MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Lymphedema/lenfödem
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Lenfatik disfonksiyon, lenfatik sistemin kötü çalıştığı anlamına gelir. Lenfatik sistem, vücudunuzun dokularından sıvıları boşaltan lenf düğümleri ve lenf damarlarından oluşur.

Sıvılar toksinleri, bağışıklık hücrelerini ve atık ürünleri lenf düğümlerinize taşır. Lenf damarları, filtrelenmiş lenf sıvısını kan dolaşımına geri döndürerek vücuttaki sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olur.

Kötü çalışan bir lenfatik sistem, dokuların sıvı ile şişmesine neden olur. Buna lenfödem denir. Genellikle kollarınızda veya bacaklarınızda şişme ile sonuçlanır. Vücudun diğer kısımları da etkilenebilir.

Lenfödeme neden olan lenfatik bir problemle doğabilirsiniz. Buna kalıtsal veya primer lenfödem denir. Aynı zamanda çeşitli karmaşık genetik koşullardan da kaynaklanabilir.

Ayrıca bir hastalık komplikasyonu veya yaralanmasından lenfödem gelişebilir. Buna sekonder lenfödem denir. Kanser tedavisinin yaygın bir yan etkisidir.

Lenfatik disfonksiyon çoğu insan için kronik bir durumdur, ancak onu yönetmek ve rahatlama bulmak için tedaviler mevcuttur.