MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Tıp Tarihinin En Kara Lekesi ve Utancı Thalidomide Faciası
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Merhaba Değerli MediForum Ailesi

Bugün  yazımda tıp tarihinin en kara lekesi olmuş olan Thalidomine Faciasını sizlerle birlikte ele alacağız.
Göz göre göre bir neslin hayatının mahvoluşu,bir jenerasyonun zarar görmesi inanılır gibi değil...
[Resim: VLHYpt.jpg]

İnsanların yaşamını darmadağın eden olayın aslı bundan yaklaşık yarım yüzyıl önce  1957 Ekim ayında başladı.Geri planda zamanın başarılı doktorlarının olduğu bir ekip “Thalidomide” etkin maddeli “Contergan” adını verdikleri masum ilacı ürettiler. Böylece dünya tıp tarihinin en büyük utancının temelleri atılmış oldu.
[Resim: VLLN4U.jpg]

Neden mi bahsediyoruz? Anne ve bebeğe hiçbir zararlı etkisi yok denilerek gebelerin kullanımına izin verilen ve kolu bacağı eksik doğan konjenital anomolilere sahip bebeklerin doğmasına sebebiyet veren Thalidomide faciasından...
Grünenthal firmasının ürettiği ilaç gebelerde uyku problemlerini ve sabahları duydukları çeşitli rahatsızlıkları gidermek amacıyla üretildi.İlaç Avustralya kıtasına kadar dağıtım ağına çıkmıştı.

[Resim: VLLiNf.jpg]
50'ye yakın ülkede satılan Thalidomide etkin maddesine sahip farklı ilaçlar vücutlara yayılmaya başlamıştı. Sonuç çok ağır ve ölümcül oldu:
90.000’den fazla düşük, 10.000’den fazla sakat ve ölüm.
Reçetesiz satılan Thalidomine prospektüsünde “hamile kadınlar, anne ve çocuklar tarafından güvenle kullanılabileceği” yer alıyordu.Halbuki yeterli testler yapılmamış hatta bazı denemelerde toksit ve patolojik durumlar fark edilmişti. İlaç yine de piyasaya sürüldü ve dönemin en çok satan ilaçlarından oldu.
Ve en acısıda bu ilacın Reçetesiz satılmasıydı.
Buda beraberinde ilaca kolay ulaşımı sağladı.O zamanlar bir haberin yayılma hızı bugünüyle bir değil internet ve iletişim ağıgelişmiş değildi. İlacın yan etkilerinin duyulması çok zaman alıyor ve Thalidomide kullananlar için ağır bir bilanço ortaya çıkarttı.[Resim: VLLDIb.jpg]
Thalidomide maruz kalan bebeklerin genelinde 'fokomeli' görülüyor. Yani elleri ve ayakları gelişemiyor, kasıktan ya da omuzdan deforme halde uzuvlar çıkıyor.Fokomeli sendromu, üst ekstremitede ciddi doğum kusurlarına neden olan nadir bir doğum kusurudur. Kolların, bazı vakalarda başka ikincil organlar aşırı derecede kısalabilir, hatta olmayabilir. Ellerin parmakları birleşik olabilir.
Herhangi bir zihinsel engeli olmayan bu çocuklar, malesef ki zihinsel engelli olanlarla birlikte aynı yerlerde kalıyor ve onlarla aynı tedavileri görüyorlar.
Tuhaf olan şu ki, Türkiye'de hiçbir Thalidomide mağduru yok.