MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Colporrhaphy/kolporafi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: gesu_01_img0058.jpg]

Yırtılan veya kesilen vajinanın dikilmesi.


Colporrhaphy, bir sistosel (mesanenin vajinaya çıkıntı yapması) ve bir rektosel (rektumun vajinaya çıkıntı yapması) dahil olmak üzere vajinal duvardaki bir kusurun cerrahi onarımıdır.

Bir organ normal anatomik yerinden düştüğünde veya battığında prolapsus meydana gelir. Pelvik organlar normalde onları yerinde tutan dokuya (kas, bağlar vb.) Sahiptir. Bununla birlikte, bazı faktörler bu dokuların zayıflamasına ve organların sarkmasına neden olabilir. Bir sistosel, mesanenin vajinaya çıkıntı veya prolapsusu olarak tanımlanır; üretrosel, üretranın vajinaya prolapsusudur. Bunlara puboservikal fasyadaki bir kusur (mesaneyi ve vajinayı ayıran lifli doku) neden olur. Rektum, rektovajinal fasyadaki (rektumu ve vajinayı ayıran lifli doku) bir kusurun neden olduğu vajinaya sarktığında rektosel oluşur. İnce bağırsağın bir kısmı vajinaya yayıldığında, buna enterosel denir.

Pelvik organ prolapsusu ile ilişkili faktörler yaş, tekrarlanan doğum, hormon eksikliği, devam eden fiziksel aktivite ve önceki histerektomiyi içerir . Pelvik organ prolapsusu belirtileri arasında stres inkontinansı (idrarın fiziksel aktivite ile yanlışlıkla sızması), vajinal şişkinlik, ağrılı cinsel ilişki, sırt ağrısı ve zor idrara çıkma veya bağırsak hareketleri bulunur.