MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Formül mama ile beslenen bebeklerde normal bağırsak hareketleri nelerdir?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Ebeveynler, bebeklerinin bağırsak hareketlerinin "normal" olup olmadığını merak ederek ve endişelenerek çok zaman harcarlar. Aslında, gerçekten böyle bir şey yok. Bebeklerin bağırsak alışkanlıkları onlar kadar bireyseldir ve zamanla bebeğinizin rutinini öğreneceksiniz.

Bununla birlikte, herhangi bir bebeğin bağırsak alışkanlıklarında aranacak tipik bir model vardır. Hayatının ilk birkaç günü boyunca bebeğiniz, doğmadan önce bağırsaklarında bulunan kalın, siyah veya koyu yeşil madde olan mekonyumu geçirecektir. Mekonyum geçtikten sonra, formülle beslenen bir bebeğin bağırsak hareketleri tipik olarak sarı, ten rengi, kahverengi veya yeşildir. Dışkıda kan olmadığı sürece her renk normaldir.

Mama ile beslenen bir bebeğin dışkısı, anne sütüyle beslenen bir bebeğin dışkısından biraz daha serttir, fıstık ezmesinin kıvamı . Bundan çok daha zorsa, kabızlık belirtisi olabilir ve bunu çocuk doktorunuza söylemelisiniz. Kabızlıktan endişeleniyorsanız ve bebeğiniz 4 aylıktan küçükse, önce çocuk doktorunuza danışmadan onu mama veya anne sütünden başka bir şeyle beslemeyin.  

Akılda tutulması gereken başka bir şey de, yaklaşık 1 ila 2 aylıkken, birçok bebeğin günde birkaç kez bağırsak hareketi yapmaktan birkaç gün arayla dışkılamaya geçmesidir. Bu da son derece normaldir. Bir bebeğin bağırsaklarını ne sıklıkta hareket ettirdiği değil, dışkı geçtikten sonra ne kadar zor olduğu endişe nedenidir. Bebeğinizin diyetine tahıl ve diğer katı maddeleri eklediğinizde, ne yediğine bağlı olarak kokusunda, renginde, kıvamında ve bağırsak hareketlerinin sıklığında çarpıcı değişiklikler bekleyebilirsiniz.







Yenidoğan kakası ne sıklıkla olmalıdır?

Erken yaşlarda, anne sütüyle beslenen bebeklerde genellikle - ortalama olarak - hayatın her günü için bir kaka bezi bulunur. Başka bir deyişle, hayatının ilk gününde bir kez kaka yapacak ve ikinci günde iki kez kaka yapacak.

Neyse ki, bu model genellikle beş günden sonra devam etmez. Beşinci günden sonra, anne sütü ile beslenen ortalama bir yenidoğan günde yaklaşık beş kirli çocuk bezine sahip olacaktır, ancak birkaç günde bir kirli bir bebek bezinden günde birkaç kirli bezine kadar herhangi bir aralık genellikle normaldir.

6 haftalıkken anne sütüyle beslenen bebeklerin kaka düzeni değişmeye başlayabilir ve bebeğinizin bağırsak hareketleri arasında bir atladığını fark edebilirsiniz.

Bazı bebekler, ilk yıl boyunca günde birkaç kez veya daha fazla kaka yapmaya devam edecektir. Diğerleri kirli çocuk bezleri arasında birkaç gün gidecek.

Bebek mutlu olduğu ve kilo aldığı sürece 6 haftadan sonra saymaya devam etmek gerekli değildir. Sayı günden güne değişebilir ve bu da tamamen normaldir.




Mama ile beslenen bebekler tipik olarak günde üç ila dört kez kaka yaparlar, ancak bazıları bağırsak hareketi olmadan üç veya dört gün kadar sürebilir. Bebeğinizin kakası yumuşak olduğu ve zorlanmadan geçtiği sürece endişelenmenize gerek yok. Ancak küçük çocuğunuz beş günden fazla kaka yapmazsa, çocuk doktorunuzu arayın.