You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Dezenfekte Etme ve Sterilizasyon Arasındaki Fark

Dezenfekte Etme ve Sterilizasyon Arasındaki Fark

Hemşire
Dezenfekte Etme ve Sterilizasyon Arasındaki Fark
[Resim: 960x0.jpg?fit=scale]


Yaşam alanınızı ve ortak yüzeylerinizi temiz tutmak sağlığınız için önemlidir. Ancak bu, dezenfekte etmek veya sterilize etmekle aynı şey değildir.

Dezenfekte etme ve sterilize etme, bir şeye dokunmayı güvenli hale getiren bir işlem olan her iki dekontaminasyon türüdür. Amaç, yeterince mikrop öldürmektir, böylece enfeksiyon riski son derece düşüktür.

Dekontaminasyon, toz ve kirden kurtulabilen ancak mevcut olan mikropların yalnızca bir kısmını çıkarabilen temizlemeden farklıdır.



Dezenfekte etmek veya sterilize etmek ne anlama geliyor?

"Dezenfekte etme", "sterilize etme"  terimlerinin birbirinin yerine kullanıldığını duyabilirsiniz, ancak bunlar aynı şey değildir.

Tüm bu yöntemler, mikropları bir dereceye kadar öldürmeyi amaçlayan antimikrobiyal süreçlerdir. Ancak sizin durumunuza en uygun dekontaminasyon modunu seçmeden önce anlamanız gereken önemli farklılıklar vardır.

Genel olarak, sterilizasyon, dekontaminasyonun en gelişmiş şeklidir, ancak hem dezenfekte etmek hem de sterilize etmek, sterilize etmekten daha fazla mikrop öldürür.


Dezenfekte

Dezenfekte etme süreci, zararlı organizmaları nesnelerden uzaklaştırır. Bu genellikle kimyasal spreyler veya mendiller uygulanarak yapılır.

Dezenfekte etmenin en büyük avantajlarından biri, ürünlerin halka açık olmasıdır. Dezenfektanları mendil, sprey veya diğer sıvı formlarda bulmak mümkündür ve hatta kendi ürünlerinizi evde bile yapabilirsiniz .

Kullanılan dezenfektan türüne bağlı olarak ürünün 20 dakika kadar kısa bir süre yüzeylerde bırakılması gerekebilir veya 12 saate kadar


Dezenfektanlar, çoğu virüsü ve mantarı öldürebilir ve ticari ürünlerin çoğu, belirtildiği gibi kullanıldıklarında COVID-19 virüsüne karşı etkili olarak pazarlanır .

Dezenfektanlar bakterileri öldürebilirken, uykuda olan bakteri sporlarını tedavi edemeyebilirler .


Sterilizasyon

Öte yandan sterilizasyon, hastaneler gibi ortamlarda profesyoneller tarafından tipik olarak kullanılan bir işlemdir.

Dezenfekte etme çoğu mikroptan kurtulurken, sterilizasyon, zararlı olmayanlar da dahil olmak üzere tüm mikroorganizmaları ortadan kaldırır . Sterilizasyon tıbbi tesislerde yaygındır, ancak tüm odalarda mikroplardan kurtulmak isteyen işletmeler ve okullar için de yararlı olabilir.

Sterilizasyon yöntemleri şunları içerebilir:

basınçlı buhar (otoklavlama)
hidrojen peroksit gazı
etilen oksit (EtO) gazı
iyonlaştırıcı radyasyon (tipik olarak tıbbi ekipman için kullanılır)
kuru ısı dolapları (tıbbi aletler için)
kızılötesi radyasyon
gelişmiş filtreleme


Potansiyel tehlikeler ve karmaşıklıklar nedeniyle, çoğu sterilizasyon yöntemi yalnızca profesyoneller tarafından yapılır. Bu yöntemleri asla kendi başınıza denemeyin veya eğitimsiz bir profesyonelin bunu yapmasına izin vermeyin.

Sterilizasyon

Sterilizasyon, genellikle sterilize etmekle karıştırılan kirleri temizlemek ve mikropları öldürmek için kullanılan başka bir yöntemdir.

Sterilizasyon tüm mikroplardan kurtulurken , sanitasyon, miktarı güvenli bir seviyeye düşürmeyi amaçlar. Sanitasyon süreci hem temizlemeyi hem de dezenfekte etmeyi içerebilir.

El dezenfektanlarının tüm mikropları yok edemeyebileceğini, ancak ellerinizi düzgün bir şekilde yıkamak için ılık su ve sabuna erişene kadar elinizin altında bulundurmanın iyi olduğunu da belirtmek gerekir.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.