You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

UMKE nedir? kimler görev alır? ek ücreti var mıdır?

UMKE nedir? kimler görev alır? ek ücreti var mıdır?

Genel müdür
UMKE nedir? kimler görev alır? ek ücreti var mıdır?
 UMKE: Ulusal medikal kurtarma ekiplerini,

 UMKE personeli: Afetlerde ve acil durumlarda görev yapmak üzere birime gönüllü olarak şahsen yazılı başvuru yapan sağlık personeli arasından seçilerek UMKE temel eğitimini başarı ile tamamlayan ve belge almaya hak kazanmış sağlık personelini,

UMKE sorumlusu: UMKE faaliyetlerinin planlanarak uygulanmasını sağlayan, en az 2 yıl UMKE personeli olarak görev yapmış ve Bakanlık tarafından onaylanmış personeli,

UMKE timi: Tercihen içerisinde en az bir hekim ile UMKE temel eğitimi almış beş sağlık personelinden oluşan özel donanımlı medikal müdahale ekibini,



Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimi


Ulusal medikal kurtarma ekipleri (UMKE)

MADDE 21 – (1) UMKE; müdürlüklerde, birime bağlı olarak yurt içi ve yurt dışında olası afetlerde ve acil durumlarda ihtiyaca uygun donatılmış ekipler aracılığıyla en kısa sürede medikal kurtarma ve nakil hizmetlerinin sunulması ile seyyar hastanelerin kurularak işletilmesi amacıyla oluşturulur.

(2)  UMKE, afetlerde ve acil durumlarda sağlık ekiplerinin sunduğu tıbbi yardımlara özel eğitimli ve donanımlı personel ile destek verir.

(3)  UMKE personeli öncelikle kendi kurumunda asli görevini yapar, afetlerde ve acil durumlarda ise Bakanlıkça veya müdürlükçe yapılacak görevlendirmelere katılım sağlar.

(4)  Müdürlükçe UMKE’nin planlama, uygulama ve koordinasyonu ile ilgili görevlerini yürütmek üzere UMKE sorumlusu belirlenir.

(5)  Müdürlükçe UMKE sorumlusu olarak belirlenen personel Bakanlık Onayı için Genel Müdürlüğe bildirilir.  Onay sürecinde bu görev, birim sorumlusu tarafından yürütülür.

(6)  UMKE personeline Temel UMKE Eğitimi verilir. Eğitimler ile ilgili usul ve esaslar yönerge ile belirlenir.



Çalışma saatlerinin düzenlenmesi

MADDE 23 – (1) UMKE personelinin Bakanlıkça veya ilgili valilikçe onaylanmış UMKE faaliyetleri kapsamında eğitim, kurs, toplantı, seminer, konferans, tatbikat (gece açık arazi üzerinde konaklamalı ve süreklilik arz eden tatbikatlar dahil), seyyar hastanelerin kurulması, kaldırılması, bakımı, onarımı ve benzeri faaliyetlere katılması durumunda, faaliyet süresinin 8 saatten az olmaması kaydıyla, her bir gün 8 saat olarak aylık çalışma süresinden sayılır. Söz konusu faaliyetlerin 8 saatten az sürmesi halinde, faaliyete esas saatler aylık çalışma süresinden sayılır.

(2) UMKE Personeli tarafından gerçekleştirilen medikal kurtarma operasyonlarında geçen sürelerin tamamı aylık çalışma süresinden sayılır.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.