MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Hyperlipidemia/hiperlipidemi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Hiperlipidemi, kandaki anormal derecede yüksek yağ (lipit) seviyeleri için tıbbi bir terimdir. Kanda bulunan iki ana lipit türü trigliserit ve kolesteroldür.

Trigliseritler, vücudunuz enerji için ihtiyaç duymadığı ekstra kalorileri depoladığında yapılır. Ayrıca kırmızı et ve tam yağlı süt ürünleri gibi gıdalarda doğrudan diyetinizden gelirler. Rafine şeker, fruktoz ve alkol içeren bir diyet trigliseritleri arttırır.

Kolesterol, karaciğerinizde doğal olarak üretilir, çünkü vücudunuzdaki her hücre onu kullanır. Trigliseritlere benzer şekilde, kolesterol yumurta, kırmızı et ve peynir gibi yağlı gıdalarda da bulunur.

Hiperlipidemi daha çok yüksek kolesterol olarak bilinir . Yüksek kolesterol kalıtsal olmakla birlikte, daha çok sağlıksız yaşam tarzı seçimlerinin sonucudur.

Kolesterolü anlamak

Kolesterol, kan dolaşımınızdan lipoproteinler adı verilen proteinler üzerinde dolaşan yağlı bir maddedir. Kanınızda çok fazla kolesterol varsa, kan damarlarınızın duvarlarında birikebilir ve plak oluşturabilir. Zamanla, plak birikintileri büyür ve arterlerinizi tıkamaya başlar, bu da kalp hastalığına, kalp krizine ve felce yol açabilir.

Teşhis koyma

Hiperlipideminin semptomları yoktur, bu nedenle bunu tespit etmenin tek yolu, doktorunuzun lipit paneli veya lipit profili adı verilen bir kan testi yapmasını sağlamaktır . Bu test kolesterol seviyenizi belirler. Doktorunuz kanınızın bir örneğini alacak ve test için bir laboratuvara gönderecek, daha sonra tam bir raporla size geri dönecektir. Raporunuz seviyelerinizi gösterecek:
  • toplam kolesterol
  • düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol
  • yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol
  • trigliseritler
Doktorunuz kanınızı almadan önce 8 ila 12 saat aç kalmanızı isteyebilir. Bu, o süre zarfında su dışında bir şey yemekten veya içmekten kaçınmanız gerektiği anlamına gelir. Bununla birlikte, son çalışmalar aç kalmanın her zaman gerekli olmadığını göstermektedir, bu nedenle sağlıkla ilgili endişelerinizle ilgili olarak doktorunuzun talimatlarını izleyin.

Genellikle desilitre başına 200 miligramın üzerinde bir toplam kolesterol seviyesi yüksek kabul edilir. Bununla birlikte, güvenli kolesterol seviyeleri sağlık geçmişine ve mevcut sağlık endişelerine bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir ve en iyi doktorunuz tarafından belirlenir. Doktorunuz hiperlipidemi tanısı koymak için lipit panelinizi kullanacaktır.