MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Adrenocorticotrophic hormone/adrenokortikotrofik hormon
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Hipofiz ön lobundan salgılanan kortikotrop (kortikostimülan) hormon

Adrenokortikotropik hormon (ACTH), vücudunuzun strese nasıl tepki verdiğinde büyük bir rol oynar . ACTH hipofiz bezinde üretilir , üretim ve salınmasını uyaran adrenal bezdir .

ACTH Ne Yapar?

ACTH hipofiz bezinde yapıldıktan sonra, ACTH kan dolaşımına salınır ve vücutta dolaşır. ACTH üretimi  , hipotalamustan kortikotropin salgılatıcı hormon (CRH) ve adrenal bezden salınan kortizol tarafından düzenlenir.  ACTH seviyeleri düşükse, hipotalamus stres hormonu sisteminin anahtarı olan ve iştah ve hafıza gibi beynin birçok bölgesinde etkili olan CRH'yi serbest bırakır. CRH boşaldığında, hipofiz bezini ACTH salgılaması için tetikler.

Kortizol üretimine başlayan adrenal bez tarafından yüksek ACTH seviyeleri tespit edilir. Vücutta kortizol seviyeleri yükseldiğinde, beyin bu yüksek seviyeleri hissedebilir ve CRH ve ACTH üretimi azalır.

Stres ACTH üretimini aktive eder ve kortizol seviyelerini arttırır.

ACTH ile Hangi Sorun Oluşabilir?

Çok fazla ACTH üretilirse, bu Cushing sendromu olarak da bilinen vücutta yüksek kortizol seviyelerine yol açabilir . ACTH üretiminin artmasının en yaygın nedeni iyi huylu bir hipofiz tümörüdür.  Bu olduğunda, Cushing hastalığı olur . ACTH artışına yol açabilecek diğer endokrin durumlar arasında adrenal yetmezlik  ve konjenital adrenal hiperplazi bulunur.

Kanda normal ACTH seviyelerinden düşük olması, Cushing sendromu veya hipopituitarizm gibi diğer endokrin koşullarının bir sonucu olabilir .

ACTH Testi

Bu durumları teşhis etmek için sağlık hizmeti sağlayıcıları bir ACTH kan testi isteyebilir. Kortizol kan testinde anormal sonuçlar varsa veya bir hastada çok fazla veya çok az kortizol belirtileri varsa bir ACTH testi istenir. ACTH ve kortizol düzeylerini birlikte analiz etmek, yüksek ve düşük kortizol düzeyleriyle ilişkili farklı endokrin koşullarının belirlenmesine yardımcı olabilir.

ACTH seviyelerini test etmek için sağlık hizmeti sağlayıcıları, testi sabahın erken saatlerinde yapmanızı isteyebilir. Bunun nedeni, ACTH seviyelerinin sabahları yüksek olması ve gün içinde kademeli olarak azalmasıdır. ACTH uyku sırasında en düşük seviyededir.