MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Sağlık Lisans Tamamlama
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sağlık Lisans Tamamlama Programına kimler başvurabilir?

2014 yılında yayınlanan 6569 sayılı Kanun gereğince, 19.11.2014 tarihinden önce ekteki listede belirtilen sağlık önlisans programlarından mezun olan adaylar programa başvuru hakkına sahiptirler.

Başvurular nereye ve nasıl yapılmaktadır?

Başkanlığımız resmi web sitesi üzerinden ilan edilen programlara başvurular başvuru sistemi üzerinden e-Devlet aracılığı ile yapılmaktadır.

Yerleştirme işlemleri nasıl olmaktadır?

Başvuru ve tercihlerin yapılması aşamasında, adayların yerleştirme işlemlerine esas olacak önlisans mezuniyet tarihi, mezuniyet alanı ve mezuniyet not ortalamaları YÖKSİS Veri Tabanından otomatik olarak çekilecektir.

Bilgilerinde hata olanların başvuru ve tercih süresi içerisinde mezun oldukları yükseköğretim kurumuna başvurarak bu bilgilerinin düzeltilmesini sağlamaları gerekmektedir. Yerleştirme işlemleri, adayların sağlık önlisans mezuniyet not ortalamalarının 2 katı alınarak hesaplanan yerleştirme puanlarına ve tercihlerine göre sıralamaya tabi tutularak yapılacaktır.

Sağlık Lisans Tamamlama kapsamında önceki yıl programa yerleşen adaylar ile bu kapsamda yerleşip mezun olan adayların yeniden başvurmaları halinde yerleştirme puanları % 50 oranında düşürülerek yerleştirme işlemine alınacaktır.

Sağlık Lisans Tamamlama kapsamında YÖK tarafından yerleştirildiğim lisans programından mezun oldum. Yeniden başvurabilirmiyim?

Evet başvurabilirsiniz. Ancak, yerleştirme işlemleri, adayların sağlık önlisans mezuniyet not ortalamalarının 2 katı alınarak hesaplanan yerleştirme puanlarına ve tercihlerine göre sıralamaya tabi tutularak yapılacaktır. Sağlık Lisans Tamamlama kapsamında yerleşip mezun olan adayların yeniden başvurmaları halinde yerleştirme puanları % 50 oranında düşürülerek yerleştirme işlemine alınacaktır.

SLT’ye başvurup bir lisans programına yerleştikten sonra önlisans diplomama ne olacak?

Adayın program kapsamında bir lisansa yerleşmiş olmasının, mevcut önlisans diplomalarının geçerliğine herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

Önlisans eğitimim sırasında aldığım derslerden lisans eğitimime başlamadan önce muaf tutulur muyum?

19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” 9 uncu maddesinde “Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir.” hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hüküm uyarınca, ilgili fakülte yönetim kurulunca, öğrencilerin önlisans eğitiminde almış oldukları dersler göz önünde bulundurularak, öğrencilerin lisans programında almaları gereken derslere muafiyet verilebilir.

Yerleştiğim lisans programından kaç yılda mezun olurum? Kaçıncı sınıftan başlarım?

6.11.1981 tarihli ve 17506 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun m.18/b-5 hükmü uyarınca, öğrencilerin kabulü, ders intibakları ve çıkarılmaları ile eğitim - öğretim ve sınavlara ait işlemleri hakkında karar verme yetkisi İlgili Fakülte Yönetim Kurulu’na aittir. Bu doğrultuda, adaylar, yerleştirildikleri üniversitelerin belirleyeceği derslerden muaf olup öğrenim görmeye başlarlar. 

2547 sayılı Kanun uyarınca bu konudaki takdir yetkisi tamamen üniversiteye aittir.

Kamu/Özel Sektör çalışanıyım. Derslere gitmeden mezun olmak için uzaktan öğretimle açılan programları seçtim. Ancak üniversite bazı uygulamalı dersler, stajlar için beni üniversiteye çağırıyor. Neden?

“Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar” ın 6/1-(f) maddesinde “Yükseköğretim kurumu, eğitim-öğretimi desteklemek amacıyla uzaktan öğretim kapsamındaki bazı dersleri, derslerin belirli kısımlarını, uygulamaları, stajları veya laboratuvar çalışmalarını örgün öğretim bileşenlerini içerecek şekilde tasarlayabilir.” hükmü bulunmaktadır.

Bu doğrultuda, program “uzaktan” olarak açılmasına rağmen üniversitenin yüz yüze eğitim verilmesi hususunda takdir yetkisini kullandığı dersler için öğrenciler üniversiteye gitmek zorundadır. Herhangi bir mağduriyet durumunun  yaşanmaması için aday öğrencilerin tercih etmeyi düşündükleri üniversitelerden konu ile ilgili bilgi istemeleri tavsiye olunur.

Kamuda Sağlık Teknikeri unvanı ile istihdam edilmekteyim. Sağlık Alanında Lisans Tamamlama kapsamında “Hemşirelik” lisans programına başvuru yapmama rağmen üniversite kaydımı yapmadı. Neden?

Adaylar, program kapsamına alınan lisans programlarını, diploma ile kazandıkları ya da istihdam edilirken kullandıkları unvanlara göre değil, mezun oldukları önlisans programına göre tercih edebilirler. Bu kapsamda, adaylar tercihlerini diplomalarında yazılı olan önlisans programlarına göre yapmalıdırlar.

Hemşirelik lisans programına geçiş yapabilen önlisans programları “Hemşirelik” , “Sağlık Memurluğu” ve “Sağlık Teknikerliği”dir.

Dikkat edilmesi gereken husus: Buradaki “Sağlık Memurluğu” ve “Sağlık Teknikerliği” ifadeleri adayların kullandıkları ya da diploma ile kazandıkları unvanlar değil, adayların mezun olarak diplomalarında yazan önlisans program adıdır.

Önceki yıl Sağlık Lisans Tamamlama ile bir lisans programına yerleştirildim. Şimdi Sağlık Lisans Tamamlamaya başvuru ve yerleştirme hakkına sahip miyim?

Yerleştirme işlemleri, adayların sağlık önlisans mezuniyet not ortalamalarının 2 katı alınarak hesaplanan yerleştirme puanlarına ve tercihlerine göre sıralamaya tabi tutularak yapılacaktır.

Sağlık Lisans Tamamlama kapsamında 2018 yılında programa yerleşen adayların yeniden başvurmaları halinde yerleştirme puanları % 50 oranında düşürülerek yerleştirme işlemine alınacaktır.

Adayın puanının kesilmesi için önceki yıl SLT kapsamında herhangi bir lisans programına yerleşmesi yeterli olup kaydını yaptırıp yaptırmadığına, aktif öğrenci olup olmadığına, ya da kaydını yaptırsa bile sildirmiş olup olmadığına bakılmaksızın puanı kesilmektedir.

SLT kapsamına alınan önlisans programlarından birinde halen okumaktayım. Mezun olduğumda Sağlık Lisans Tamamlama Programından yararlanabilecek miyim?

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa geçici 69 uncu maddeyi ekleyen 6569 sayılı Kanun 19.11.2014 tarihinde kabul edildiğinden Sağlık Lisans Tamamlama YÖK tarafından belirlenen sağlık önlisans programlarından bu tarihten önce mezun olanları kapsamaktadır.

İki tane lisans programını aynı anda okuyabilir miyim?

Bir öğrencinin, eş zamanlı olarak 1 den fazla örgün lisans programında öğrenim görmesi mümkün değildir. Ancak, biri örgün diğeri açıköğretim metoduyla verilen farklı lisans programlarında öğrenim görmenin önünde mevcut şartlarda herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Ek dosya;

[attachment=28]