You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Genel müdür
Apseli Diş Nedir?
Apse, enfekte bir dişin kökü çevresinde oluşan bir irin cebidir . Çocuklardan yaşlılara herkes alabilir.

Eğer bir tane varsa, kendi başına daha iyi olmayacak. Dişinizi kurtarmaya yardımcı olabilecek bir uzman olan bir diş hekimi veya endodontist tarafından tedaviye ihtiyacınız var . Tedavi etmezseniz, enfeksiyon çenenizin ötesine, boynunuza, başınıza veya diğer vücut bölgelerine yayılabilir.






Bunun nedeni nedir?

Dişinizin dışı serttir, ancak içi sinirler, bağ dokusu ve kan damarlarından oluşan bir pulpa ile doludur . Bazen enfekte olur. Çoğu zaman şunlardan kaynaklanır:
  • Derin bir boşluk veya diş çürüğü
  • Diş eti hastalığı , aynı zamanda periodontal hastalık olarak da bilinir
  • Çatlak bir diş

Enfeksiyonu tedavi etmezseniz, posayı öldürebilir ve apseye yol açabilir. İki yaygın tür vardır:
  • Diş kökünün ucunda periapikal bir apse oluşur.
  • Bir periodontal apse, dişinizin yanındaki kemiği etkiler .
Birden fazla apse alabilirsiniz. Veya bir apse kemiğin içinden geçebilir ve birkaç noktada ortaya çıkabilir. Ancak her biri sadece bir dişle ilgilidir.






Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamıyorsanız veya diyetinizde çok fazla şeker varsa, bu tür sorunları yaşamanız daha olasıdır. Şekerli yiyecekler ve içecekler bakterilerin büyümesine yardımcı olur ve bu da çürüklere ve diğer sorunlara yol açabilir .


Apseli Diş Belirtileri Nelerdir?

Bazı durumlarda dişin etrafındaki alan ağrır, ancak her zaman değil. Olursa, özellikle dişinize baskı uyguladığınızda genellikle keskin, zonklayıcı bir ağrıdır. Ayrıca etkilenen taraftaki çenenize veya yüzünüzün diğer kısımlarına da yayılabilir.

Şunları da fark edebilirsiniz:

  • Şişme
  • kızarıklık
  • Lezzet alamama
  • Ateş
  • Şişmiş lenf düğümleri
  • Nefes alma veya yutma güçlüğü
  • Sıcak veya soğuk sıcaklıklara duyarlılık
  • kabarık diş etleri
  • O dişle çiğnerken kötü koku
Bazen apse, diş etinde sivilce benzeri bir yumruya neden olur. Basarsanız ve sıvı dışarı sızarsa, dişinizin apse olduğu kesindir . Bu sıvı irindir.

Yüzünüzde şişlik ve ateşiniz varsa veya nefes almada veya yutmada zorluk çekiyorsanız acil servise gidin. Enfeksiyon vücudunuzun diğer bölgelerine yayılmış olabilir.







Apseli Diş Nasıl Teşhis Edilir?

Bir apse diş kendiliğinden ortadan kalkmayacak. Belirtileriniz varsa hemen diş hekiminize görünün. Tedavi etmek önemlidir çünkü çenenize veya başınızın veya boynunuzun diğer bölümlerine yayılma olasılığı vardır. Bu, özellikle bağışıklık sisteminiz HIV veya AIDS gibi bir sağlık durumu nedeniyle zayıfsa geçerlidir . Bazı kanser tedavileri de dahil olmak üzere bazı ilaçlar vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırabilir.

Diş apseniz olup olmadığını öğrenmek için diş hekiminiz muhtemelen:
  • Dişlerinize dokunur. Apseniz varsa, etkilenen dişe dokunduklarında acıyacaktır.
  • Bir röntgen çeker. Bu, diş hekiminize apse olup olmadığını ve ağzınızın diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını söyleyebilir .
Diş hekiminiz apseyi kendi başına teşhis edemezse, muhtemelen sizi apseli dişler üzerinde çalışmak için özel olarak eğitilmiş bir endodontiste gönderir . Apseniz olup olmadığını kesin olarak söyleyebilir ve varsa tedavi edebilirler.






Apseli Diş Nasıl Tedavi Edilir?

Amaç enfeksiyondan kurtulmaktır. Bunu yapmak için endodontist şunları deneyebilir:


Antibiyotikler . Enfeksiyon apse bölgesinden çenenize veya vücudunuza yayıldıysa, muhtemelen onları alacaksınız. Ancak apseyi tedavi etmezler.

Çekme. Endodontist dişi kurtaramazsa, çıkması gerekecektir.

Kök tedavisi . Bir apseyi tedavi etmenin bu yaygın yolunu duymuş olabilirsiniz. Dişinizi kurtarmanın en iyi yolu bu. Endodontist dişinizi deler ve içindeki pulpayı ve diş etinize inen kök kanallarını temizler. Boş alanları doldururlar ve mühürlerler. Ya bir dolgu ya da bir taç alacaksınız. Restore edilen diş, tıpkı diğer dişleriniz gibi görünecek ve çalışacaktır.

Ameliyat. Bir periodontal apseyi boşaltmak için buna ihtiyacınız olabilir.

Apse yırtılırsa ağrınızın hafifleyeceğini, ancak yine de bir diş hekimi veya endodontistten tedaviye ihtiyacınız olacağını unutmayın.







Apseli Diş Önlenebilir mi?

Dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmak için şu basit adımları atın:
  • Düzenli diş kontrolleri ve diş temizliği yaptırın.
  • Florürlü bir diş macunu ile dişlerinizi günde iki kez 2 dakika fırçalayın .
  • Dişleriniz ve diş etleriniz arasındaki ulaşılması zor noktaları temizlemek için günlük diş ipi kullanın.
  • Gevşemiş veya çatlamış bir dişiniz varsa, mümkün olan en kısa sürede bir diş hekimi randevusu alın.
  • Şekerli yiyecek ve içecekleri sınırlayın. Tatlılar ve gazlı içecekler , apseye neden olabilecek çürüklere yol açar .
  • Öğün aralarında atıştırmalıkları azaltın.





KAYNAKLAR:

Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Akademisi: “Pediatrik Diş Prosedürlerinde Antibiyotik Tedavisinin Kullanımına İlişkin Kılavuz.”

Mayo Clinic: "Diş apsesi: Tanı ve tedavi" "Diş apsesi: Belirtileri ve nedenleri."

Amerikan Endodontistler Derneği: “Apseli Dişler.”

Journal of Clinical and Diagnostic Research : “Periodontal Apse: Bir İnceleme.”

Amerikan Diş Hekimleri Birliği: “Apse (Diş Ağrısı).”

Kanada Diş Hekimleri Birliği Dergisi : “Periodontal Apseli Bir Hastayı Nasıl Yönetirim?”
ANKARA da evde hemşirelik ve hastanede VİP hemşire refakati hizmeti almak için bu linke tıklayarak telegram gurubundan bilgi alabilirsiniz. Vip refakat ile il dışı dahil kişiye özel her türlü hizmetimiz mevcuttur. 
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.