You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Sağlıkta şiddet çözüm önerimiz

Sağlıkta şiddet çözüm önerimiz

Hemşire
Sağlıkta şiddet çözüm önerimiz
[Resim: images?q=tbn%3AANd9GcQ48nheICtOF6bmxo4Do...45liPPIKKN]

Biliyorum gündem konusu değil ancak daha yeni tanık olduğum bir olay sonrasında bir öneri sunmak istedik. 

Olayı anlatmıyorum çünkü şiddete uğrayan kişi şikayetçi olmadı, bu durumda detaylara girmiyorum bende. 

Hemen hemen her gün yaşanan bu tarz olaylar karşısında tutumumuz elbette önemli. 

Yapılan araştırmalarda zaten şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının çoğunun şikayetçi olmadığını gösteriyor. 

Bunun en büyük nedeni şikayetçi olduktan sonraki prosedürlerden kaynaklanıyor ve muhtemelen ceza almayacak yada para cezası alacak kişi zaten şiddete meyli olduğundan dışarıda gene sorun çıkarmaya devam ediyor. 

Yolda, evinde, hastane çevresinde çevrilip şiddet gören sağlık çalışanlarıda var. Hal böyle olunca şikayetçi olunmak istenmiyor. 

Ayrıca şikayet sonrası şahit bulunuyor, mahkeme oluyor, gidiyorsunuz yaptı mı yaptı, şahite soruluyor yaptı mı yaptı derken siz bu şiddet yanlısı kişiler ile defalarca yüzyüze geliyorsunuz. Ayrıca kişi sizin yüzünüzden ceza aldığını defalarca görüyor. 

Zaman zaman çıkan şiddet eylem planları da durumu değiştirir nitelikte değil. 

Şimdi sizlere bir trafik cezası örneği vereceğim. Kişi hız yapar radar bunu yakalar. Kişinin evine bir ceza gider ve radar görüntüsü de bu cezanın ekindedir. Der ki devlet size ceza yazdı, kişi bu cezayı öder. Kişiye ceza devlet eli ile gelmiştir ve senin yüzünden ben bu cezayı aldım diyeceği kimse yoktur. 

Şimdi önerimize gelelim; hastaneler kameralar ile dolu. Şiddet, hakaret gibi durumlarda bize göre yapılması gereken tek şey mavi kod tuşlamak, bunun dışında sağlık çalışanları herhangi bir işlem yapmamalı. Mavi kodun geldiği saat ve birimdeki kamera kaydı aynı radar daki gibi bakılıp gerekirse resmedilip, ilgili kişiye ceza olarak gönderilmeli devlet tarafından. 

Kişi o gün yaptıklarından sorumlu olmalı ama devlete karşı. Ona bu ceza benden senden değil devlet tarafından gönderilmiş olmalı. 

Para cezası çözüm mü ? 

Evet bizce etkili olacaktır. Hakaret, küfür, şiddet, yaralama kademe kademe belgeli şekilde cezai işlemler uygulanmalı tıpkı radar gibi sürekli kesilmelidir. 

Bunun yanı sıra işini kötüye kullanan, işini yapmayan veya aksatan sağlık çalışanları içinde aynı sistemle cezai işlemler uygulanabilir. 

Çünkü sorunu sadece karşı tarafta gören biri olmak istemeyiz. Eğer sorun bizde ise biz sağlık çalılanlarını da şikayet edebilmeli ve anında ceza aldırabilmeliler. 

Bu sistemle eğer hasta ve yakını ceza sisteminin işlediği konusunda tatmin oluyorsa, şiddet meyli azalacaktır. 

Aynı şekilde kendini güvende hisseden ve 24 saat devletin gözleminde olan sağlık çalışanı da çok daha rahat ve hızlı çalışabilecektir. 

Sonuç olarak elbette biz kimiz ki bir önerimiz olsun. Ancak geliştirilebilir. Amacımız şiddete uğrayan sağlık çalışanının şiddet uygulayan kişi ve kişiler ile yüzyüze gelmesini önlemek.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.