MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Antidiuretic hormone/antidiüretik hormon
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Hipofiz arka lobundan salgılanan hipotalamus orijinli hormon. Böbrekte distal tubulusu etkileyip suyun geri emilimini artırarak idrar hacmini ve konsantrasyonunu azaltır.

ADH'ye arginin vazopressin de denir. Beyindeki hipotalamus tarafından yapılan ve arka hipofiz bezinde saklanan bir hormondur . Böbreklerinize ne kadar su tasarrufu yapacaklarını söyler.

ADH kanınızdaki su miktarını sürekli olarak düzenler ve dengeler. Daha yüksek su konsantrasyonu kanınızın hacmini ve basıncını arttırır. Ozmotik sensörler ve baroreseptörler su metabolizmasını korumak için ADH ile birlikte çalışır.

Hipotalamustaki ozmotik sensörler kanınızdaki partiküllerin konsantrasyonuna tepki verir. Bu parçacıklar arasında sodyum , potasyum , klorür ve karbon dioksit molekülleri bulunur . Parçacık konsantrasyonu dengelenmediğinde veya kan basıncı çok düşük olduğunda , bu sensörler ve baroreseptörler böbreklerinize bu maddelerin sağlıklı bir aralığını korumak için su depolamasını veya serbest bırakmasını söyler. Ayrıca vücudunuzun susuzluk hissini düzenler.