You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

3 Aylık Bebek Aktiviteleri

3 Aylık Bebek Aktiviteleri

İnsta: @bebekkocu
3 Aylık Bebek Aktiviteleri
Üç ay çok uzun görünmeyebilir, ancak yeni doğan bebeğinizin daha büyük, daha uyanık bir çocuğa dönüşmesi için kesinlikle yeterince uzun. Bu zamana kadar çocuğunuz bir uyku düzenine giriyor ve dünya ile etkileşimi açısından gelişiyor olabilir. Bu, size çocuk için sürekli telaşlanma ve kaygılanmadan çok ihtiyaç duyulan bir soluklanma sağlayacaktır.





Oyunlar, bebeğinizin becerilerini daha da geliştirmesine ve dünyayla etkileşimini geliştirmesine yardımcı olabilir. 3 ay oyun oynamaya başlamak için çok küçük bir yaş gibi görünebilir ama gelişim için asla erken değildir.  Çocuğunuzun büyümesine ve gelişmesine yardımcı olabilecek 3 aylık bebek gelişimi etkinliklerine bir göz atalım .






3 Aylık Bir Çocukta Hangi Becerilerin Geliştirilmesi Beklenir?

Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzdan 3 aylıkken bekleyebileceğiniz birkaç şey vardır. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir.

Çocuğunuz bir şeylere uzanıp kavrayabilecek, ancak kısa bir süre için.
Bebeğin boyun ve sırt kasları bu dönemde güçlenmeye başlar. Bu nedenle, çocuğu karnına yatırmaya başlamak için harika bir dönem olacaktır.
Çocuğunuz gevezelik ve bebek konuşmalarıyla iletişim kurabilecek ve aynı zamanda hareketlerinize gülüp gülümseyebilecek .
Öğrenme gerçekleşir ve çocuğunuz etrafta dolaşırken oyuncakları ve insanları takip eder. Ayrıca annelerinin odadan çıkıp çıkmadığını da anlayabileceklerdir.
Çocuğunuzla mümkün olduğunca çok konuşarak, çocuğunuzun kelime dağarcığının temelini oluşturmaya başlayabilirsiniz.





3 Aylık Bebekler İçin İnce Motor Aktiviteleri

Bu oyunlar çocuğunuzun motor becerilerini eğlenceli bir şekilde geliştirmesine yardımcı olur.

Bebeğinizi sırt üstü yatırın ve oyuncakları ulaşamayacağı bir yere yerleştirin veya tutun. Onu oyuncağa uzanmaya teşvik etmek için oyuncağı hareket ettirin veya sallayın.

Çocuğunuzla aksiyon şarkıları deneyin ve mümkün olduğunca hareketleri ona yaptırın. Alkış ve pat pat da harika alternatifler.

Çocuğunuza istediği gibi tutabileceği ve ağzını tutabileceği temiz oyuncaklar verin. Bu, kavrama gücünü arttırır ve motor becerilerini de geliştirir. Ancak, boğulmaması için ona yeterince büyük bir şey vermeyi unutmayın.





3 Aylık Bebekler İçin Kaba Motor Aktiviteleri

Bu yaştaki kaba motor aktiviteler, çocuğun boyun ve sırt kaslarını güçlendirmesine yardımcı olur. Karın zamanı şimdi annenin gözetiminde başlaması gereken bir şeydir.

Bu yaşta kendi başını desteklemesi için onu teşvik edebilirsiniz. Çocuğu sırtı ve boynu iyi desteklenmiş şekilde kucağınıza koyun ve komik sesler çıkararak size bakması için cesaretlendirin.

Karın zamanı, bebeği karnının üzerine koyarak ve oyuncakları ulaşamayacağı bir yerde tutarak gerçekleştirilebilir. Hatta çocuğunuzla yüz yüze uzanabilir ve yüzünü kaldırıp size bakmasını teşvik edebilirsiniz.

Pozisyonlarını olabildiğince sık değiştirin. Onu bir süre karnına koyabilir, sonra sırt üstü yatmasını sağlayabilir ya da birkaç dakika desteklenmiş olarak oturabilirsiniz. Bu, etrafındaki dünyaya her zaman farklı bir bakış açısına sahip olduğu için merakını artıracaktır. Ayrıca, onunla bu konuyu mümkün olduğunca konuşmayı unutmayın.





3 Aylık Bebekler İçin İletişim ve Taklit Etme Etkinlikleri

Motor becerilerden sonra, 3 aylık bebeğinizin iletişim becerilerini geliştirmek için de zaman ayırmalısınız.

Çocuğunuzun odadaki farklı konumlardan adını seslenerek odanın etrafına bakmasına yardımcı olun. Siz aradıktan sonra size bakarsa onu övmeyi veya ona sarılmayı unutmayın.

Çocuğunuza çıkardığınız sesleri taklit etmeye çalışın. Çocuğu kendiniz taklit ederek bu oyuna başlayabilir, merakla size baktığında gülümseyebilirsiniz. Bu, annesiyle sesini kullanarak iletişim kurabileceğini anlamasına yardımcı olacaktır.

Bu yaşta çocuğunuz dil becerilerini geliştirmeye başlamıştır. Bu nedenle, her zaman onunla konuşun ve kelimelerle bir resim çizin, böylece bir dizi kelime duyar ve bu sesleri gördükleriyle birleştirmeye çalışır.





3 Aylık Bebekler İçin Öğrenme Aktiviteleri


Bu yaştaki öğrenme aktiviteleri çocuğunuzun beynini uyarır ve zamanla iyi gelişmesine yardımcı olur.

Oyuncakları kullanarak, hareket ederken gördüğü bir şeyi takip etmesi için onu teşvik edin. Çocuğu karnı üzerine yere koyabilir ve gözleriyle izini takip edip etmediğini görmek için bir top yuvarlayabilirsiniz. İlk başta size aldırmıyor gibi görünüyorsa, ilgisini çekmek için her zaman bir çıngırak kullanabilirsiniz.

Çocuğunuzun adını anlamasına yardımcı olmak için, mümkün olduğunca onun etrafında söyleyin. Hatta onun adına bir anlamı olduğunu anlaması için onun adıyla şarkılar bile söyleyebilirsiniz. Adı, anladığı ilk kelimelerden biri olacak.

Tonunuzu mümkün olduğunca değiştirin, böylece duygular sesinizin tonu kullanılarak iletilir. Ona ninniler söylerken sesinizi değiştirebilirsiniz.

Çevresini dokunarak öğrenmesine izin verin ve çocuğunuzun keşfetmesi için birçok farklı doku sağlayın. Evdeki günlük yüzeyler başlamak için yeterince iyidir, bu nedenle onu önce minderleri, ahşap zeminleri ve halıları hissetmeye teşvik edin.





3 Aylık Bebekler İçin Bilişsel Gelişim Etkinlikleri

Çocuğunuz için Bilişsel Gelişim faaliyetleri aynı zamanda bilişsel becerilerini geliştirmeye yardımcı olur ve büyüdükçe zekası ve kişiliği üzerinde doğrudan bir etkisi olur.

Çocuğunuza mümkün olduğunca çok kitap okuyun. Resimli kitaplarla başlayın, böylece ona ne iletmeye çalıştığınızı görebilir. Karşıt sesinizi duyarken önlerindeki renkli görüntülere bakmayı çok sevecek.

Onunla her şey ve her şey hakkında konuşun. Çocuğunuza gününüzün nasıl geçtiğini anlatarak başlayabilirsiniz. Onunla konuşurken tonunuzu çok çeşitlendirdiğinizden ve onunla çok fazla göz teması kurduğunuzdan emin olun.

Etrafına kendi görüntüsünü görebileceği aynalar yerleştirin. Görüntülerin kendisinin bir yansıması olduğunu anlayamayacak kadar genç olabilir, ancak aynadaki sürekli hareket eden ve kollarını sallayan kişiyi seveceğinden emin.

Çocuğunuza çok çeşitli sesler çıkaran oyuncaklar verin. Bu, belirli seslere çarpmanın nedenini ve etkisini anlamasına yardımcı olacak ve oyuncaklarla oynarken çıkan hoş sesleri seveceğinden emin.

Çocuğunuza, onlara dokunduğunuzda veya vurduğunuzda farklı nesnelerin farklı sesler çıkardığını gösterin. Çıngırak veya zil ve davul gibi zıt sesleri olan öğeleri kullanabilirsiniz. Çocuğunuz çeşitli nesneler ve sesleri arasındaki farkları çok yakında anlayabilecektir.

Ona sadece dokunabileceği değil, ağzını da açabileceği yeni dokular sağlayın. Bu aynı zamanda, onları gördüğünde çeşitli nesneler arasındaki bazı farklılıkları anlamasına yardımcı olur.





3 Aylık Bebekler İçin Duyusal Aktiviteler

Çocuğunuz için duyusal etkinlikler, beş duyusunu ve bunları kullanma biçimlerini geliştirmeyi amaçlar.

Başlangıç olarak, beşiğinin üzerine çok renkli bir şey asabilirsiniz. Ayrıca rüzgarla birlikte hareket etmesi gerekir ki çocuğunuzun renkleri gözleriyle kolayca takip edebilmesi mümkün olsun. Bu, görsel stimülasyon sağlamak için harika bir iş çıkarır.

Çocuğunuza hafifçe dokunarak ve gıdıklayarak dokunma hissine alışmasını sağlayın. Nazik şefkatli dokunuşunuz yüzünden kıkırdarken, dokunmanın önemini yakında anlayacaktır.

Onun cilt hissini geliştirmek için, çocuk ve ebeveyni arasında çok fazla ten tene temas olması önemlidir.

Bebeğin dinleme becerilerini geliştirmesine yardımcı olmak için ona bol bol şarkı söyleyin. Ayrıca onunla sürekli konuşmalı ve mümkün olduğunca adını haykırmalısınız. Bu aynı zamanda zaman geçtikçe kelime hazinesini geliştirmesine de yardımcı olur.

Etrafındaki aynalarda, resme dokunun ve bebeğin adını yüksek sesle söyleyin. Zaman geçtikçe aynadaki kızın kendisi olduğunu anlayabilecektir.

Çocuğun burnuna, alnına veya kulaklarına dokunun ve yüksek sesle "bip" deyin. Bebeğiniz elinizin hareketini izlemeye başlayabilir ve dokunuşunuzu gerçekleşmeden önce tahmin etmeye başlayabilir.

Sanılanın aksine çocuğunuzu mümkün olduğunca uyumaya teşvik etmemelisiniz. Bebeğiniz 3 aylıkken bile etrafındaki dünyayı sınırlı bir şekilde anlamaya başlıyor olabilir. Bu, beyninin ve kaslarının daha hızlı gelişmeye başladığı zamandır, bu nedenle hem duyularını hem de motor becerilerini harekete geçirmeniz son derece önemlidir. 3 aylık erkek ve kız bebeklerin aktiviteleri size son derece tutarsız görünebilir, ancak bu sadece bebeğinizin duyularını kullanarak etrafındaki dünyayı keşfetmeye çalışmasıdır. Bu tür oyun ve etkinliklerin çocuğunuzun büyüdüğünde zekasını doğrudan etkilediği tespit edilmiştir. Bu nedenle, geliştirme oyunları oynamaya başlamak için asla erken değildir!
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.