MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: COVID-19 Delta Varyantı: Bilmeniz Gerekenler
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.

COVID-19 Delta Varyantı

B1617.2 olarak da bilinen, bulaşıcılığı yüksek COVID-19 delta varyantı Aralık 2020'de Hindistan'da bulundu. 


Şu anda hem orada hem de Birleşik Krallık'ta baskın tür.



Hızlı yayılıyor. 14 Haziran 2021 itibariyle, delta varyantı, keşfinden sadece 6 ay sonra 74 ülkeye ulaştı. Birleşik Krallık'ta, vaka sayısında alfa varyantını çoktan geride bıraktı. Bu varyantın önceki COVID-19 varyantlarından %43 ila %90 daha bulaşıcı olduğu düşünülüyor. Uzmanlar deltanın alfadan %30 ila %100 daha bulaşıcı olduğuna inanıyor.


Araştırmacılar, delta varyantının neden diğerlerinden çok daha bulaşıcı olduğundan hala emin değiller. Varyantın proteinindeki değişikliklerin insan hücrelerine girmeyi kolaylaştırabileceğini düşünüyorlar. Başka bir erken çalışma, delta varyantındaki bir mutasyonun, kendisini bağladıktan sonra insan hücreleriyle daha iyi uyum sağlamasına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Hücrelerinizle kolayca karışabilirse, daha fazla hücreye bulaşabilir ve bağışıklık sisteminizi yenebilir .

Daha çok genç insanları etkiliyor gibi görünüyor. Birleşik Krallık'ta yapılan araştırmalar, 50 yaşın altındaki yetişkinlerin ve çocukların enfekte olma olasılığının 2,5 kat daha fazla olduğunu gösterdi.


Belirtiler daha şiddetli görünüyor. Delta varyantı varsa, insanların hastaneye yatma olasılığı daha yüksek olabilir. Çalışmalar, alfa varyantına göre hastaneye yatış riskinin neredeyse iki katına sahip olabileceğini düşündürmektedir.


Çin'de doktorlar delta varyantına sahip hastaların pandeminin başlarında tedavi ettiklerinden daha hasta olduğunu söylüyor . Ve durumları çok daha hızlı kötüleşiyor diyor.



Aşı delta varyantında etkili mi?
 

En iyi seçeneğiniz aşı olmak. Raporlar, iki doz Pfizer-BioNTech aşısının delta varyant enfeksiyonuna karşı %79 koruma sağladığını öne sürüyor . Enfekte olursa semptomlara karşı %88 etkili görünüyor.

AstraZeneca aşısının iki dozu , delta varyantı nedeniyle hastaneye yatışı durdurmada %92 oranında başarılıdır. Ve aşılananlar arasında ölüm bildirilmedi.