MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: B12 değerim düşük, B12 vitamini veya takviye ile düzelir mi?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Kan tahlilinde b12 aralığı 191-771 arasında olması gerek diyor. İnternette bi 400-500 olması iyi olur diyor. Benim b12 değerim 127. Şaka gibi yaa insan değil miyim ben uzaylı mıyım bu nee :/ İğne ve besin takviyeleri ne kadar arttırır yani 127yi 400-500ere falan çıkartır mı, yoksa doğuştan her insanın bir sınırı mı vardır?
(18-06-2021, Saat: 19:19)hakan179 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Kan tahlilinde b12 aralığı 191-771 arasında olması gerek diyor. İnternette bi 400-500 olması iyi olur diyor. Benim b12 değerim 127. Şaka gibi yaa insan değil miyim ben uzaylı mıyım bu nee :/ İğne ve besin takviyeleri ne kadar arttırır yani 127yi 400-500ere falan çıkartır mı, yoksa doğuştan her insanın bir sınırı mı vardır?


Her laboratuvarın referans değerleri farklı olabilir. Sizin baz alacağınız değer sonucun çıktığı laboratuvar değeri yani 191-771.  Sizin de değeriniz 127 gelmiş. İlave başka şikayet yok ise. Bunlar öylesine yapılmış bir tahlil sonucu ise hayvansal gıdaların tüketimini artırarak bu olayı çözme ihtimaliniz var.

Başka şikayetler var ise doktora mutlaka görünün, size b12 iğnesi verebilir. Ama bu söylediklerim uzaktan tanı teşhis olmadan farazi söylemler olur. Tahlili nerede yaptırdı iseniz orada sonucunuzun diğer değerler ile birlikte değerlendirilmesi gerekir.


Ama endişelendiğiniz şey bu kadar düşük olur mu? ise , olabiliyor ve çözümü olan durumlar bunlar. Geçmiş olsun.
Daha kapsamlı yazalım




B12 vitamini vücudunuz için pek çok şey yapar. Örneğin, DNA'nızı ve kırmızı kan hücrelerinizi oluşturmaya yardımcı olur .

Vücudunuz B12 vitamini yapmadığından, onu hayvansal gıdalardan veya takviyelerden almanız gerekir . Ve bunu düzenli olarak yapmalısınız çünkü vücudunuz uzun süre B12 vitamini depolamaz.


Ne Kadar Alınır?

Cevap, yaşınız, yeme alışkanlıklarınız ve tıbbi durumlarınız ve hangi ilaçları aldığınız gibi şeylere bağlıdır.

Mikrogram (mcg) cinsinden ölçülen ortalama önerilen miktarlar yaşa göre değişir:

6 aya kadar olan bebekler: 0.4 mcg
7-12 aylık bebekler: 0,5 mcg
1-3 yaş arası çocuklar: 0.9 mcg
4-8 yaş arası çocuklar: 1.2 mcg
9-13 yaş arası çocuklar: 1.8 mcg
14-18 yaş arası gençler: 2.4 mcg (hamile ise günde 2.6 mcg ve emziriyorsa günde 2.8 mcg)
Yetişkinler: 2.4 mcg (hamile ise günde 2.6 mcg ve emziriyorsa günde 2.8 mcg)



B12 Vitamini Besin Kaynakları

B12 vitaminini doğal olarak bulunan hayvansal gıdalardan veya onunla güçlendirilmiş maddelerden alabilirsiniz.

Hayvansal kaynaklar arasında süt ürünleri, yumurta, balık, et ve kümes hayvanları bulunur. B12 ile güçlendirilmiş bir yiyecek arıyorsanız, ürünün Besin Değerleri etiketine bakın.



B12 Vitamini Eksikliği

Çoğu insan bu besinden yeterince alıyor. Yaşla birlikte, bu vitamini vücudun emmesi zorlaşabilir. Ayrıca kilo verme ameliyatı geçirdiyseniz veya midenizin bir kısmını çıkaran başka bir ameliyat geçirdiyseniz veya çok alkol alıyorsanız da olabilir.

Aşağıdaki durumlarda B12 vitamini eksikliği geliştirme olasılığınız daha yüksek olabilir:

Atrofik gastrit
Vücudunuzun B12 vitamini emmesini zorlaştıran pernisiyöz anemi
Crohn hastalığı , çölyak hastalığı , bakteri üremesi veya parazit gibi ince bağırsağınızı etkileyen durumlar
Alkolün kötüye kullanılması veya aşırı alkol tüketimi, vücudunuzun besinleri emmesini zorlaştırabilir veya yeterli kalori almanızı engelleyebilir. 
Graves hastalığı veya lupus gibi bağışıklık sistemi bozuklukları
B12 emilimini engelleyen bazı ilaçlar alıyorsanız. Buna, esomeprazol  ( Nexium ), lansoprazol  ( Prevacid ),  omeprazol  ( Prilosec OTC ),  pantoprazol  ( Protonix ) ve rabeprazol  ( Aciphex ) gibi proton pompası inhibitörleri (PPI'ler) , simetidin ( Taamet ) ve H2 Blokerleri dahil olmak üzere bazı mide ekşimesi ilaçları dahildir.  famotidin ( Pepcid AC ); ve metformin ( Glukofaj ) gibi bazı diyabet ilaçları .

Ayrıca vegan bir diyet uyguluyorsanız (et, süt, peynir ve yumurta dahil herhangi bir hayvansal ürün yemiyorsanız) veya yeterince yumurta veya süt ürünleri tüketmeyen bir vejeteryansanız da B12 vitamini eksikliği olabilir . 




B12 Vitamini Eksikliğinin Belirtileri

B12 vitamini eksikliğiniz varsa, anemik olabilirsiniz. Hafif bir eksiklik hiçbir belirtiye neden olmayabilir. Ancak tedavi edilmezse, aşağıdaki gibi semptomlara yol açabilir:

Zayıflık , yorgunluk veya baş dönmesi
Kalp çarpıntısı ve nefes darlığı
soluk cilt
Kabızlık, ishal, iştahsızlık veya gaz
Uyuşma veya karıncalanma, kas zayıflığı ve yürüme problemleri gibi sinir problemleri
Görme kaybı
Depresyon, hafıza kaybı veya davranış değişiklikleri gibi zihinsel sorunlar



Tedavi

Pernisiyöz aneminiz varsa veya B12 vitamini emiliminde sorun yaşıyorsanız, ilk başta bu vitaminin iğnelerine ihtiyacınız olacaktır. 

Hayvansal ürünler yemiyorsanız, seçenekleriniz var. Diyetinizi B12 vitamini ile güçlendirilmiş tahıllar, ek veya B12 enjeksiyonları veya eksikseniz yüksek doz oral B12 vitamini içerecek şekilde değiştirebilirsiniz.

B12 vitamini eksikliği olan yaşlı yetişkinlerin muhtemelen günlük B12 takviyesi veya B12 içeren bir multivitamin alması gerekecektir.

Çoğu insan için tedavi sorunu çözer. Ancak eksiklikten kaynaklanan herhangi bir sinir hasarı kalıcı olabilir.



Önleme

Çoğu insan yeterince et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, süt ürünleri ve yumurta yiyerek B12 vitamini eksikliğini önleyebilir.

Hayvansal ürünler yemiyorsanız veya vücudunuzun besinleri ne kadar iyi emdiğini sınırlayan bir tıbbi durumunuz varsa, B12 vitaminini bir multivitamin veya diğer takviye ve B12 vitamini ile güçlendirilmiş gıdalar olarak alabilirsiniz.

B12 vitamini takviyesi almayı seçerseniz , ne kadar ihtiyacınız olduğunu size söyleyebilmeleri veya aldığınız ilaçları etkilemeyeceklerinden emin olmaları için doktorunuza bildirin.