MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Otlar ve baharatların faydaları
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
İki yeni araştırma, otların ve baharatların yiyeceklere lezzet vermekten daha fazlasını sunduğunu buldu. Ayrıca, kolesterol seviyelerini ve kan basıncını düşürmek gibi sağlığınız için potansiyel faydalar da var.

  • İki yeni çalışma, bitki ve baharat tüketmenin daha iyi kardiyovasküler sağlığı geliştirmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.
  • Bir çalışma, yemeklere otlar ve baharatlar eklemenin kalp hastalığı riski taşıyan kişilerde kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini buldu.
  • Diğer çalışma, baharat takviyelerini tip 2 diyabetli kişilerde kolesterol seviyelerini düşürmekle ilişkilendirdi.



Otlar ve baharatlar yemeğe lezzet katmaktan daha fazlasını sağlar. Ayrıca sağlığınız için potansiyel faydalar sağlarlar.


Kan basıncı için faydaları

Yemeklere ot ve baharat eklemenin kardiyometabolik etkilerini inceleyen Penn State ve Texas Tech Üniversitesi'ndeki yeni bir çalışma var.

Bulgular, yerel süpermarketin baharat reyonunda bulunan kuru otlar ve baharatların yaygın olarak yapılan tariflere eklenmesinin, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan kan basıncı üzerinde yararlı bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

Çalışma, obezite ve diğer kalp hastalığı risk faktörleri olan 71 yetişkini içeriyor. Çalışma boyunca katılımcılar, kalorilerin yüzde 50'si karbonhidratlardan, yüzde 17'si proteinden ve yüzde 33'ü doymuş yağdan olmak üzere tipik bir diyet aldılar.

Her 4 haftada bir, katılımcılar diyetin farklı bir versiyonundan geçtiler:

Günde 0,5 gram karışık ot ve baharat içeren düşük baharatlı bir versiyon
Günde 3,3 gram karışık ot ve baharat içeren orta baharat versiyonu
Günde 6.6 gram karışık ot ve baharat içeren yüksek baharat versiyonu

Araştırmacılar, yüksek baharat diyeti yediklerinde katılımcıların 24 saatlik kan basıncı seviyelerinin daha düşük olduğunu buldular. Bununla birlikte, kan kolesterolü veya kan şekeri seviyelerinde hiçbir fark bulamadılar.



“Bir sürü meyve, sebze, kepekli tahıllar, fındık ve baklagiller dahil olmak üzere sağlıklı bir diyet yemek önemlidir” deniyor gene de.


Daha sağlıklı beslenme bir güçlük olmamalıdır. Markete gittiğinizde aldığınız veya almadığınız ürünler listeniz olursa tamamdır.



Kolesterol seviyelerini düşürmek

Bu da, tip 2 diyabetli kişilerde baharat takviyeleri ve düşük kolesterol seviyeleri arasında bir bağlantı bulan yakın tarihli bir araştırması.

"Zencefil, tarçın, zerdeçal , gelişmiş bir lipid profili ile bir ilişkili" bulunmuş.


İnceleme, tip 2 diyabetli kişilerin zencefil, tarçın, zerdeçal takviyeleri aldığı 28 randomize kontrollü çalışmayı içeriyor.


"Mevcut çalışmalar sınırlı ve daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, ön bulgular bu baharatların tip 2 diyabetli ve sağlıksız yüksek kolesterol düzeyleri olan kişiler için potansiyel bir fayda sağlayabileceğini gösteriyor." 


Biz baharat çok kullanan bir milletiz zaten. Ama çeşitlendirmek lazım. Bir kesimimiz mesela zerdeçal hiç kullanmaz. Tarçın çok nadir, kimyonun adını duymayan bölgeler var. Çalışmalar yabancı çalışmalar ama gene de bize ışık tutuyor.






Yemeklerinizi otlar ve baharatlarla tatlandırın
Otların ve baharatların belirli sağlık etkilerini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, kanıtlar, besin açısından zengin bu baharatları yemeklerinize eklemenin potansiyel faydaları olduğunu göstermektedir.

"Otlar ve baharatlar, yalnızca beslenmeyi değil, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini de artırmak için yemeklere harika katkılar sağlıyor" 

"[Ama] çoğu taze olmayan, eski paketlenmiş bitki ve baharat karışımları, istemeden sodyum tüketimini artırabilen ilave tuz içerir - yüksek tansiyon ve kalp sorunlarını önlemek için tazesini bulmak lazım, tuz ilavesizini" .


Bazı bitki ve baharat karışımları ayrıca işlenmiş şeker veya başka katkı maddeleri içerir. Bunlara dikkat etmek lazım. Etiketleri okumak lazım.


"Başka bir fikir, mağazadaki toplu otları ve baharatları kullanarak kendi tuzsuz baharat karışımlarınızı yapmaktır" 

"Kendi bitkilerinizi ve baharat karışımlarınızı karıştırarak, hiçbir lezzetten ödün vermeden katkı maddeleri, şekerler ve ilave tuzlardan kaçınacaksınız" 



Takviye almadan önce bir doktorla konuşun

Pek çok şifalı bitki ve baharat, kapsüller, özler, tentürler veya çaylar olarak ek formda da mevcuttur.

Takviyeler, gıdalara eklenenlerden daha büyük olma eğiliminde olan miktarlarda belirli bir bitki veya baharatın tanımlanmış bir dozunu almanızı sağlar.

Bazı bitki ve baharat takviyelerinin sağlığa faydaları olsa da, bazı takviyeler belirli ilaçlarla etkileşime girebilir veya başka yan etkilere neden olabilir. Bazı takviyeleri herkesin alması güvenli olmayabilir.


 "Takviye almadan önce daima doktorunuzla veya sağlık uzmanınızla konuşun" 

"Mutfak amaçlı kullanılan otlar ve baharatlar genellikle takviyelerde bulunandan daha küçük dozlardadır. Bu nedenle yemeklerinize ek otlar ve baharatlar eklemek genellikle sorun değil”