MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu

Tam Versiyon: Oxytocin/oksitosin
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
[Resim: hero_hormone_oxytocin.jpg?w=900&hash=ABB...093CB03AD8]



Oksitosin hipotalamus tarafından üretilen ve hipofiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Bu önemli hormon doğum sürecinde önemli bir rol oynar ve erkek üremesine de yardımcı olur. Oksitosini anlamak, sağlığınıza daha iyi bakmanıza ve vücudunuzun nasıl çalıştığını daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Kadınlarda, oksitosin, doğum sırasında rahim kasılmalarını uyarmaktan sorumludur. Hormon uterus kaslarını kasılmaya teşvik eder, böylece doğum başlar. Ayrıca doğumu ilerleten ve kasılmaları daha da artıran prostaglandinlerin üretimini arttırır. Bu etki nedeniyle, sentetik oksitosin (pitocin) bazen bir kadını doğal olarak doğumu başlayamazsa; başlamaya teşvik etmek için kullanılır veya bir kadının doğumu yavaşlıyorsa kasılmaları daha güçlü hale getirmek için verilebilir.

Bebek doğduktan sonra, oksitosin sütü göğse taşıyarak emzirmeyi teşvik eder. Bebek annenin göğsünü emdiğinde, oksitosin sekresyonu sütün serbest kalmasına neden olur, böylece bebek beslenebilir. Aynı zamanda, oksitosin üretimini uyarmak için oksitosin beyne salınır. Bebek beslemeyi bıraktığında, hormonun üretimi bir sonraki beslenmeye kadar durur.

Erkekler için oksitosin fonksiyonu daha az önemlidir, ancak sperm hareketinde rol oynar. Ayrıca testislerde testosteron üretimini de etkilediği görülmektedir.

Oksitosin çalışmaları ayrıca bazı insan davranışlarını ve sosyal etkileşimi kontrol eden önemli bir kimyasal haberci olduğunu bulmuştur. Anne ve bebek arasındaki bağı tetikleyen oksitosindir ve ayrıca tanıma, cinsel uyarılma, güven ve kaygıda da rol oynayabilir. Bazı araştırmalar hormonun bağımlılığı ve stresi de etkileyebileceğini göstermektedir.