MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Yeni Çalışma, COVID-19'u Olan İnsanların Aşı Olmaya İhtiyacı Olmadığını Belirledi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Cleveland Clinic'ten araştırmacılar, halihazırda COVID-19 olan kişilerin aşıdan fayda görmeyebileceğini söylüyor.

Daha önce enfeksiyonu olan kişilerin, tam olarak aşılanmış olanlara benzer bir korumaya sahip olduğunu söylediler.

Araştırmacılar hala doğal bağışıklığın aşı bağışıklığına kıyasla nasıl olduğunu ortaya çıkarıyor. Bazı sağlık uzmanları, COVID-19 olan kişilerin hala tek doz aşı yaptırmalarını tavsiye ediyor.


Ohio'daki Cleveland Clinic tarafından yapılan yeni bir araştırma , halihazırda COVID-19'a yakalanmış kişilerin aşıdan fayda görmeyebileceğini buldu.

Araştırma, büyük bir sağlık çalışanı havuzunda, aşağıdakilere sahip olanlar arasında yaklaşık 0 SARS-CoV-2 enfeksiyonu vakası olduğunu gösteriyor:

daha önce virüs kapmış ve aşılanmamış
daha önce virüs kapmış ve aşılanmış
hiç virüs bulaşmamış ve aşılanmış


Bununla birlikte, daha önce SARS-CoV-2 e yakalanmamış olan aşılanmamış kişiler arasındaki vakalarda sürekli bir artış oldu.

Araştırmacılara göre bulgular, doğal enfeksiyonun aşılamaya benzer bir bağışıklık sağladığını gösteriyor. Bu nedenle, COVID-19 geçirmeyen kişilere aşılama için öncelik verilebilir.


Uzmanlar, bir COVID-19 vakasından sonra bağışıklığın ne kadar sürdüğünü belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Bu verilere sahip olana kadar, bazı bulaşıcı hastalık uzmanları COVID-19 olan kişilerin yine de bir doz almasını tavsiye ediyor.



Çalışmaya 52.238 kişi dahil edildi. Daha önce COVID-19 olan 2.579 kişiden 1.359'u aşısızdı.

Kalan 49.659 kişi daha önce COVID-19' geçirmemiş ve bunların 22.777'si aşılanmıştı.

Bireyler Aralık 2020'den Mayıs 2021'e kadar izlendi ve bu süre zarfında halihazırda COVID-19 geçiren 2.579 kişiden hiçbiri (aşılanmamış olan 1.359 kişi dahil) virüse yakalanmadı.

Bulgulara göre aşılama, halihazırda COVID-19 geçirmemiş kişiler arasında SARS-CoV-2 enfeksiyonu riskini önemli ölçüde düşürüyor – ancak daha önce COVID-19 geçirmiş kişilerin olması şart değil.  Bu bireylerin, tam olarak aşılanmış olanlara benzer bağışıklığa sahip oldukları görüldü.


Bazı ülkelerde aşıların sınırlı mevcudiyeti göz önüne alındığında, bulgular, daha önce COVID-19 geçirmemiş olanlar için aşılara öncelik verilmesi gerektiğine dair artan inancı güçlendiriyor.


Kaynak; https://www.medrxiv.org/content/10.1101/...2.full.pdf