MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Üniversite Hastanesinde Çalışırken Tercih Verme
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Merhaba yeni atamalar gündeme gelmişken meslektaşlarımın aklına bazı sorular geliyor.

Üniversite Hastanesinde Çalışırken Atamalarda Tercih Yapıp Atanabilir miyim?


Sözleşmeli atandınız, yer değiştirme haklarınız kısıtlı, yeni bir alım geldi, puanınız da güzel bunu değerlendirmek istiyorsunuz. Ne yapacaksınız.


Özel bir hastanede sözleşmeli çalışıyor iseniz;

Yönetime önceden haber vererek tercih yapacağınızı ve atandığınız takdirde ayrılacağınızı konuşun. Sözleşmeniz olduğu için sizi bırakmak istemeyebilirler, en azından sözleşme sonuna kadar. Ama devlet ile bir alakası olmadığı için sözleşmenizin feshi tek tarafı çift tarafı devlete atanmanız konusunda size bir sorun teşkil etmez.

Ben özel hastanede çalışırken daha sözleşmenin bitmesine 6 ay varken tek taraflı istifa edip devlete atanmıştım sözleşmeli olarak.


Üniversite hastanesinde sözleşmeli çalışıyor iseniz;

Sözleşmen bitmeden tercih verirsen ve gelirse atama yanar. Kasım gibi gidip ben sözleşme yenilemeyeceğim dersen 31 aralıkta çıkışın olursa ondan sonraki terihlerde sorun yaşamazsınız. 

Not; Pandemiden dolayı şartlar değişebilir. Örneğin sözleşme bitmiş, yenilenmemiş ve buna rağmen bir yıl ceza alındığı durumlar olmuş oluyor. Bu kişiler mahkeme kararı ile atamasını tamamladılar.

Mahkeme hemen sonuçlanmayabilir, ancak mahkemeye başvurduktan sonra atamanız olur. 


Yani;

Çalışırken tercih verirsen ataman yapılmaz. 

Sözleşme yenilemeyerek ayrıldıktan sonra yapılacak alımlara tercih verebilirsin ve atanırsan ataman yapılır. 

Ancak üniversitede çalıştığın esnada tercih verirsen, tercihine yerleşsen bile ataman yapılmaz yani zimmete düşmezsin ve tercih cezası alırsın.

Atamanın yapılabilmesi için üniversite hastanesinden veya Sağlık Bakanlığına bağlı hastanesinden usulüne uygun ayrılmış olmanız gerekir. Bunlar; eş durumu, sağlık durumu, unvan değişikliği gibi. Bu usulüne uygun ayrılış yöntemlerinden biride, en az 1 ay öncesinden bildirerek sözleşme yenilemeden ayrılmaktır. 31 Aralıkta biten sözleşmeyi, en az 1 ay öncesinden yenilemeyeceğini çalışılan hastaneye bildirilirse yine 1 yıllık bekleme süresine tabi olunmaz.



Kısaca özetlemek gerekirse; en geç 30 kasıma kadar sözleşme yenilemeyeceğine dair bir dilekçe ile çalışılan hastaneye başvurulur ve böylelikle sözleşme yenilenmeyeceği çalışılan hastaneye bildirilmiş olur. Ardından 31 Aralık mesai sonu itibari ile sözleşmeniz bitmiş olur. Bundan sonraki süreç ise 31 Aralıkta çıkış işlemlerinizi yaparak hastanenizden çıkışınızı almanız ayrıca sözleşme yenilemeyerek ayrıldığınıza dair de bir belge talep etmeniz gerek böylece herhangi bir ceza almadan 31 Aralıktan sonraki bütün kamu alımlarına başvuru yapabilirisiniz.


Ancak sözleşmeli çalışırken istifa etmişseniz o zaman yeniden aynı unvanda sözleşmeli olarak herhangi bir kamu kurumunda çalışabilmeniz için istifa ettiğiniz tarihin üzerinden 1 yıl geçmesi gerekir. Bu anlattıklarım 3+1 veya süresiz sözleşmeli çalışanlar için geçerlidir, kadrolu çalışanlar için durum farklıdır.

Kadrolu çalışanların herhangi bir bildirim yapmalarına gerek olmadan çalışırken de tercih verebilirler ve atandıklarında istifa edip atandıkları yeni kurumda başlayabilirler.