You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Alfa 1 antitripsin eksikliği

Alfa 1 antitripsin eksikliği

Hemşire
Alfa 1 antitripsin eksikliği
alfa 1 antitripsin




Alfa 1 antitripsin eksikliği nedir ?

Alfa-1 antitripsin eksikliği genetik bir hastalıktır, yani ebeveynlerinizden size aktarılır. Ciddi akciğer veya karaciğer hastalığına neden olabilir . Buna AAT eksikliği denildiğini de duyabilirsiniz . Semptomlar genellikle nefes almada güçlük ve sarılık veya sarı cilt içerir.

Tedavisi yoktur, ancak tedaviler karaciğerinizi ve solunum problemlerinizi yönetmenize yardımcı olabilir .


alfa 1 antitripsin nedir ?

Karaciğerde üretilen alfa-1 antitripsin veya AAT denen bir proteindir. Akciğerlerinizi korumak için bu proteine ihtiyacınız var. Onsuz enfeksiyonlar ve tütün dumanı gibi diğer tahriş edici maddeler akciğerinizin bazı kısımlarına daha da hızlı zarar verir.

AAT eksikliğiniz varsa , 20'li veya 30'lu yaşlara gelene kadar solunum semptomlarınız olmayabilir . Başladıklarında, tıpkı astımı olan biri gibi nefes aldığınızda nefes darlığı veya hırıltı hissedebilirsiniz .

Bazı insanlar için, AAT eksikliği kronik obstrüktif pulmoner obstrüktif hastalığa ( KOAH ) neden olabilir . 

Ayrıca , çok öksürmenize ve solunum problemlerine neden olan solunum yollarınızda bir tahriş olan kronik bronşitiniz olabilir .

Muhtemelen astımı olan kişilerin kullandığı türden ilaçları yanınızda taşıdığınız bir inhaler aracılığıyla almanız gerekecektir . Bu, hayatınızın geri kalanında yapmanız gereken bir şey.

Alfa 1 antitripsin eksikliği vakalarının aynı olmadığını unutmayın. Herkeste ciddi semptomlar görülmez. Tedavi ile muhtemelen düzelir, egzersiz yapabilir ve en sevdiğiniz hobilerin çoğunun tadını çıkarabilirsiniz.



Alfa 1 antitripsin Eksikliğinin Belirtileri

Yetişkin olana kadar hastalığa sahip olduğunuzu bilmeyebilirsiniz. Çoğu insan bunu 20 ila 40 yaşları arasında anlar. Özellikle egzersiz yapmaya çalıştığınızda nefes darlığı hissedebilirsiniz . Ayrıca nefes alırken hırıltıya başlayabilir veya ıslık sesi duyabilirsiniz.

Ayrıca çok sayıda akciğer enfeksiyonu geçirebilirsiniz. Diğer işaretler şunları içerir:

Yorgun hissetmek
Kalp atışının hızlı olması
Kilo kaybı

AAT eksikliği karaciğerinizde sorunlara neden olursa , aşağıdaki gibi semptomlarınız olabilir:

Sarımsı cilt veya gözler
Şişmiş göbek veya bacaklar
Kan tükürme

Yeni doğmuş bir bebekte şunlar olabilir:

Sarılık , ciltte veya gözlerde sarı renk
Sarı idrar
Kilo almakta sorun
Büyümüş karaciğer
Burun veya göbek de kanama


AAT Eksikliğinin Nedenleri

Alfa-1 antitripsin eksikliği aileseldir. Eğer buna sahipseniz, hem ebeveynlerinizin size aktardığı hatalı genlerden almışsınızdır.

Bazı insanlar genleri alır ancak herhangi bir belirti göstermez. Veya hastalığın hafif bir versiyonu vardır.

Ebeveyninizden aldığınız bozuk genler, kanınızda düşük AAT proteini seviyesine sahip olmanıza neden olur . Kan dolaşımınıza girmek yerine karaciğerde birikebilir .

Karaciğerinizdeki bu birikme, karaciğer hastalığına neden olur. Kan dolaşımınızdaki AAT proteini eksikliği akciğer hastalığına yol açar .


Alfa 1 antitripsin eksikliği Testleri

Doktorunuz size aşağıdaki gibi sorular sorabilir:

Nefes darlığı mı hissediyorsun?
Çok soğuk algınlığı veya akciğer enfeksiyonu geçiriyor musunuz?
Son zamanlarda kilo verdin mi?
Cildinizde veya gözlerinizde herhangi bir sararma fark ettiniz mi?

Doktorunuz ayrıca hırıltılı solunum veya akciğerlerinizin düzgün çalışmadığına dair diğer belirtileri kontrol etmek için bir stetoskopla ciğerleri dinleyecektir .

Kan testi tanıyı doğrulamak için gerekebilir. 


Tedavisi

AAT eksikliğinin tedavisi olmasa da, kanınızdaki AAT proteini miktarını artırabilirsiniz, bu da sizi daha fazla akciğer hasarına karşı korur. Doktorlar buna güçlendirme tedavisi diyor. 

Büyütme terapisine aynı zamanda replasman tedavisi de denir. Sağlıklı insan bağışçılarının kanından gelen yeni bir AAT proteini kaynağı alırsınız. Tedaviyi haftada bir alırsınız. Yedek alfa-1, bir IV yoluyla vücudunuza girer. 

Büyütme tedavisinin amacı akciğerlerinizdeki hasarı yavaşlatmak veya durdurmaktır. Hastalığı tersine çevirmez veya zaten sahip olduğunuz hasarı iyileştirmez. Hayatınızın geri kalanında bu tedavilere ihtiyacınız olacak.

Nasıl yaptığınıza bağlı olarak, bir inhaler ile ciğerlerinize soluduğunuz ilacı da alabilirsiniz . Doktorlar buna bronkodilatör diyorlar , yani solunum yollarınızı açıyor.


Solunum sıkıntınız kanınızda düşük oksijen seviyelerine neden oluyorsa, bir maske veya burunluk aracılığıyla ekstra oksijen almanız gerekebilir. 


Bu durumla sağlıklı kalmanıza yardımcı olmak için iyi alışkanlıklar önemlidir. Sigara içmemelisiniz ve bir zatürre aşısı ve yıllık grip aşısı yaptırmalısınız . Akciğerlerinizi güçlendiren güvenli bir şekilde nasıl egzersiz yapacağınız konusunda doktorunuzla konuşun .

İyi beslenme , karaciğerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir. Toz ve dumandan kaçının ve enfeksiyonu önlemek için ellerinizi sık sık yıkayın . Karaciğerinizi korumak için içtiğiniz alkolü sınırlayın .

AAT eksikliği olan bebeklerin özel bir süt formülüne veya ekstra vitaminlere ihtiyacı olabilir . Akciğerlerinin ve karaciğerlerinin ne kadar iyi çalıştığını takip etmek için düzenli tıbbi kontroller yaptırmaları da önemlidir.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.