Skip to main content

MediForum

Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Sizler için oluşturduğumuz tüm hizmetlerden tam olarak yararlanabilmek için aramıza katılabilirsiniz. Siz varsanız, biz varız! Üyelikler ücretsizdir ve her zaman ücretsiz kalacaktır.

(Sadece ziyaretçiler tarafından görüntülenir.)

Hoş Geldin, !

Kayıt işleminiz başarıyla tamamlandı. Sitemizde üyelikler e-posta onaylı olduğu için hesabınızı onaylamanız gerekiyor. Kayıt olduğunuz e-posta adresinin gelen ya da istenmeyen (spam) kutusunu kontrol ederek hesabınızı onaylayabilirsiniz. e-Posta gelmediyse veya farklı bir sorun yaşıyorsanız bizimle İletişim sayfasından irtibat kurabilirsiniz.

(Sadece hesabı aktif edilmemiş kullanıcılar tarafından görüntülenir.)


Ruh sağlığı ve psikiyatri hemşireliği vize- final soruları 1

Konu

#1
1 . Soru
Flumazenil (Romazicon), oksazepam (Serax) üzerine aşırı doz alan bir erkek hasta için sipariş edildi. İlacı uygulamadan önce hemşire  hangi yaygın yan etkiye hazırlıklı olmalıdır?

A. Nöbetler
B. Titreme
C. Kaygı
D. Göğüs ağrısı

Doğru Cevap: A. Nöbetler

Nöbetler, benzodiazepin doz aşımını tersine çevirmek için flumazenil kullanmanın en yaygın ciddi yan etkisidir. Hasta kombine bir trisiklik antidepresan ve benzodiazepin doz aşımına sahipse, etki daha da artar. Benzodiazepin geri dönüşünün nöbetlerle ilişkisi vardır. Uzun süreli sedasyon için benzodiazepin kullanan hastalarda veya şiddetli trisiklik antidepresan doz aşımı belirtileri gösteren hastalarda nöbetler daha sık olabilir. Gerekli Flumazenil dozu, nöbetleri yönetmek için uygulayıcılar tarafından ölçülmeli ve hazırlanmalıdır. Flumazenil kullanımı, nöbet kontrolü için bir benzodiazepine güvenen hastalarda dikkatli olmayı gerektirir.





2 . Soru
Hemşire , bulimia teşhisi konulan bir hastaya bakıyor. Bulimia teşhisi konan bir hasta için en uygun başlangıç hedefi:

A. Büyük miktarlarda yiyecek için alışveriş yapmaktan kaçının.
B. Yeme dürtülerini kontrol edin.
C. Kaygıya neden olan durumları belirleyin.
D. Günde sadece üç öğün yemek yiyin.

Doğru Cevap: C. Kaygıya neden olan durumları belirleyin

Bulimik davranış genellikle strese ve altta yatan sorunlara uyumsuz bir başa çıkma tepkisidir. Danışan, bulimik davranışı uyaran anksiyeteye neden olan durumları tanımlamalı ve ardından anksiyeteyle başa çıkmanın yeni yollarını öğrenmelidir. Bulimia nervoza, aşırı yemeye düşkünlük ve kilo alımını önlemek için uygun olmayan telafi edici davranışlarla karakterize ergen kadınlarda en sık görülen bir durumdur.





3 . Soru
İntihar riski yüksek olan bir kadın danışanın yakın gözetime ihtiyacı vardır. Hastanın güvenliğini en iyi şekilde sağlamak için Hemşire şunları yapmalıdır:

C. Hastayı gece boyunca düzensiz aralıklarla sık sık kontrol edin.
B. Hastaya, hemşirenin hastanın söylediği her şeye güven duyacağından emin olun.
C. Danışanla önceki intihar girişimlerini defalarca tartışın.
D. Danışan tarafından azalan iletişimi göz ardı edin çünkü bu intihara eğilimli danışanlarda yaygın bir durumdur.

Doğru Cevap: A. HAstayı  gece boyunca düzensiz aralıklarla sık sık kontrol edin.

hastayı sık sık ancak düzensiz aralıklarla kontrol etmek, hastanın gözlemin ne zaman yapılacağını tahmin etmesini ve bu zamanlarda davranışını yanıltıcı bir şekilde değiştirmesini engeller. Hastanın intihar riski taşıdığı kabul edildiğinde, müdahale adımları hemen başlatılmalıdır. Birey yalnız bırakılmamalıdır. Evdeyken bir destek görevlisinin yardımını isteyin. İntihara eğilimli birey, güvenli ve emniyetli bir yerde tedavi edilmelidir. Ayrıca yerin de izlenmesi gerekiyor.





4 . Soru
Hemşire toksik asetaminofen (Tylenol) düzeyine sahip bir hastaya aşağıdaki ilaçlardan hangisini vermelidir?

A. Deferoksamin mesilat (Desferal)
B. Succimer (Chemet)
C. Flumazenil (Romazicon)
D. Asetilsistein (Mucomyst)

Doğru Cevap: D. Asetilsistein (Mucomyst)

Asetaminofen toksisitesinin panzehiri asetilsisteindir. Toksik metabolitlerin toksik olmayan metabolitlere dönüşümünü artırır. Asetaminofen (N-asetil-para-aminofenol, parasetamol, APAP) toksisitesi yaygındır çünkü ilacın çok hazır olması ve çok güvenli olduğuna dair bir algı vardır. 60 milyondan fazla Amerikalı, haftalık olarak asetaminofen tüketmektedir. Yüksek düzeyde asetaminofen olan tüm hastaların hastaneye yatırılması ve N-asetil-sistein (NAC) ile tedavi edilmesi gerekir. Bu ajan, yutulduktan sonra 8 saat içinde verilirse karaciğer toksisitesine karşı tamamen koruyucudur.





5 . Soru
Bir erkek hasta alkol detoksifikasyonu için madde bağımlılığı birimine alınır. Alkol yoksunluğunun belirtilerini azaltmak için aşağıdaki ilaçlardan hangisini daha çok kullanması muhtemeldir?

A. Naloxone (Narcan)
B. Haloperidol (Haldol)
C. Magnezyum sülfat
D. Klordiazepoksit (Librium)


Doğru Cevap: D.Klordiazepoksit (Librium)

Klordiazepoksit (Librium) ve diğer sakinleştiriciler, alkol yoksunluğunun semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Klordiazepoksit, uzun etkili bir benzodiazepindir ve hafif-orta ila şiddetli anksiyete bozukluğu, ameliyat öncesi kaygı ve anksiyete ve akut alkol kullanım bozukluğunun yoksunluk semptomları olan yetişkinler için FDA onaylı bir ilaçtır. Klordiazepoksit, anksiyete önleyici, yatıştırıcı, iştah açıcı ve zayıf analjezik etkilere sahiptir. GABA-A ligand kapılı klorür kanal kompleksinde benzodiazepin reseptörlerine bağlanır ve GABA'nın inhibe edici etkilerini arttırır.





6 . Soru
Yemek sonrası izleme sırasında, bulimia nervozalı bir kadın hasta hemşireye “Benimle oturabilirsin, ama sadece zamanını boşa harcıyorsun. Dün benimle oturduktan sonra, hala temizleyebildim. Bugün amacım bunu iki kez yapmak. " Hemşirenin en iyi yanıtı nedir?

A. "Temizlememene güveniyorum."
B. "Nasıl temizliyorsunuz ve bunu ne zaman yapıyorsunuz?"
C. "Merak etmeyin. Bugün tasfiye etmene izin vermeyeceğim. "
D. "Kontrolü elinizde hissetmenizin önemli olduğunu biliyorum, ancak yemekten sonra 90 dakika boyunca sizi izleyeceğim."

Doğru Cevap: D. "Kontrolün sizde olduğunu hissetmenizin önemli olduğunu biliyorum, ancak yemekten sonra 90 dakika boyunca sizi izleyeceğim."

Bu yanıt, hastanin sınırları test ettiğini ve hemşirenin kendi kendine neden olan kusmayı önlemek için yemek sonrası izleme yaparak bunları belirlediğini kabul eder. Bulimia nervozalı hastalar, yaşamlarının diğer tüm yönlerini kontrol edemediklerini düşündükleri için diyetin kontrolünü ellerinde hissetmeye ihtiyaç duyarlar. İyileşme, hastaların en derin, en acı verici ve travmatik düşünce ve duygularıyla yüzleşmesini içerdiğinden, tedaviden geçerken onları desteklemek hemşireler için duygusal olarak zor olabilir. Bu duygusal zorluk, hastaya aynı zamanda Obsesif-Kompulsif Bozukluk (OKB), depresyon veya madde bağımlılığı teşhisi konduğunda daha da şiddetlenebilir, çünkü bunlar daha yoğun bire bir destek gerektirebilir.




7 . Soru
Madde bağımlılığı tedavisi için psikiyatri birimine başvuran bir erkek hasta hemşireye “Uçmak çok güzel hissettirdi” diyor. Aşağıdakilerden hangisi en uygun cevaptır?

A. "Böyle konuşmaya devam edersen, seninle konuşmayı bırakacağım."
B. "Bana bütün gece uyuşturucu aldıktan sonra çok fazla gün kaçırdığım için son işinden kovulduğunu söyledin."
C. "Bana uçmanın nasıl bir his olduğunu anlat."
D. "Uyuşturucu kullanmanın yasadışı olduğunu bilmiyor musun?"

Doğru Cevap: B. "Bana bütün gece uyuşturucu kullandıktan sonra çok fazla gün kaçırdığım için son işinden kovulduğunu söyledin."

Danışanla madde bağımlılığının sonuçlarıyla yüzleşmek, inkarın kırılmasına yardımcı olur. Gerçek yönelimini kolaylaştırmak için danışanla zaman geçirerek gerçekliği sunun çünkü fiziksel varlığınız gerçektir. hastayla konuşurken basit, doğrudan ve öz olun. Danışanla somut veya tanıdık şeyler hakkında konuşun; ideolojik veya teorik tartışmalardan kaçının. hastanın soyutlamaları veya karmaşıklıkları işleme yeteneği bozulur.




8 . Soru
Anoreksiya nervozalı bir kadın hasta için Hemşire  hangi hedefin en yüksek önceliğe sahip olduğunun farkında mı?

A. hasta, yeterli günlük besin alımını belirleyecektir.
B. hasta, hemşire ile bir hedef ağırlık belirleyen bir sözleşme yapacaktır.
C. Danışan vücut ölçüsü hakkındaki kişisel algılarının gerçekçi olmadığını belirleyecektir.
D. hasta, kendi kendine açlığın olası fizyolojik sonuçlarını sözlü olarak ifade edecektir.

Doğru Cevap: A. hasta, yeterli günlük besin alımını belirleyecektir.

Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisine göre, tüm insanların önce temel fizyolojik ihtiyaçları karşılaması gerekir. Anoreksiya nervozalı bir hasta çok az yediği veya hiç yediği için, hemşire önce hastanın bu temel, acil fizyolojik ihtiyacı karşılamasına yardım etmeyi planlamalıdır. Anoreksiya nervoza tedavisi, beslenme rehabilitasyonu ve psikoterapiye odaklanır. Yeniden beslenme sendromu, uzun süreli açlıktan sonra ortaya çıkabilir. Vücut, adenozin trifosfat (ATP) molekülleri üretmek için glikoz kullandığından, kalan fosfor depolarını tüketir. Ayrıca, hücrelere glikoz girişi insülin aracılığı ile gerçekleşir ve yiyecek olmadan uzun sürelerin ardından hızla gerçekleşir. Her ikisi de hipofosfatemi ve hipokalemi gibi elektrolit anormalliklerine neden olarak kalp ve solunum yetmezliğini tetikler.





9 . Soru
Yaralı bir çocuğun ebeveynleriyle görüşürken, aşağıdakilerden hangisi çocuk istismarının bir sorun olabileceğinin en güçlü göstergesidir?

C. Yaralanma geçmişle veya çocuğun yaşıyla tutarlı değil.
B. Anne ve baba olanlarla ilgili farklı hikayeler anlatırlar.
C. Aile fakirdir.
D. Ebeveynler, acil servis personeli ile tartışmacı ve talepkardır.


Doğru Cevap: A. Yaralanma geçmişle veya çocuğun yaşıyla tutarlı değil.

Çocuğun yaraları, çocuğun yaşı ve gelişim evresi nedeniyle verilen öykü ile tutarsızsa veya imkansızsa, acil servis hemşiresi çocuk istismarının meydana geldiğinden şüphelenmelidir. Fiziksel göstergeler, çocukta ciddi, belirli bir düzende meydana gelen veya sık sık meydana gelen yaralanmaları içerebilir. Bu yaralanmalar, morluklardan kırık kemiklere, yanıklara veya olağandışı yırtıklara kadar çeşitlilik gösterir. Çocuk, tacizle ilgisi olmayan bakıma başvurabilir ve istismar tesadüfen bulunabilir.





10 . Soru
Anoreksiya nervozalı bir kadın hasta için hemşire  hastayla birlikte ebeveynleri de terapi seanslarına dahil etmeyi planlıyor. Hemşire, anoreksiya nervozalı hastaların ebeveynleri için tipik olan hangi gerçeği hatırlamalı?

A. Çocuklarını aşırı koruma eğilimindedirler.
B. Genellikle madde bağımlılığı öyküsü vardır.
C. Çocuklarıyla aralarındaki duygusal mesafeyi korurlar.
D. Çocuklarını sevmek ve reddetmek arasında gidip gelirler.

Doğru Cevap: A. Çocuklarını aşırı koruma eğilimindedirler.

Anoreksiya nervozalı hastalar tipik olarak kontrolcü ve aşırı korumacı ebeveynleri olan bir aileden gelir. Bu hastalar yaşamlarının bir yönünü kontrol etmek için yemeyi kullanırlar. Benzer şekilde, anksiyete, depresyon ve bağımlılık gibi sorunlar da ailelerde ortaya çıkabilir ve ayrıca bir kişinin yeme bozukluğu geliştirme olasılığını artırdığı bulunmuştur. Anoreksiyalı birçok insan, çocukken her zaman kurallara uyduklarını ve işleri yapmanın bir “doğru yolu” olduğunu düşündüklerini bildirmiştir.





11 . Soru
Acil serviste yüzünde yaralanmalar olan bir hasta, kocasının onu ayakkabıyla dövdüğünü belirtiyor. Sağlık ekibi, yaralarını onardıktan sonra, devam eden şiddet tehdidini değerlendirecek olan kriz hemşiresi tarafından görülmeyi bekler. Aniden hastanın kocası gelir ve "işi bitirmek" istediğini söyler. Bu sahneye tanıklık eden sağlık çalışanının ilk önceliği nedir ?

A. Danışanla birlikte kalmak ve sakin kalmak.
B. Yardım için bir güvenlik görevlisini ve başka bir personeli aramak.
C. hastanın kocasına derhal gitmesi gerektiğini söylemek.
D. Kocanın neden bu kadar kızgın hissettiğini belirlemek.

Doğru Cevap: B. Yardım için bir güvenlik görevlisini ve başka bir personeli aramak.

Bu sahneye tanık olan sağlık çalışanı, hem kişisel hem de hasta güvenliğini sağlamak için önlemler almalı, ancak fiziksel olarak saldırgan bir kişiyi tek başına yönetmeye çalışmamalıdır. Bu nedenle, birinci öncelik, bir güvenlik görevlisini ve başka bir personeli çağırmaktır. Ev içi şiddet, evlilik, flört, aile veya birlikte yaşama gibi yakın bir ilişkide bir partnerin diğerine karşı taciz edici davranışları olarak tanımlanır. Bu tanımda, aile içi şiddet, fiziksel saldırganlık veya saldırı, cinsel istismar, duygusal istismar, kontrol etme veya egemenlik davranışı, sindirme, takip etme, pasif / gizli istismar ve ekonomik yoksunluk dahil olmak üzere birçok biçim alır.





12 . Soru
Hemşire  bulimili bir hastayla ilgileniyor. Diyetle alımın sıkı bir şekilde yönetilmesi gereklidir. Hangi müdahale de önemlidir?

A. hastanın menüsünü doldurun ve tepsisinde bulunanların en az yarısını yediğinden emin olun.
B. hastanın yemeklerini özel olarak yemesine izin verin. Daha sonra her yemekten sonra en az 2 saat sosyal faaliyetlerde bulunun.
C. hastanın kendi yemeğini seçmesine izin verin. Sipariş ettiği her şeyi yerse, her yemekten sonra 1 saat onunla kalın.
D. hasta isterse aile tarafından getirilen yiyecekleri yemesine izin verin, ancak katı bir kalori sayımı yapmalıdır.

Doğru Cevap: C. hastanın kendi yemeğini seçmesine izin verin. Sipariş ettiği her şeyi yerse, her yemekten sonra 1 saat onunla kalın.

hastanın menüden kendi yemeğini seçmesine izin vermek, ona bir miktar kontrol duygusu hissetmesine yardımcı olacaktır. Hastaların güçlü kalmasına ve tedaviye bağlı kalmasına yardımcı olmak, hemşirelerin bakım için kişi merkezli yaklaşıma uygun, şefkatli, empatik ve güvenen bir ilişki geliştirmesini gerektirir. Yeme bozukluklarından etkilenen hastalar, durumlarını daha iyi anlamak, kimliklerini yeniden keşfetmek, kendilerini kabul etmeyi öğrenmek, olumlu bir beden imajı ve öz-değer duygusu geliştirmek ve daha iyi sağlıklara doğru ilerleyebilmeleri için yaşamlarında bir denge sağlamak için bireyselleştirilmiş desteğe ihtiyaç duyarlar. ve esenlik.





13 . Soru
Hemşire , intihara eğilimli bir hastaya bakmakla görevlendirilir. Başlangıçta hemşirenin en yüksek bakım önceliği hangisidir?

A. hastanın ev ortamının ve hastane dışındaki ilişkilerinin değerlendirilmesi.
B. Hemşirenin intiharla ilgili kendi duygularını keşfetmek.
C. hasta ile geleceği tartışmak.
D. İntiharın ahlaki sonuçlarını tartışmak için hastayı bir din adamına yönlendirmek.

Doğru Cevap: B. Hemşirenin intiharla ilgili kendi duygularını keşfetmek.

Hemşirenin kendine zarar verici davranışa yönelik değerleri, inançları ve tutumları intihara meyilli bir hastaya verilen tepkileri etkiler; bu tür tepkiler hemşire-hasta ilişkisinin genel havasını belirler. Bu nedenle hemşire, hastaya olumsuz duyguları iletmekten kaçınmak için başlangıçta intiharla ilgili kişisel duyguları keşfetmelidir.





14 . Soru
Anoreksiya nervozalı 24 yaşındaki bir hasta hemşireye “Aynaya baktığımda gördüklerimden nefret ediyorum. Çok şişman ve çirkin görünüyorum. " Hemşire, danışanın çarpık algı ve duygularıyla başa çıkmak için hangi stratejiyi kullanmalıdır?

A. hasatanın algılarını ve duygularını tartışmaktan kaçının.
B. Tartışmalara yiyecek ve kilo üzerine odaklanın.
C. Kilo ile ilgili gerçekçi olmayan kültürel standartları tartışmaktan kaçının.
D. hastanın ağırlığı ve çekiciliği ile ilgili objektif veriler ve geri bildirim sağlayın.

Doğru Cevap: D. hastanın ağırlığı ve çekiciliği ile ilgili objektif veriler ve geri bildirim sağlayın

Gerçekliğe odaklanarak, bu strateji danışanın daha gerçekçi bir vücut imajı geliştirmesine ve özgüven kazanmasına yardımcı olabilir. Anoreksiya nervoza, ihtiyaçlara göre enerji alımının kısıtlanmasıyla tanımlanan ve önemli ölçüde düşük vücut ağırlığına yol açan bir yeme bozukluğudur. Hastalar, önemli ölçüde düşük vücut ağırlıklarının ciddiyetinin farkına varamama ile birlikte, kilo alma konusunda yoğun bir korkuya ve çarpık vücut imajına sahip olacaklardır. Ruh sağlığı hemşiresi hastayı davranış değişiklikleri, stresi hafifletme ve her türlü duygusal sorunun üstesinden gelme konusunda eğitmelidir.





15 . Soru
Hemşire , alkolizm tedavisi gören bir hastayla ilgileniyor. Disülfiram (Antabuse) ile tedaviye başlamadan önce hemşire, hastaya aşağıdaki ürünlerden hangilerinin etiketlerini dikkatlice okuması gerektiğini öğretir?

A. Gazlı içecekler
B. Tıraş sonrası losyon
C. Diş macunu
D. Peynir

Doğru Cevap: B.Tıraş sonrası losyon

Disulfiram, ani alkol tüketimini azaltmak isteyen kronik alkol kötüye kullanımı olan hastalara verilebilir. Disülfiram, alkolün oksidasyonunu bloke ederek, asetaldehidin asetata dönüşümünü engelleyerek çalışır. Asetaldehit kanda biriktikçe, hasta zararlı ve rahatsız edici semptomlar yaşar. Cilde sürülen alkol bile bir reaksiyon oluşturabilir. Disülfiram alan hastaya, tıraş losyonları gibi alkol içeren ürünlerden kaçınmak için içerik etiketlerini dikkatlice okuması öğretilmelidir. Özellikle çok madde kötüye kullanımı olan hastalarda advers olayların yakından izlenmesi gereklidir. Disülfiram alan hastalar, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, sarılık, halsizlik ve koyu renkli idrar dahil olmak üzere hepatit belirti ve semptomlarının izlenmesini gerektirir.




16 . Soru
Hemşire , anoreksiya nervozalı bir hasta için bir bakım planı geliştiriyor. Hemşire plana hangi eylemi dahil etmelidir?

A. hasta yemek yemeye başlayana kadar aile ile ziyaretleri kısıtlayın.
B. Yemek sırasında mahremiyet sağlayın.
C. hasta için katı bir yemek planı hazırlayın.
D. Hastayı egzersiz yapmaya teşvik edin, bu da kaygısını azaltacaktır.

Doğru Cevap: C. hasta için katı bir yemek planı hazırlayın.

Tutarlı bir beslenme planı oluşturmak ve hastanin kilosunu izlemek bu bozukluk için önemlidir. Minimum ağırlık hedefi ve günlük beslenme gereksinimleri belirleyin. Yetersiz beslenme, ruh halini değiştiren, depresyona ve ajitasyona yol açan ve bilişsel işlevi ve karar vermeyi etkileyen bir durumdur. İyileştirilmiş beslenme durumu, psikolojik çalışmanın başlamasına izin vererek düşünme yeteneğini geliştirir. Seçici bir menüyü kullanılabilir hale getirin ve hastanın seçenekleri olabildiğince kontrol etmesine izin verin. Kendine güven duyan ve çevrenin kontrolünü elinde tutan hasta, tercih edilen yiyecekleri yemeye daha yatkındır.





17 . Soru
Hemşire , aile içi şiddet mağdurlarının hangi önemli bilgiler için değerlendirilmesi gerektiğinin farkındadır?

A. Taciz edici ilişkide kalmalarının nedenleri (örneğin, mali özerklik ve izolasyon eksikliği).
B. Failden ayrılmaya hazır olma ve kaynaklar hakkında bilgi.
C. Uyuşturucu veya alkol kullanımı.
D. Önceki mağduriyet tarihi.

Doğru Cevap: B. Failden ayrılmaya hazır olma ve kaynaklar hakkında bilgi.

Aile içi şiddet mağdurları, failden ayrılmaya hazır olup olmadıkları ve kendilerine sunulan kaynaklar hakkındaki bilgileri açısından değerlendirilmelidir. Hemşireler daha sonra kurbanlara hazır olduklarında ayrılmalarını sağlamak için bilgi ve seçenekler sağlayabilir. Klinisyenler ve idari personele yönelik eğitim ve destek programlarının, aile içi şiddete maruz kalan kadınların tespitini ve savunuculuk hizmetlerine sevk edilmesini iyileştirdiği gösterilmiştir. Acil serviste bir aile içi şiddet savunucusunun kullanılması, literatürde bildirilen verilere göre daha yüksek akut şiddet vakalarının tespiti ile sonuçlanmıştır.





18 . Soru
Bir erkek hasta bir motosiklet kazasında meydana gelen sağ femur ve sağ humerus kırıklarıyla hastaneye kaldırıldı. Polis, kaza anında hastanin sarhoş olduğundan şüpheleniyor. Laboratuvar testleri kandaki alkol seviyesini% 0,2 (200 mg / dl) olarak ortaya koymaktadır. hasta daha sonra yıllarca çok içtiğini itiraf eder. Hastanede yatış sırasında, hasta periyodik olarak ellerde ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşukluktan şikayet eder. Hemşire , bu semptomların muhtemelen şunlardan kaynaklandığını fark etti:

A. Asetat birikimi
B. Tiamin eksikliği
C. Trigliserid oluşumu.
D. Normalin altında bir serum potasyum seviyesi

Doğru Cevap: B. Tiamin eksikliği

Ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma, uzun süreli ve aşırı alkol alımına bağlı olarak yetersiz B1 vitamini (tiamin) alımından kaynaklanan periferik polinörit semptomlarıdır. Tedavi, alkol alımının azaltılmasını, diyet ve vitamin takviyeleri yoluyla beslenme eksikliklerinin düzeltilmesini ve ayak ve bilek düşmesi gibi artık sakatlıkların önlenmesini içerir.





19 . Soru
Bir ebeveyn, çocuk merdivenlerden düştüğünde meydana geldiği iddia edilen çıkık bir omuzun tedavisi için acil servise bir okul öncesi çocuğu getiriyor. Hemşireyi, çocuğun istismara uğradığından şüphelenmesine neden olan eylem nedir?

A. Çocuk muayene boyunca kontrolsüz bir şekilde ağlıyor.
B. Çocuk doktorla temastan uzaklaşır.
C. Omuz muayene edildiğinde çocuk ağlamaz.
D. Çocuk hemşireyle göz teması kurmaz.

Doğru Cevap: C. Omuz muayene edildiğinde çocuk ağlamaz.

İstismara uğramış çocukların karakteristik bir davranışı, ağrılı bir işlem geçirdiklerinde veya bir sağlık uzmanı tarafından muayene edildiklerinde ağlamamalarıdır. Bu nedenle hemşire çocuk istismarından şüphelenmelidir. Fiziksel istismar, dayak, sallama, yakma ve ısırmayı içerebilir. Fiziksel cezayı taciz olarak tanımlamanın eşiği belirsizdir. Kaburga kırıkları, fiziksel istismarla ilişkili en yaygın bulgu olarak bulunmuştur. Fiziksel istismar endişesi olan iki yaşından küçük herhangi bir çocuk iskelet araştırması yaptırmalıdır. Ek olarak, istismara uğramış bir çocuğun iki yaşından küçük kardeşlerinin de iskelet araştırması yapılmalıdır. Amerikan Radyoloji Koleji tarafından önerilen bir iskelet araştırması 21 özel görünümden oluşur.





20 . Soru
Fensiklidin (PCP) almış bir hastaya bakım planlarken, hemşire  aşağıdakilerin en yüksek önceliğin olduğunu biliyor mu?

A. hastanin fiziksel ihtiyaçları
B. hastanin güvenlik ihtiyaçları
C. Danışanın psikososyal ihtiyaçları
D. hastainin tıbbi ihtiyaçları

Doğru Cevap: B. hastanin güvenlik ihtiyaçları

PCP kullanan bir hasta için en yüksek öncelik, personelin yanı sıra hastanin güvenlik ihtiyaçlarını karşılamaktır. İlaç etkileri tahmin edilemez ve uzun sürelidir ve hasta kontrolünü kolayca kaybedebilir. Fensiklidin (PCP), yaygın olarak kullanılan eğlence amaçlı bir ilaç olan dissosiyatif bir anesteziktir. PCP, ağızdan alınabilen, intravenöz olarak enjekte edilebilen, solunabilen veya tütsülenebilen kristal bir tozdur. PCP, toz, kristal, sıvı ve tablet olarak mevcuttur. CNS'nin hem uyarılmasına hem de depresyonuna neden olur. PCP, analjezi, anestezi, bilişsel kusurlar ve psikoza neden olan NMDA reseptörünün rekabetçi olmayan bir antagonistidir.
[Resim: hIpVW.jpg]
Cevapla

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

ya da