MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Hamileliğinizin 15. Haftası
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: Week_15_Primary-f21b65f7f17e47c8a626dc4accd3c079.gif]


İkinci üç aylık döneminizin ikinci haftası. 15 haftalık hamilelikte bebeğiniz büyüyor ve olgunlaşıyor ve muhtemelen daha fazla enerjiniz ve çok daha az mide bulantınız var.



Alıntı:15 Haftalık Hamilelik Kaç Aylık? 3 ay 3 hafta


Hangi Trimester? İkinci üç aylık dönem

Kaç Hafta Kaldı? 25 hafta




15 Haftada Bebeğinizin Gelişimi

15 haftada bebeğiniz başının üstünden kalçasının altına kadar 4 1/2 inç (11,2 santimetre) 

15 haftalık bir bebeğin başının üstünden topuklarına kadar olan ortalama yüksekliği (taç topuk uzunluğu olarak bilinir) 6 1/2 inç'in (61,3 santimetre) biraz altındadır.   Bu hafta bebeğiniz neredeyse 4 ons (114 gram) yaklaşık ağırlığındadır. 



Hareketler

15 haftaya kadar bebeğiniz tüm vücut hareketlerini yapabilir, kollarını ve bacaklarını hareket ettirebilir, gerilebilir ve nefes alma hareketleri yapabilir. 


Kulaklar

Bebeğinizin kulaklarının dış kısmı büyüyor ve giderek daha belirgin hale geliyor. Bu sırada iç kulak gelişmeye devam eder. Bebek henüz tam olarak duyamasa da, yakında olacak. 


cilt

Bebeğinizin cildi hala çok ince ve yarı saydamdır, bu da kan damarlarını ve iskeleti net bir şekilde görmenizi sağlar. 


Kemikler

Kemikler kemikleşmeye veya sertleşmeye devam eder. Kafatası, omurga ve omuzlardaki bazı kemikler, köprücük kemiği ve uzun kemiklerle birlikte süreci çoktan başlattı. El ve ayak kemikleri de bu hafta sertleşiyor. 





Bu Hafta Ortak Belirtileriniz


ilk üç aylık dönem belirtileri azaldı ve 15. haftada yaşayabileceğiniz belirtiler şunlardır:
  • Baş dönmesi
  • baş ağrısı
  • Göğüste ağrılı yanma hissi
  • Cilt değişiklikleri


Ağırlık

Bu hafta önemli kilo değişiklikleri hissetmeye başlayabilirsiniz. Her insan farklı olsa da, hamile insanlar genellikle ilk üç aylık dönemde yaklaşık 1 ila 5 kilo ve ondan sonra her hafta yaklaşık 1 kilo alırlar. Kilonuz önemli ölçüde daha fazla veya önemli ölçüde daha az değiştiyse, sağlık uzmanınızla bunun hakkında konuşmaya değer. 


Diş eti kanaması

Hormonlar diş sağlığını etkiler ve hamilelik diş eti iltihabına veya ağrılı, kırmızı, şiş diş etlerine neden olabilir. Diş etleriniz hassas olduğunda, özellikle dişlerinizi fırçaladığınızda kanama olasılığı daha yüksektir. Diş eti iltihabı, ilk trimesterde başlayıp ikinci ve üçüncü trimesterde kötüleşerek hamilelik boyunca ilerleme eğilimindedir. Bebek doğduktan sonra genellikle daha iyi olur. 


burun kanaması

Hormonlar ve vücudunuzda dolaşan daha fazla kan arasında, burnunuzdaki kan damarları da dahil olmak üzere kan damarlarınızdan daha fazla kan akar. Bazen, bu kan damarları kırılır ve kanar. 

Sizi hazırlıksız yakalayabilir, ancak burun kanaması , yaklaşık beş hamile kişiden birinin yaşadığı yaygın bir hamilelik şikayetidir. Sorun genellikle hafif ve yönetilebilirdir ve genellikle bebek doğduktan sonra geçer. 



Kişisel Bakım İpuçları

Hamilelik sırasında sağlıklı kilo alımı ve diş sağlığı hakkında bilgi edinmek için bu hafta biraz zaman ayırın. Burun kanamanız olursa ne yapacağınızı öğrenmek (veya gözden geçirmek) için de iyi bir zaman.


Sağlıklı Kilo Alma

Güvenli, sağlıklı bir hamilelik ve doğum şansınızı artırmak için, hamilelikte kilo alımı için önerilen yönergeler dahilinde kalmaya çalışın . Almanız gereken kilo miktarı, hamile kaldığınızda kaç kilo olduğunuza ve vücut kitle indeksinize (BMI) bağlı olacaktır .

Sağlayıcınız, hamileliğiniz için en sağlıklı kilo alma planını belirlemenize yardımcı olacaktır. 

Aşırı gebelik kilo alımı, yüksek tansiyon, preeklampsi ve gestasyonel diyabet gibi gebelik komplikasyonlarıyla da ilişkilidir .

Alıntı:15. Hafta Kontrol Listeniz

  • Yeterince aldığınızdan emin olmak için kilonuzu takip etmeye başlayın, ancak çok fazla kilo almamalısınız.
  • İhtiyacınız olan besinleri almak için sağlıklı, dengeli yemekler yiyin .
  • Düzenli egzersiz yapın .
  • Henüz yapmadıysanız diş hekiminizi görmek için randevu alın .
  • Bir sonraki doğum öncesi randevunuza gittiğinizde hatırlamanıza yardımcı olması için sağlayıcınıza sorular yazın .



İkinci Trimester Taraması


Sağlayıcınız size 15. ve 22. haftalar arasında ikinci bir genetik tarama testi önerebilir . Dört farklı maddeyi ölçen bir kan testidir ve anne serumu taraması, dörtlü tarama,  testi olarak adlandırılır. Bu test, bebeğin belirli kromozomal anormallikler  ve  nöral tüp defektleri açısından riski hakkında bilgi sağlar  . 

Bu test aynı zamanda entegre taramanın veya birinci ve ikinci trimester kan taramasının kombinasyonunun bir parçasıdır. İlk üç aylık dönem taramanız varsa, doktorlar size bebeğinizin riskinin daha doğru bir şekilde değerlendirilmesini sağlamak için her iki test grubunu karşılaştırır.

Unutmayın, tarama testleri çocuğunuza bir durum teşhisi koymaz. Size ve doktora, çocuğun bir sorunu olma ihtimalinin ne olduğunu söylerler. Sonuçlar bir risk olduğunu gösteriyorsa, doktorunuz daha fazla test önerecektir.


Amniyosentez

Bir Amniyosentez genellikle haftada 15 - 20. haftası arasında yapılır . Bu nedenle, bu genetik testi yaptırmaya karar verdiyseniz, randevunuzu bu haftaya planlamış olabilirsiniz. 

Prosedür sırasında, sağlayıcınız ince, içi boş bir iğneyi karnınızdan ve rahminizden amniyotik keseye yönlendirmek için bir ultrason kullanacaktır. Ardından, fetal hücreler içeren küçük bir amniyotik sıvı örneğini çıkaracaklar. Numune test için bir laboratuvara gönderilecektir. 

Prosedür nispeten hızlıdır ve yaklaşık 10 dakika sürer. İzleme için daha sonra yaklaşık bir saat kalacaksınız. Daha sonra dinlenmek için eve gidebilirsiniz. Prosedürü takiben iyileşmeniz için size talimatlar verilecektir. Sonuçların alınması birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir ve beklemek stresli olabilir.


Alıntı:Yaklaşan Doktor Ziyaretleri


Bir sonraki rutin doğum öncesi randevunuz gelecek hafta 16 haftada olabilir.

Bir anatomi taraması veya Seviye II (Seviye 2) ultrason genellikle 18 hafta ile 22 hafta arasında planlanır.


Özel Hususlar

Yaşınız, sağlık durumunuz veya hamilelik komplikasyonunuz hamileliğinizin yüksek riskli olduğu anlamına gelebilir.

Yüksek Riskli Gebelik

Bir yüksek riskli gebelik komplikasyonu başınıza gelebilir. Bununla birlikte, dikkatli izleme ve düzenli doğum öncesi bakım ile yüksek riskli bir hamilelik, güvenli bir doğum ve sağlıklı bir bebek sağlayabilir.

Yakın zamanda hamileliğinizin yüksek riskli olduğunu öğrendiyseniz, sağlık uzmanınız sizi bir perinatolog veya maternal-fetal tıp uzmanına yönlendirebilir. Bu uzmanlar, fetüsün ve karmaşık gebeliklerin bakımında uzmanlaşmış doğum uzmanlarıdır. Çoğu zaman, bir perinatolog birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınız olarak hareket etmeyecek, ancak doktorunuz ile birlikte çalışacaktır . 

Ayrıca tansiyon takibi için bir kardiyolog veya diyabeti kontrol altında tutmak için bir endokrinolog gibi başka uzmanlara da görünmeniz gerekebilir .

Yüksek riskli hamileliğinizi atlatmanıza yardımcı olmak için, tüm randevularınıza gittiğinizden, tüm sağlayıcılarınızın talimatlarını uyguladığınızdan, nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrendiğinizden ve gerekirse duygusal ve zihinsel sağlık desteği aradığınızdan emin olun.