You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Sağlık kabini açmak, prosedürler, maliyet, işleyiş vb.

Sağlık kabini açmak, prosedürler, maliyet, işleyiş vb.

Çalışkan Üye
Kamu personeli sağlık kabini açabilir mi?
Bir çok kamu personeli olan hemşire, ebe, sağlık memuru mezununun merak ettiği bir konuyu gündeme taşımak istiyorum. Bu konuyla ilgili sağlık müdürlüğünden dahi sözlü olarak net bir bilgi alamadım. Memuriyette yazı dili esastır ilkesine istinaden, hiyerarşi gereği önce çalıştığım kuruma, 1997 yılında yayınlanan ve hala yürürlükte olan genelgenin 3., 4., 5. maddelerini istinat gösteren dilekçede sağlık kabini açmak istediğimi ve izin yazımın tarafıma tebliğini istedim. Kurumum tarafından il sağlık müdürlüğüne sevk edilen ve bana yine kurumum aracılığıyla tebliğ edilen yazıda der ki; "atfedilen 1997 genelgesi yürürlükten kaldırılmıştır. 2010 yılında yürürlüğe giren yasa ile memurun ofis, büro vs açması, ticaretle uğraşması yasaktır.is bu maddeler gereği istifa etmeden sağlık kabini açması mümkün değildir."
Ancak ilginçtir ki, ilçe sağlıktan kabin açmak için gerekli evrak listesini istedim ve bu listede kamu personeli ise kurum izni olmalıdır yazıyor. Ya evraklar hiç güncellenmedi ciddi bir revizyon gerekiyor. Bu bir ihtimal. Bakanlık sitesinde baktığımız zaman sağlık kabini genelgesi olarak sadece 1997 'deki genelge çıkıyor. Bu halde nasıl yürürlükten kalkmış oluyor? Kuruma tekrar cevap yazmayı planlıyorum. Cevap geldikçe burayı güncelleyecegim. Önerisi, fikri olanlar başlığa yazarsa sevinirim. Malum memur olduğum için hangi il diye sormazsanız memnun olurum.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
RE: Kamu personeli sağlık kabini açabilir mi?
Merhaba,

Anladığım kadarı ile çalışan bir sağlık personelisiniz ve sağlık kabini açmak istiyorsunuz.

Bunun çok örneğini duyduk gördük aslında, kimisi hala çalışırken kimisi dediğiniz gibi 2010 da tam gün yasası ile kapatılan doktorların özel muayenesindeki mantık gibi oldu.

Yani size gelen evrakları tam olarak bilmiyorum ama bizim ulaştıklarımız da da 97 yılına ait genelgeler var. Onlara göre açabilirsiniz.

Bunun yanında tam gün yasası ile yüzlerce doktor özel muayenesini kapattı veya istifa ederek özel muayeneye devam etti.

Durumu buna benzetmeleri de bir ihtimal.

Takipteyiz.
[Resim: iyeJCl.jpg]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Çalışkan Üye
Sağlık kabini
Merhaba bloğunuzda konuyla ilgili yazılanları okudum. İçimi serinletti diyebilirim fakat daha fazla görüş ve fikre ihtiyacım var. Hemşireyim ve Konyada yaşıyorum. Buraya sağlık kabini açma planım var fakat belli bir mahallede bile 2-3 tane mevcut. Ayrıca halkımız devlet hastanesi acilleri dururken kabine gelir mi kestiremiyorum. Kalabalık mı tenha kesim mi tercih etmeliyim ? Önümüzdeki sene düğün yapacağım ve bi yerden başlamam gerekli. Sizce risk almalı mıyım ve ne kadar sermaya gerekir ? Şimdiden teşekkür ederim
Bunu ilk beğenen sen ol.
Genel müdür
RE: Sağlık kabini
Risk ben olsam alırım;

Çok sağlık kabini var ; bana göre çok olması iş yaptığının göstergesi ve olumlu. Yani bölge sağlık kabini mantığını biliyor demekki. Tecrübesi var. Burada size düşen bunlar arasında iyisi olmak.

Devlet hastanesi acili varken kabine gelir mi?; gelir ama hastanenin dibinde olmayın. Enjeksiyondan örnek verirsek hasta enjeksiyon için giriş yapıyor zaten belirli kesintisi oluyor. Bunun yanında araçla geliyorsa yakıt yakıyor. Evdeki annesi babasını zorla kaldırıyor belki getiriyor. Size yakınsa size gelir veya sizi eve çağırır.

Kalabalık tenha olayı farketmez ancak mesela öğrencilerin olduğu semt yerine daha çok emekli kesimin yaşadığı semt seçmek daha mantıklı olabilir.

Bunun yanında tavsiyeler blogda zaten var ama başka sorunuz varsa elbette buradan da sorun.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Hemşire
RE: Sağlık kabini
Daha geçen gün enjeksiyonda çalıştım. Gelen bir çok hasta yaşlı, tekerlekli sandalye ile geliyor.

Acilin kalabalığı, sıra bekleme, burada çeşitli hastalık bulaş riski derken hastalar bedavada olsa memnun kalmıyor.

Bu insanlar tedavi alıyor tam olarak hasta değil yani. Dodex, dikloron vesaire çoğu. Bu bağlamda keşke bir yer olsa enjeksiyon yapılan, siz gelip evde yapamazmısınız gibi çok teklif geliyor. 90 bin nüfus ve sağlık kabini olmayan bir bölge.

Demem o ki açılır, yapılır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Çalışkan Üye
Sağlık kabini açmak, prosedürler, maliyet, işleyiş vb.
Benim merak ettiğim il sağlığın istediği malzemeler için ve ayrıca süreçte harcanacak masraflar ne kadar tuttar (2020 tahmini ne olur).
Prosedürler nasıl işliyor yani önce dükkan bulunup sonra mı evraklar toplanıyor sıralama nasıl oluyor.
Ücretlendirme nasıl uygulanıyor
Misal saat gece 1 de seni aradılar eve enjeksiyon için o fiyatla gündüz kabinde yaptığın enjeksiyon fiyatı ne kadar değişiyor ve bunun bir fiyat listesi var mı?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Admin
RE: Sağlık kabini açmak, prosedürler, maliyet, işleyiş vb.
Merhaba

Malzeme listesi var ama elbette bunlar minumum malzemeler olması gereken sizin daha farklı malzemelere de ihtiyacınız olabilir.

Bunun yanında fiyat sormuşsunuz ama bu değişkendir. Yakım zamanda bu şekilde bir alışverişi olan var ise yazabilir ancak en sağlıklı bilgi büyük bir medikale gidip malzeme listenizi vermeniz ve size fiyat çıkarmasını istemeniz olur.

Malzeme alırken internet üzerinden de alışveriş yapabilir ve daha uyguna getirebilirsiniz mesela ben yakın zamanda foley sonda aldım medikalde tek fiyata olanı internette 10 lu paket alma şansınız var.

Ayrıca kabinde siz de bazı malzemelerin satışını yapabilecek ayrıca işlemlere malzeme de ekleyebileceksiniz.

Örneğin pansuman yaptınız. Pansuman var pansuman var. Kullanılan malzemeye göre malzemeleri kalem kalem yazıp üstüne işçilik kıyarak maliyet belirtebilirsiniz.

Evrak işleri önce olur. Ama şöyleki bazı evrakları hazırlarken sizin dükkanı ve malzemeleri kontrol etmeleri gereken kısma gelirsiniz. Bu kısma geldiğinizde bunlar hazır olmalı.

Ücret listesi hiç görmedim ama siz paranızı sgk dan almayacak müşteriden alacaksanız elbette kendi fiyatınız olacak. Bunun denetimi yapılsa dahi siz özel bir iş yapıyorsunuz ve esneklik olur diye düşünüyorum.

Genel anlamda bilgiler bu şekilde ama önerim. Başlamadan önce başka ilde de olsa bir sağlık kabinine gidip meslektaşınız ile bilgi alışverişi yapmalısınız.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Genel müdür
RE: Sağlık kabini açmak, prosedürler, maliyet, işleyiş vb.
Hemşire hanım özetlemiş konuyu bende bir iki cümle yazayım.

- kabin işi çok güzel de olabilir, hayal kırıklığı da olabilir.

Ben kabin olayına kuaför, güzellik merkezi mantığı ile bakıyorum. Hemen yanlış anlamayın. Şunu demek istiyorum bir kişi kuaföre gidip kişisel bakımını yaptırabiliyor ise sağlık kabinine de gayet gelebilir sağlık işleri için.

Bu bağlamda gece mesela bir dikloron yaptırmak isteyen diş ağrılı hasta neden tercih etmesin kabini eder.

Benim yıllar önce kabinim olmamasına rağmen hizmet verdiğim hastalarım var idi. Gayet memnunlardı ve yetişemiyordum. Sağlık kabini açmadım, biraz usülsüz oldu ama eş dost önerili hastalarım hep oldu.

Yeri geldi 50 tl yeri geldi 100 tl aldım. Yeri geldi yanlarında sabahladım.

İş size bağlı yaparsanız gerçekten gerekli ve kazandıracak bir iş.

Yaptığım bir işi anlatayım; yatak yarası pansumanı işi vardı. Hasta yatalak son dönemlerinde ancak aile istiyor ki acı çekmesin. Kokudan evde bakım yanaşmamış ve güzel iş olmamış.

İlk gittiğimde bir kova ılık su ve sabun istemiştim. Güzelce hastayı yıkadık. Sonra kuruttuk yara yerlerini havalandırdık. Debride ettik. İlk zamanlar tabi bildiğim kadar özendim. Maskemi taktım gözlüğümü taktım eldivenimi giydim ve gerçekten uğraştım.

Hastamın yüzü güldü işim bittikten sonra. Rif kullandım işte sırası ile kremler kullandım. Kurumasını bekledim vesaire. Yaralar iyileşmeye çok yakınlaştı ama hastamın o yüz ifadesi gerçekten düzelmişti. Kendine bakıldığını hissediyordu.

Demem o ki o aile ben fiyat söylemeden bol bol verdi. Çok demedi az dedi hep. Yani iş yapılırsa tutulur hocam.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Çalışkan Üye
Cvp: Sağlık kabini açmak, prosedürler, maliyet, işleyiş vb.
Son cümle şöyle olur başka meslektaşımız aynen şunu yapıyor bu adam buraya açacak belli diyor bilgi verme kısmına sıcak bakmıyor çünkü Türkiye burası erkeğe maaş soramazsın kadına yaş o misal ben geniş çaplı araştırma yapıyorum fakat malzemeleri medikalcilerden aldığımı varsayıyorum. Orada ki kişi adi malı fazla fiyata verip vermediğini anlamak istiyorum. 

bilgilerin açıklayıcı olmuş çok teşekkür ederim. şimdilik bu işi yani kurmuş gerçekten bilgilendirmeyi yardım etmeyi seven bir meslektaş bulmak.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.