MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Hyperparathyroidism/ hiperparatroidizm
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Hiperparatiroidizm, paratiroid bezleri çok fazla paratiroid hormonu (PTH) yaptığında ortaya çıkar. Paratiroid bezleri boynunuzda, tiroidinizin arkasına yakın veya ona bağlı dört bezelye büyüklüğünde endokrin bezidir. Endokrin bezleri vücudun normal çalışması için gerekli hormonları salgılar.

Benzer isimlere ve boynunuza bitişik olmasına rağmen, paratiroid bezleri ve tiroid çok farklı organlardır. PTH, kemiklerinizdeki ve kanınızdaki kalsiyum, D vitamini ve fosfor seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur.

Bu duruma sahip bazı insanlar herhangi bir semptom yaşamaz ve tedaviye ihtiyaç duymazlar. Diğerleri ameliyat gerektirebilecek hafif veya şiddetli semptomlara sahiptir.

Hiperparatiroidizmin Nedenleri Nelerdir?

Hiperparatiroidizmde, bir veya daha fazla paratiroid beziniz aşırı aktif hale gelir ve aşırı PTH yapar. Bu, bir tümör, bez büyümesi veya paratiroid bezlerinin diğer yapısal sorunlarından kaynaklanabilir.

Kalsiyum seviyeleriniz çok düşük olduğunda, paratiroid bezleriniz PTH üretimini artırarak yanıt verir. Bu, böbreklerinizin ve bağırsaklarınızın daha fazla miktarda kalsiyum emmesine neden olur. Ayrıca kemiklerinizden daha fazla kalsiyum çıkarır. Kalsiyum seviyeniz tekrar yükseldiğinde PTH üretimi normale döner.