You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Koronavirüs Aşısı; kim yapacak, ilk kim aşı olacak?

Koronavirüs Aşısı; kim yapacak, ilk kim aşı olacak?

Genel müdür
Koronavirüs Aşısı; kim yapacak, ilk kim aşı olacak?
Araştırma laboratuarları ve ilaç şirketleri, etkili bir aşının geliştirilmesi, test edilmesi ve üretilmesi için gereken sürede kuralları yeniden yazıyor.

Aşının küresel ölçekte yaygınlaşmasını sağlamak için benzeri görülmemiş adımlar atılıyor.




AŞI SERÜVENİ

Öyleyse ilk kim alacak, fiyatı ne kadar olacak ve küresel bir krizde kimsenin geride kalmamasını nasıl sağlayacağız?
Bulaşıcı hastalıklarla mücadele için aşıların geliştirilmesi, test edilmesi ve uygulanması genellikle yıllar alır. O zaman bile başarıları garanti edilmez.

Bugüne kadar, sadece bir bulaşıcı insan hastalığı tamamen ortadan kaldırıldı - çiçek hastalığı - ve bu 200 yıl sürdü.

Geri kalanı - çocuk felcinden tetanoz, kızamık, kabakulak ve vereme - aşılar sayesinde ya da onsuz yaşıyoruz.



Ne zaman bir koronavirüs aşısı bekleyebiliriz?



Koronavirüsün neden olduğu solunum yolu hastalığı olan Covid-19'a karşı hangi aşının koruyabileceğini görmek için binlerce insanı içeren denemeler çoktan sürüyor.

Araştırmadan teslimata kadar genellikle beş ila 10 yıl süren bir süreç aylara indirgeniyor. Bu arada, üretim büyütülüyor - yatırımcılar ve üreticiler, etkili bir aşı üretmeye hazır olmak için milyarlarca doları riske atıyor.



Rusya, Sputnik-V aşısı denemelerinin hastalarda bağışıklık tepkisi belirtileri gösterdiğini ve toplu aşılamanın Ekim ayında başlayacağını söyledi. Çin, askeri personeline sunulan başarılı bir aşı geliştirdiğini söylüyor. Ancak her iki aşının da üretilme hızı konusunda endişeler arttı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün, insanlarda daha yaygın testleri içeren aşama üç klinik deneylere ulaşan aşı listesinde de yok.

Bu önde gelen adaylardan bazıları, aşılarının yıl sonuna kadar onaylanmasını umuyor - WHO, 2021'in ortasına kadar Covid-19'a karşı yaygın aşılar görmeyi beklemediğini söyledi.




[Resim: _114241107_vaccine_timeline_v62x-nc.png]

Oxford Üniversitesi aşısı lisansına sahip İngiliz ilaç üreticisi AstraZeneca, küresel üretim kapasitesini artırıyor ve yalnızca İngiltere'ye 100 milyon doz ve başarılı olması durumunda muhtemelen küresel olarak iki milyar doz tedarik etmeyi kabul etti. Klinik araştırmalar, bir katılımcının Birleşik Krallık'ta şüpheli bir olumsuz reaksiyon göstermesinin ardından bu hafta duraklatıldı.



Bir mRNA aşısı geliştiren Covid-19 programlarına 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptıklarını söyleyen Pfizer ve BioNTech, bu yılın Ekim ayı başlarında bir tür düzenleyici onay almaya hazır olmayı bekliyor.


Onaylanırsa, bu, 2020 sonuna kadar 100 milyon doza ve 2021 sonuna kadar potansiyel olarak 1,3 milyardan fazla doz üretim anlamına gelecektir.




Klinik denemeleri devam eden yaklaşık 20 başka ilaç şirketi var.

Hepsi başarılı olmayacak - normalde aşı denemelerinin yalnızca% 10'u başarılıdır. Umut, küresel odaklanma, yeni ittifaklar ve ortak amacın bu sefer olasılıkları artıracağıdır.

Ancak bu aşılardan biri başarılı olsa bile, ani eksikliklere açıktır.




Aşı milliyetçiliğinin önlenmesi

Hükümetler potansiyel aşıları güvence altına almak için bahislerini koruyor ve herhangi bir şey resmi olarak onaylanmadan veya onaylanmadan önce çeşitli adaylarla milyonlarca doz için anlaşma yapıyor.

Örneğin İngiltere hükümeti, başarılı olabilecek veya olmayabilecek altı potansiyel koronavirüs aşısı için açıklanmayan meblağlar için anlaşma imzaladı.



[Resim: _114311285_orders3-nc.png]




ABD, başarılı bir aşıyı hızlandırmak için Ocak ayına kadar yatırım programından 300 milyon doz almayı umuyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), eyaletlere 1 Kasım gibi erken bir zamanda aşı uygulamasına hazırlanmalarını tavsiye etti.

Ancak tüm ülkeler aynı şeyi yapacak durumda değil.

Medecins Sans Frontieres gibi kuruluşlar, genellikle aşıların ön saflarında yer almakta, ilaç şirketleriyle gelişmiş anlaşmalara kilitlenmenin "daha zengin uluslar tarafından tehlikeli bir aşı milliyetçiliği eğilimi" yarattığını söylüyorlar.

Bu da, daha fakir ülkelerdeki savunmasızlar için mevcut küresel stokları azaltır.

Geçmişte, hayat kurtaran aşıların fiyatı, ülkeleri örneğin menenjit gibi hastalıklara karşı tam anlamıyla aşılamak için mücadele eden ülkeleri bıraktı.

DSÖ'nün ilaçlara ve sağlık ürünlerine erişimden sorumlu genel müdür yardımcısı Dr. Mariângela Simão, aşı milliyetçiliğinin kontrol altında tutulmasını sağlamamız gerektiğini söylüyor.

"Zorluk, eşit erişimi sağlamak olacak - yalnızca daha fazla ödeme yapabilenlerin değil, tüm ülkelerin erişime sahip olması."





Kaça mal olacak?

Aşı geliştirmeye milyarlarca dolar yatırım yapılırken, milyonlarcası da aşıyı alıp tedarik etmek için taahhüt ediliyor.

Doz başına fiyatlar, aşının türüne, üreticiye ve sipariş edilen doz sayısına bağlıdır. Örneğin, ilaç şirketi Moderna'nın, potansiyel aşısına erişimi 32 ila 37 dolar arasında (24 ila 28 sterlin) sattığı bildiriliyor.

Öte yandan AstraZeneca, pandemi sırasında aşısını "maliyetle" (veya doz başına birkaç dolar) tedarik edeceğini söyledi.

Hacim olarak dünyanın en büyük aşı üreticisi olan Hindistan Serum Enstitüsü (SSI), Hindistan için 100 milyona kadar başarılı Covid-19 aşılarını yapmak ve sunmak için Gavi ve Bill & Melinda Gates Vakfı'ndan 150 milyon dolar ile destekleniyor. Tavan fiyatının bir doz 3 $ (2.28 £) olacağını söylüyorlar.


Birleşik Krallık'ta toplu dağıtım, NHS sağlık hizmeti aracılığıyla yapılacaktır. Öğrenci doktorlar ve hemşireler, diş hekimleri ve veterinerler, aşının toplu halde uygulanmasında mevcut NHS personelini desteklemek için eğitilebilir. Danışma şu anda devam ediyor.

Avustralya gibi diğer ülkeler, nüfuslarına ücretsiz dozlar sunacaklarını söylediler.

Küresel dağıtım çarkında hayati bir dişli olan insani yardım kuruluşları aracılığıyla aşı alan kişilerden herhangi bir ücret alınmayacaktır.

ABD'de aşı ücretsiz olabilirken, sağlık uzmanları aşıyı uygulamak için ücret alabilir ve bu da sigortasız Amerikalıları muhtemelen bir aşı faturasıyla karşı karşıya bırakabilir.



Öyleyse ilk kim aşı olacak?

İlaç firmaları aşıyı yapacak olsa da, kimin aşı olacağına onlar karar vermeyecek.

AstraZeneca'nın Başkan Yardımcısı Sir Mene Pangalos BBC'ye verdiği demeçte, "Her kuruluş veya ülke önce kime aşı yaptığını ve bunu nasıl yaptığını belirlemek zorunda kalacak" dedi.

İlk tedarik sınırlı olacağından, ölümlerin azaltılmasına ve sağlık bakım sistemlerinin korunmasına öncelik verilmesi muhtemeldir.

Gavi planı, Covax'a kaydolan ülkelerin, hem yüksek hem de düşük gelirli, nüfuslarının% 3'ü için yeterli doz alacağı ve bu da sağlık ve sosyal bakım çalışanlarını kapsayacak kadar yeterli olacak.

Daha fazla aşı üretildikçe, tahsis oranı nüfusun% 20'sini kapsayacak şekilde artırılır - bu sefer 65 yaş ve diğer savunmasız gruplara öncelik verilir.

Herkes% 20 aldıktan sonra, aşı ülke savunmasızlığı ve acil Covid-19 tehdidi gibi diğer kriterlere göre dağıtılacak.

Ülkelerin programı uygulamak ve peşin ödemelerini 9 Ekim'e kadar yapmak için 18 Eylül'e kadar süreleri var. Tahsis sürecinin diğer birçok unsuru için görüşmeler halen devam etmektedir.



Dr Simao, "Kesin olan tek şey, yeterli olmayacağı - gerisi hala havada," diyor.

Gavi, daha zengin katılımcıların nüfuslarının% 10-50'sini aşılamak için yeterli doz talep edebileceklerinde ısrar ediyor, ancak gruptaki tüm ülkelere bu miktar teklif edilene kadar hiçbir ülke% 20'den fazla aşılama için yeterli doz alamayacak.

Dr Berkley, "akut salgınlara yardımcı olmak için bir stok oluşturmak ve başka türlü erişimi olmayan mültecileri aşılamak gibi insani yardım kuruluşlarını desteklemek için mevcut toplam doz sayısının yaklaşık% 5'i kadar küçük bir tamponun bir kenara bırakılacağını" söylüyor. .

Küresel bir aşıyı nasıl dağıtırsınız?

[Resim: _114269237_vaccine_cold_chain_640-nc.png]

Çoğu, hangi aşının başarılı olduğuna bağlıdır.

İdeal aşının sahip olması gereken çok özellik vardır. Uygun fiyatlı olması gerekiyor. Güçlü, uzun süreli bir bağışıklık oluşturması gerekiyor. Basit bir soğutmalı dağıtım sistemine ihtiyaç duyar ve üreticiler üretimi hızla büyütebilmelidir.

Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Medecins Sans Frontieres (MFS / Sınır Tanımayan Doktorlar), "soğuk zincir" olarak adlandırılan tesislerle - aşıları olduğu gibi doğru sıcaklıkta tutmak için daha soğuk kamyonlar ve güneş enerjili buzdolapları ile halihazırda dünya çapında etkili aşılama programlarına sahiptir. 

Dünya aşı teslimi için '8.000 jumbo jete ihtiyaç olacak'

Ancak karışıma yeni bir aşı eklemek, halihazırda zor bir ortamla karşı karşıya olanlar için büyük lojistik problemler oluşturabilir.

Aşıların genellikle buzdolabında saklanması gerekir - genellikle 2C ile 8C arasında.

Bu, çoğu gelişmiş ülkede çok fazla zorluk teşkil etmez, ancak altyapının zayıf olduğu ve elektrik tedariki ile soğutmanın istikrarsız olduğu "muazzam bir görev" olabilir.

MSF tıbbi danışmanı Barbara Saitta BBC'ye verdiği demeçte, "Aşıların soğuk zincir altında sürdürülmesi, halihazırda ülkelerin karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan biri ve bu, yeni bir aşının getirilmesiyle daha da kötüleşecek," dedi.

"Daha fazla soğuk zincir ekipmanı eklemeniz, her zaman yakıta sahip olduğunuzdan emin olmanız (dondurucu ve buzdolaplarını elektrik olmadan çalıştırmak için) ve kırıldıklarında onarmanız / değiştirmeniz ve ihtiyaç duyduğunuz yere nakletmeniz gerekecek."

AstraZeneca, aşılarının 2C ile 8C arasında normal soğuk zincire ihtiyaç duyacağını öne sürdü.

Ancak, bazı aday aşıların seyreltilmeden ve dağıtılmadan önce -60 ° C'de veya daha soğukta saklanmasına ihtiyaç duyacak gibi görünüyor.

Barbara Saitta, "Ebola aşısını -60 ° C veya daha soğukta tutmak için, onları depolamak ve taşımak için özel bir soğuk zincir ekipmanı kullanmak zorunda kaldık, ayrıca personeli tüm bu yeni ekipmanı kullanmaları için eğitmek zorunda kaldık" dedi.

Bir de hedef nüfus sorunu var. Aşılama programları genellikle çocukları hedef alır, bu nedenle kurumlar normalde aşılama programının bir parçası olmayan kişilere nasıl ulaşacaklarını planlamak zorunda kalacaktır.

Dünya bilim adamlarının üzerine düşeni yapmasını beklerken, daha birçok zorluk da sizi bekliyor. Koronavirüse karşı tek silah aşılar değil.


WHO'dan Dr. Simao, "Aşılar tek çözüm değil" diyor. "Teşhise ihtiyacınız var. Mortaliteyi azaltmanın bir yolunu bulmanız gerekiyor, bu nedenle terapötik maddelere ve bir aşıya ihtiyacınız var.




"Bunun yanı sıra, diğer her şeye ihtiyacınız var - sosyal mesafe, kalabalık yerlerden kaçınma vb."
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.