MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Leukemia/lösemi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Lösemi, kan hücrelerinin bir kanseridir. Kırmızı kan hücreleri (RBC'ler), beyaz kan hücreleri (WBC'ler) ve trombositler dahil olmak üzere birçok geniş kan hücresi kategorisi vardır . Genel olarak lösemi, WBC kanserlerini ifade eder.

WBC'ler bağışıklık sisteminizin hayati bir parçasıdır . Vücudunuzu bakteri, virüs ve mantarların yanı sıra anormal hücrelerden ve diğer yabancı maddelerden istilaya karşı korurlar. Lösemide, WBC'ler normal WBC'ler gibi çalışmaz. Ayrıca çok hızlı bir şekilde bölünebilir ve sonunda normal hücreleri dışarı atabilirler.

WBC'ler çoğunlukla kemik iliğinde üretilir, ancak lenf düğümleri , dalak ve timus bezinde de bazı WBC türleri yapılır . Bir kez oluştuktan sonra, WBC'ler vücudunuzda kan ve lenfinizde ( lenfatik sistemde dolaşan sıvı) dolaşarak lenf düğümleri ve dalağa konsantre olur.

Lösemi için risk faktörleri
Löseminin nedenleri bilinmemektedir. Bununla birlikte, riskinizi artırabilecek çeşitli faktörler tanımlanmıştır. Bunlar:
  • ailede lösemi öyküsü
  • akut miyeloid lösemi (AML) geliştirme riskinizi artıran sigara kullanımı
  • Down sendromu gibi genetik bozukluklar
  • bazen “ preleukemi ” olarak adlandırılan miyelodisplastik sendrom gibi kan bozuklukları
  • kemoterapi veya radyasyon ile kanser için önceki tedavi
  • yüksek düzeyde radyasyona maruz kalma
  • benzen gibi kimyasallara maruz kalma

Lösemi türleri
Lösemi başlangıcı akut (ani başlangıç) veya kronik (yavaş başlangıç) olabilir. Akut lösemide kanser hücreleri hızla çoğalır. Kronik lösemide hastalık yavaş ilerler ve erken belirtiler çok hafif olabilir.

Lösemi ayrıca hücre tipine göre sınıflandırılır. Miyeloid hücreleri içeren lösemiye miyelojenöz lösemi denir. Miyeloid hücreler normalde granülosit veya monosit haline gelen olgunlaşmamış kan hücreleridir. Lenfositleri içeren lösemiye lenfositik lösemi denir. Dört ana lösemi türü vardır:

Akut miyelojenöz lösemi (AML)
Akut miyelojenöz lösemi (AML) çocuklarda ve yetişkinlerde ortaya çıkabilir. Ulusal Kanser Enstitüsü'nün (NCI) Gözetim, Epidemiyoloji ve Sonuçları Programına göre , Amerika Birleşik Devletleri'nde yılda yaklaşık 21.000 yeni AML vakası teşhis edilmektedir. Bu en yaygın lösemi şeklidir. AML için beş yıllık sağkalım oranı yüzde 26,9'dur.

Akut lenfositik lösemi (ALL)
Akut lenfositik lösemi (ALL) çoğunlukla çocuklarda görülür.  ALL için beş yıllık sağkalım oranı yüzde 68,2'dir.

Kronik miyelojenöz lösemi (KML)
Kronik miyelojenöz lösemi (KML) çoğunlukla yetişkinleri etkiler. KML için beş yıllık sağkalım oranı yüzde 66,9'dur.

Kronik lenfositik lösemi (KLL)
Kronik lenfositik lösemi (KLL) 55 yaşın üzerindeki insanları etkilemektedir . Çocuklarda çok nadir görülür. KLL için beş yıllık sağkalım oranı yüzde 83,2'dir.

Tüylü hücreli lösemi , CLL'nin çok nadir bir alt tipidir. Adı, mikroskop altında kanserli lenfositlerin ortaya çıkmasından gelir.

Lösemi belirtileri nelerdir?
Lösemi belirtileri şunları içerir:
  • Özellikle geceleri aşırı terleme (“ gece terlemesi ” olarak adlandırılır )
  • dinlenme ile gitmeyen yorgunluk ve halsizlik
  • kasıtsız kilo kaybı
  • kemik ağrısı ve hassasiyet
  • ağrısız, şişmiş lenf düğümleri (özellikle boyun ve koltuk altlarında)
  • genişlemiş karaciğer ya da dalak
  • deride kırmızı lekeler, peteşi denir
  • kolayca kanama ve kolayca morarma
  • ateş veya titreme
  • sık enfeksiyonlar
Lösemi, kanser hücrelerinden sızmış veya etkilenmiş organlarda semptomlara da neden olabilir. Örneğin, kanser merkezi sinir sistemine yayılırsa, baş ağrısı , bulantı ve kusma , konfüzyon , kas kontrolü kaybı ve nöbetlere neden olabilir .

Lösemi ayrıca vücudunuzun diğer bölgelerine de yayılabilir:
  • akciğer
  • gastrointestinal sistem
  • kalp
  • böbrekler
  • testisler

Lösemi teşhisi
Belirli risk faktörleriniz veya ilgili semptomlarınız varsa lösemiden şüphelenilebilir. Doktorunuz tam bir öykü ve fizik muayene ile başlayacaktır, ancak lösemi fizik muayene ile tam olarak teşhis edilemez. Bunun yerine, doktorlar tanı koymak için kan testleri, biyopsiler ve görüntüleme testlerini kullanacaktır.

Testler
Lösemiyi teşhis etmek için kullanılabilecek bir dizi farklı test vardır. Bir tam kan sayımı eritrosit , lökosit ve platelet sayısını belirler. Kanınıza mikroskop altında bakmak, hücrelerin anormal bir görünüme sahip olup olmadığını da belirleyebilir.

Doku biyopsilerilösemi kanıtı aramak için kemik iliği veya lenf düğümlerinden alınabilir . Bu küçük örnekler lösemi tipini ve büyüme hızını tanımlayabilir. Karaciğer ve dalak gibi diğer organların biyopsileri kanserin yayılıp yayılmadığını gösterebilir.

Lösemi teşhisi konduğunda aşamalandırılır. Evreleme doktorunuzun bakış açınızı belirlemesine yardımcı olur.

AML ve ALL, kanser hücrelerinin mikroskop altında nasıl göründüğüne ve ilgili hücrenin tipine göre evrelendirilir. ALL ve CLL, tanı anında WBC sayısına göre evrelendirilir. Kan ve kemik iliğinde olgunlaşmamış beyaz kan hücrelerinin veya miyeloblastların varlığı da AML ve CML'yi aşamalandırmak için kullanılır.


Lösemi tedavisi
Lösemi genellikle bir hematolog-onkolog tarafından tedavi edilir. Bunlar kan hastalıkları ve kanser konusunda uzmanlaşmış doktorlardır . Tedavi, kanserin tipine ve evresine bağlıdır. Bazı lösemi formları yavaş büyür ve derhal tedaviye gerek yoktur. Bununla birlikte, lösemi tedavisi genellikle aşağıdakilerden birini veya daha fazlasını içerir:

Kemoterapi lösemi hücrelerini öldürmek için ilaçlar kullanır. Lösemi tipine bağlı olarak, tek bir ilaç veya farklı ilaçların bir kombinasyonunu alabilirsiniz.

Radyasyon tedavisi lösemi hücrelerine zarar vermek ve büyümelerini engellemek için yüksek enerjili radyasyon kullanır. Radyasyon belirli bir bölgeye veya tüm vücudunuza uygulanabilir.

Kök hücre nakli, hastalıklı kemik iliğini, kendiniz (otolog transplantasyon denir) veya bir donörden (allolog transplantasyon denir) sağlıklı kemik iliği ile değiştirir. Bu prosedüre kemik iliği nakli de denir .

Biyolojik veya bağışıklık terapisi , bağışıklık sisteminizin kanser hücrelerini tanımasına ve bunlara saldırmasına yardımcı olan tedaviler kullanır.

Hedefli terapi, kanser hücrelerindeki güvenlik açıklarından yararlanan ilaçları kullanır. Örneğin, imatinib ( Gleevec ), CML'ye karşı yaygın olarak kullanılan hedefli bir ilaçtır.