2020 Uluslararası Hemşire ve Ebe Yılı nedir?
Dünya Sağlık Asamblesi tüm hükümetlerin temsil edildiği, Uluslararası Hemşire ve Ebe yılını oyladı ve Florence Nightingale in doğumunun 200.yılı olan 2020 yılını kabul etti.
Evrensel sağlık hizmetlerine ulaşmak!
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN), Uluslararası Ebeler Konfederasyonu, Hemşirelik ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu kampanyayı yürütmek için ortaklık kurdu. Amaç, dünya çapında hemşire ve ebelerin profilini ve statüsünü yükseltmektir.
En önemli olaylardan biri, DSÖ'nün 6 Nisan Dünya Sağlık Günü'nde düzenlenen Dünya İlk Hemşirelik Durumu Raporu'nun (SoWN) yayınlanması olacaktır. Bu rapor, her ülkedeki hemşirelik iş gücüne kapsamlı bir genel bakış sunacaktır. DSÖ'nün evrensel sağlık kapsamı amaçlarına ulaşmak için gereken gelecek planlama, savunuculuk, politika ve yatırım için önemli bir rehber olacaktır.
Hemşire ve Ebe Yılı kutlamalarının bir parçası olarak, dünyanın dört bir yanından hemşirelik şampiyonları da 8-23 Mayıs tarihlerinde 73. Dünya Sağlık Asamblesi'ne davet edildi. Yıl boyunca başka birçok etkinlik gerçekleşecek.
Hemşirelere ve ebelere yatırım
Sağlığı geliştirmek, cinsiyet eşitliğini teşvik etmek ve ekonomik büyümeyi desteklemek için hemşirelere ve ebelere yatırım yapmak
Birleşmiş Milletler, 1 Ocak'ta yaptığı açıklamada , hemşirelerin ve ebelerin sağlık sistemlerinin omurgası olduğunu ve ajansın bu mesleklere daha fazla yatırım yapılmasını savunmak için 2020 kullanacağını vurguladı . “Yatırım için kilit alanlar arasında daha uzman hemşirelerin istihdam edilmesi, ebelerin ve hemşirelerin birinci basamak sağlık hizmetlerinin merkezinde yer alması ve sağlığın teşviki ve geliştirilmesinde desteklenmesi bulunmaktadır .
“2020'de dünyanın # sağlık çalışanlarını desteklemek için daha iyi bir iş yapması gerekiyor: onlara ödeme yapmak, onları eğitmek ve korumak.
ICN bir basın açıklamasında “Uluslararası Hemşirelik ve Ebe Yılı başladığında ICN ve Hemşirelik Şimdi dünya liderlerini dünya çapında sağlık için daha parlak bir geleceğin yolunu açacak hemşirelik ve ebeye büyük yatırımlar yapmaya çağırıyor” dedi. 2019 kapanışında.
Neden hemşirelere ve ebelere odaklanmalı?
Dünyadaki sağlık işgücü hemşirelerinin ve ebelerin % 50'sinden fazlasını oluşturduğu sağlık hizmetleri belkemiğidir. Toplumdaki birinci basamak sağlık hizmetlerinden en özel hastane bakımı düzeylerine kadar her düzeyde sağlık hizmetinde çalışırlar.
2030 yılına kadar 9 milyon hemşire sıkıntısı olacağı tahmin edilmektedir. Herkes için sağlık, tam potansiyellerinde çalışmak üzere desteklenen ve sağladıkları hizmet ve hizmet kalitesine göre ödüllendirilen yeterli sayıda iyi eğitimli hemşire gerektirir.
Bu nedenle hemşirelik ve ebelik yatırımı acil bir görevdir.
Astana Bildirgesinin 2018'de kabul edilmesi, tüm DSÖ üye ülkelerinin birinci basamak sağlık hizmetleri yoluyla evrensel sağlık kapsamına girmelerine yol açtı. Hemşireler, genellikle hastanın ilk gördüğü ve bazen de yalnızca iletişim kurduğu birinci basamak sağlık hizmeti sunmanın merkezinde yer alır. Hemşireler topluluğun bir parçası olduğu için, öncelikli sağlık ihtiyaçlarını belirlemek için de en iyi konumdadırlar.
Ayrıca kadınlar, önemli bir kısmı hemşire olan sağlık işgücünün% 70'ini temsil etmektedir. Hemşirelerin tanınması ve mesleğin ilerlemesinde uzun süredir devam eden sosyo-kültürel engellerin kaldırılması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sürdürülebilir kalkınma hedefine (SDG5) ulaşılmasına katkıda bulunacaktır.
Hemşirelik ve ebelik işgücünün güçlendirilmesi finansal açıdan da mantıklıdır ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunacaktır (SDG8). Topluluklar sağlıklı olduğunda, daha pahalı müdahaleler için kaynak tasarrufu sağlar ve daha sağlıklı vatandaşlar ekonomik büyümeyi sağlar.
DSÖ “Hemşireler ve ebeler dünyanın pek çok sağlık sorununun cevabı olabilir, ancak önce profesyonel, sosyo-kültürel ve ekonomik engellerin üstesinden gelmeliyiz” diyor.