gitmelisiniz.

göğüste baskı veya sıkışma hissi
kollar, boyun, çene, sırt veya karın bölgesinde ağrı çekmek
nefes almada zorluk
halsizlik, baş dönmesi
mide bulantısı ya da kusma


1. Angina

Angina kendi başına bir hastalık değildir, ancak genellikle koroner kalp hastalığı gibi bir kalp sorununun belirtisidir . Angina, kalp kasınız kandan yeterince oksijen almadığında aldığınız göğüs ağrısı, rahatsızlığı veya basınçtır. Kollarınızda, omuzlarınızda, boynunuzda, sırtınızda veya çenenizde de rahatsızlık olabilir.

Altta yatan durumun uygun şekilde teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi çok önemlidir. Teşhis testleri şunları içerebilir:

kan testleri
göğüs röntgeni
elektrokardiyogram (EKG)
stres testi
Tedavi, nedene bağlı olacaktır ve gerektiğinde ilaç tedavisi, yaşam tarzı değişiklikleri ve kalp prosedürlerini içerebilir.


2. Kalp krizi

Bir kalp krizi yeterli oksijen bakımından zengin kan alamadığında olur çünkü kalp kası zarar görmüştür. Bazı kalp krizleri, yavaş yavaş artan hafif göğüs ağrısıyla başlar. Sol tarafta veya göğsünüzün ortasında şiddetli ağrı ile aniden başlayabilirler. Diğer kalp krizi belirtileri şunları içerebilir:

göğüste sıkma, sıkma veya ezme basıncı
sol kolunuzdaki ağrı, sağ kolda da meydana gelebilir
boynunuzda, çenenizde, sırtınızda veya midenizde ağrı çekmek
nefes darlığı
Soğuk ter
mide ekşimesi, mide bulantısı veya kusma
karın ağrısı
baş dönmesi 

Kalp krizi belirtileri kişiden kişiye değişir. En yaygın erkek hem de kadınlarda semptom göğüs ağrısıdır . Kadınların yaşama olasılığı daha yüksektir :

nefes darlığı
mide bulantısı
kusma
sırt veya çene ağrısıda eşlik edebilir


Siz veya yakınınızdaki biri bu semptomları yaşarsa, derhal tıbbi yardım isteyin. Kalp krizinde her saniye önemlidir. Kalp kası ne kadar uzun süre oksijenden yoksun kalırsa, hasarın kalıcı olma şansı o kadar artar.

Acil bakım, tıbbi personel gelir gelmez başlayabilir. Hastanede kaldıktan sonra ilaca devam etmeniz gerekebilir. 



3. Miyokardit

Göğüs ağrısı, kalp kasınızın iltihaplandığının bir göstergesi olabilir. Diğer semptomlar şunları içerir:

nefes darlığı
anormal kalp ritmi ( aritmi )
yorgunluk
Miyokardit, kalbinizin elektrik sistemini etkileyebilir, kalbinizi zayıflatabilir veya kalp kasında kalıcı hasara neden olabilir.

Hafif vakalar bazen tedavi olmaksızın iyileşir, ancak ciddi vakalar ilaç tedavisi gerektirebilir. Tedavi nedene bağlıdır.


4. Kardiyomiyopati

Kardiyomiyopati , kalp kası veya genişlemiş kalp hastalığıdır. Semptomsuz kardiyomiyopatiye sahip olmak mümkündür, ancak aynı zamanda göğüs ağrısına da neden olabilir. Diğer belirtiler:

nefes darlığı
baş dönmesi
kalp çarpıntısı
ayak bilekleri, ayaklar, bacaklar, eller veya karın şişmesi

Tedavi ilaç kullanımı, kalp prosedürleri ve ameliyatı içerir. 


5. Perikardit

Perikard, kalbi çevreleyen iki ince doku tabakasıdır. Bu bölge iltihaplandığında veya tahriş olduğunda, göğsün sol tarafında veya ortasında keskin bir bıçak ağrısına neden olabilir. Ayrıca bir veya iki omuzda ağrı olabilir. Bu semptomlar kalp krizini taklit edebilir.

Hafif olabilir ve hatta kendi kendine düzelebilir. Tedavi, altta yatan nedene bağlıdır.


6. Panik atak

Panik ataklar aniden ortaya çıkar ve 10 dakika içinde zirveye ulaşma eğilimindedir. Göğüs ağrısı ve diğer semptomlar nedeniyle panik atak, kalp krizini simüle edebilir. Göğüs ağrısına ek olarak, diğer bazı belirtiler şunlardır:

nefes darlığı
hızlı kalp atımı
titreme veya baş dönmesi
terleme, sıcak basması veya titreme
mide bulantısı
gerçek olmama veya kopma duyguları
boğulacakmış gibi hissetmek
yoğun korku veya kıyamet duygusu

Panik atak geçirdiğinizi düşünüyorsanız, doktorunuza görünün. Kalp ve tiroid bozuklukları gibi diğer sağlık sorunları da benzer semptomlar üretebilir, bu nedenle teşhisten emin olmak istersiniz.

Panik bozukluğu , tedavi edilebilen bir ruh sağlığı sorunudur. Doktorunuz psikoterapi önerebilir. Devam eden bir sorunsa, yardımcı olabilecek bazı ilaçlar vardır.



7. Mide ekşimesi, asit reflü veya GERD

Mide ekşimesi , sindirim asidi yemek borunuza (asit reflü) aktığında aldığınız göğüs ağrısı ve rahatsızlığıdır. Şunlara da sahip olabilirsiniz:

üst karın ve göğsünüzde yanma hissi
ağzındaki ekşi tat
boğazınızın arkasına akan mide içeriği

Mide ekşimesi genellikle yemekten hemen sonra olur. Yemek yedikten birkaç saat sonra uzandığınızda da olabilir. Hatta sizi derin bir uykudan uyandırabilir.

Asit reflü bazen gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) adı verilen daha şiddetli bir forma ilerleyebilir . GERD'nin ana semptomu sık mide ekşimesidir. Göğüs ağrısına ek olarak GERD öksürük, hırıltılı solunum ve yutma güçlüğüne de neden olabilir.


8. Hiatal herni

Bir Mide fıtığı olduğunda karın ve göğüs (diyafram) arasında büyük kas aracılığıyla mide üst kısma itilir. Belirtiler şunları içerir:

göğüs ağrısı
karın ağrısı
göğüste ağrılı yanma hissi
gıdanın ağzınıza kaçması



9. Yemek borunuzla ilgili sorunlar

Göğüs ağrısı, yemek borunuzda bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Örneğin:

Özofagus kas spazmı, kalp krizi ile aynı tip göğüs ağrısını taklit edebilir.

Yemek borunuzun astarı iltihaplanabilir (özofajit), yanma veya keskin göğüs ağrısına neden olabilir. Özofajit ayrıca yemeklerden sonra ağrıya, yutma problemlerine ve kusmuğunuzda veya dışkınızda kana neden olabilir.

Yemek borusu yırtılması , gıdanın göğüs boşluğuna sızmasına neden olarak hafiften şiddetliye kadar göğüs ağrısına neden olur. Ayrıca mide bulantısı, kusma ve hızlı nefes almaya da yol açabilir.

Tedavi nedene bağlıdır. Yemek borusu rüptürü cerrahi olarak onarılmalıdır.


10. Kasların çekilmesi ve göğüs duvarı yaralanmaları

Göğüs ağrısı, göğüste veya kaburgalar arasında kasların çekilmesi, gerilmesi veya burkulmasının bir sonucu olabilir. Göğsünüzün herhangi bir şekilde yaralanması göğüs ağrısına neden olabilir. Bu içerir:

göğüs duvarında morarma
kırık göğüs kemiği (sternum)
kırık kaburgalar
Bu tür bir yaralanma, derin bir nefes aldığınızda veya öksürdüğünüzde de ağrıya neden olabilir.




11. Çöken akciğer

Göğsünüzün her iki tarafındaki ani ve keskin ağrı, çökmüş bir akciğerin ( pnömotoraks ) bir sonucu olabilir . Bu, hastalıktan veya göğsün travmasından kaynaklanıyor olabilir. Diğer belirtiler:

nefes darlığı veya hızlı nefes alma
maviye dönen cilt
öksürük
yorgunluk

Tedavi nedene bağlı olacaktır, ancak derhal tıbbi yardım almak önemlidir.



12. Zatürree

Derin bir nefes aldığınızda veya öksürdüğünüzde kötüleşen keskin veya sapan göğüs ağrısı , özellikle yakın zamanda bronşit veya grip gibi solunum yolu hastalığınız olduysa , zatürre olduğunuz anlamına gelebilir .

Diğer belirtiler:

öksürük, bazen mukusla
ateş, titreme veya titreme
nefes darlığı
baş ağrısı
iştah kaybı
yorgunluk

Zatürree olduğunuzu düşünüyorsanız doktorunuza görünün. Bu arada bol bol dinlenin ve bol sıvı için. Doktorunuz antibiyotik veya antiviral reçete edebilir. Ağır vakalarda hastaneye yatış gerekli olabilir.


13. Akciğer kanseri

Göğüs ağrısı bazen akciğer kanserinin bir belirtisi olabilir . Diğer belirti ve semptomlar şunlardır:

yoğun öksürük, mukus veya kanla öksürme
omuzda veya sırtta ağrı, öksürükten kaynaklanan ağrı ile ilgisi yoktur
nefes darlığı
tekrarlayan bronşit veya zatürree nöbetleri
iştahsızlık veya açıklanamayan kilo kaybı

Erken evre akciğer kanserinde semptomlar görünmeyebilir. Genel olarak, ne kadar erken teşhis edilir ve tedavi edilirseniz, sonuç o kadar iyi olur.



14. Pulmoner hipertansiyon

Pulmoner hipertansiyon , akciğerlerdeki yüksek tansiyondur. Göğüs ağrısına ek olarak şunlara da neden olabilir:

baş dönmesi veya bayılma
nefes darlığı
enerji kaybı
Hastalık ilerledikçe düzensiz kalp atışına ve nabzın hızlanmasına neden olabilir. Tedavi edilmezse kalp yetmezliğine neden olabilir.



15. Pulmoner emboli

Ani, keskin bir göğüs ağrısı, pulmoner emboli (PE) belirtisi olabilir . PE, akciğerlerde bir kan pıhtısıdır. Diğer belirtiler:

sırt ağrısı
baş dönmesi
nefes darlığı

Bu, acil tedavi gerektiren tıbbi bir acil durumdur.


Geçmiş olsunnn