Skip to main content

MediForum

Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Sizler için oluşturduğumuz tüm hizmetlerden tam olarak yararlanabilmek için aramıza katılabilirsiniz. Siz varsanız, biz varız! Üyelikler ücretsizdir ve her zaman ücretsiz kalacaktır.

(Sadece ziyaretçiler tarafından görüntülenir.)

Hoş Geldin, !

Kayıt işleminiz başarıyla tamamlandı. Sitemizde üyelikler e-posta onaylı olduğu için hesabınızı onaylamanız gerekiyor. Kayıt olduğunuz e-posta adresinin gelen ya da istenmeyen (spam) kutusunu kontrol ederek hesabınızı onaylayabilirsiniz. e-Posta gelmediyse veya farklı bir sorun yaşıyorsanız bizimle İletişim sayfasından irtibat kurabilirsiniz.

(Sadece hesabı aktif edilmemiş kullanıcılar tarafından görüntülenir.)


Laktoz intoleransı nedir?

Konu

#1
Durum zararlı değildir, ancak rahatsız edici olabilir. Tedavisi yok, ancak süt veya süt ürünü kullanımınızı kontrol ederek yönetebilirsiniz.

Laktoz intoleransı, süt alerjisi ile aynı şey değildir.

Laktoz Nedir?

Laktoz, sütte bulunan şekerdir.

Vücudumuz bu şekeri parçalamak için laktaz adı verilen bir enzim kullanır, böylece onu vücudumuza emebiliriz. Ancak laktoz intoleransı olan kişilerde yeterli laktaz yoktur. İnce bağırsakta üretilir.

Düşük laktaz seviyelerinde bile, bazı insanlar süt ürünlerini iyi sindirebilir. Laktoz intoleransı olan insanlar için düşük laktaz seviyeleri süt yedikten sonra rahatsızlık verir.


Laktoz intoleransı; vücudumda ne olur?

Süt içtiğimizde veya süt bazlı bir ürün yediğinizde, ince bağırsaklarımızdaki laktaz süt şekerini parçalar. Daha sonra ince bağırsaklardan vücuda emilir .

Ancak laktoz intoleransı olan insanlar da bu kadar kolay değildir. Onlarda laktoz parçalanmaz. Bunun yerine, normal bakteri ve fermantasyonlarla karıştığı kolona gider . Gaz, şişkinlik ve ishal gibi şeylere neden olabilir .


Kendinizi test etmek için atabileceğiniz bazı adımlar vardır:
  • Süt veya süt ürünleri olmadan birkaç hafta bekleyin.
  • Belirtileriniz kaybolursa, nasıl tepki verdiğinizi kontrol etmek için süt ürünlerini her seferinde biraz diyetinize geri ekleyin.
  • Süt ürünlerini kestikten sonra belirtileriniz devam ederse doktorunuza danışın.

Kim de olur?

İster inanın ister inanmayın, dünyadaki çoğu yetişkin sütü sindiremez - insanların% 40'ı 2 ile 5 yaş arasında sütü sindirmek için yeterli laktaz üretmeyi bırakır.

Ayrıca kalıtsal olabilir veya diğer spesifik hastalıklarla ilişkili olabilir.


Laktoz intoleransı olup olmadığımı nasıl bilebilirim?

Yetişkinler için iki yaygın test:

Nefes testi. Bu, nefes verirken yüksek hidrojen seviyeniz olup olmadığı. Çünkü kolondaki laktoz parçalandığında hidrojen verilir. Hidrojen kan tarafından ciğerlerinize kadar alınır ve sonra nefes verirsiniz.

Kan testi. Bu, çok fazla laktoz içeren bir şey içtikten sonra vücudunuzun nasıl tepki gösterdiğini gösterebilir. Ancak, bu test genellikle yapılmaz.

Doktorlar ayrıca bebeklerden ve küçük çocuklardan dışkı örneği alabilirler.


Ya Laktoz İntoleransım Varsa?

Yine de az miktarda süt yiyebilir veya içebilirsiniz. Bazı insanlar süt ürünlerini yemekle birlikte yerse sorun yaşamıyor. Sert peynir veya yoğurt gibi bazı süt ürünlerinin sindirimi daha kolay olabilir.

Ayrıca, süpermarkette çok sayıda laktoz içermeyen süt ürünleri bulunmaktadır. Ya da ben illaki normal insanlar gibi olacağım istiyorsanız, süt şekerini parçalamak için yaygın olarak kullanılan takviyeleri ( Lactaid gibi ) alabilirsiniz.

Ancak sütten tamamen vazgeçerseniz, sağlıklı bir diyette bol miktarda kalsiyum , D vitamini ve diğer besinleri almalısınız.

Süt yerine, bu yiyecekleri besin değeri için deneyebilirsiniz:
  • Badem
  • Kuru fasulye
  • soya peyniri
  • Karalahana
  • lahana
  • Kalsiyum takviyeli portakal suyu ve soya sütü
  • Somon , ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar
  • Yumurta sarısı
  • Sığır karaciğeri
Laktoz intoleransı belirtileriniz varsa doktorunuza danışın.
Uzman Acil Tıp Hemşiresi
Cevapla

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

ya da
Task