You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Arı ürünleri; arı poleni, arı ekmeği

Arı ürünleri; arı poleni, arı ekmeği

Genel müdür
Arı ürünleri; arı poleni, arı ekmeği
Merhabalar, sevgili Mediforum ailesi,,,


Bu makalede sizlere arı ürünlerinden arı poleni hakkında bazı bilgiler vermeye çalışacağım. Ancak her zaman ki gibi kanıta dayalı çalışmalardan yararlanarak ve kaynak göstererek. Bir sağlık forumunda sağlıklı bir bilgi yazarken bunu kanıta dayalı araştırmalar ile desteklemez isek yanlış olur... 

Açıkçası yazıma başlarken sonuna doğru ne çıkacak bende bilmiyorum. Bu bir araştırma yazısı ve saatlerce sürecek tamamlanması.....






Arı poleni


Arı poleni nedir ?

Arı poleni çok sayıda faydası olduğu düşünülen ve çok kişi tarafından kullanılan bir ürün. 

Bu konuyu araştırmakta fayda var...

Arı poleni, potansiyel tıbbi ve beslenme uygulamaları nedeniyle doğal tıp tarafından büyük beğeni toplayan değerli bir apiterapötik üründür. Antifungal, antimikrobiyal, antiviral, antiinflamatuar, hepatoprotektif, antikanser immün uyarıcı ve lokal analjezik gibi bir dizi etki gösterir. Radikal süpürücü potansiyeli de rapor edilmiştir. 

Hatta ve hatta yanık yara iyileşme sürecini modüle ettiği düşünülen çalışmalarda var.



Alıntı:Apiterapi (Arı Zehri Tedavisi) Nedir?


Apiterapi, Türkiye’de bal, polen, propolis, arı sütü ve arı zehiri gibi ürünlerle yapılan tedavidir. Aslında apiterapi Çin, Kore ve Japonya gibi Doğu ülkelerinde arı zehri tedavisidir. Arı zehri tedavisi arı zehrilerini kullanarak akupunktur noktalarına enjekte edilen tedavi yöntemidir. Arı zehri çok sayıdaki farmakolojik maddeleri içerir . Arı zehrinden bulunan melittin ve apamin en güçlü antienflamatuar etki gösterdiği için enflamatuar hastalıklarda büyük faydalıdır.

Bugünlerde arı zehiri tedavisi başta Kore, Çin olmak üzere dünya, Rusya ve Avrupa ülkelerinde uygulanmaktadır.



En bilinen apiterapötiklerden biri olan arı poleninin kimyasal bileşimi, iklim koşulları, toprak tipi ve arıların ırkı ve aktiviteleri gibi diğer faktörlerle birlikte bitki kaynağına ve coğrafi kökene güçlü bir şekilde bağlıdır. 

Arı poleninin bileşiminde amino asitler, lipidler (trigliseritler, fosfolipidler), vitaminler, makro ve mikro besinler ve flavonoidler dahil olmak üzere yaklaşık 250 madde vardır.



Alıntı:Ara ara kutucuklar ile araya girmek isterim çünkü çok fazla yabancı terim var. Arı poleni demek ki neymiş, arının yetiştiği yöreye göre değişkenlik gösterirmiş. Ayrıca içerisinde çok fazla madde var.



Arı ekmeği nedir ?

Arı poleni, arıların arı ekmeği ürettiği bir hammaddedir. Bitki anterlerinden polen toplarlar, tükürük bezlerinden veya nektardan gelen salgıdan küçük bir dozla karıştırırlar ve arka ayaklarının kaval kemiği üzerinde bulunan özel sepetlere (korbikulalar) yerleştirirler. Bunlara polen yükleri denir. Tarla arıları polenleri toplar ve kovana taşır.

Kovanda toplanan polenler, tükürükle ıslatılarak uçamayan arılar tarafından parçalanarak petek hücrelerine paketlenir. Daha sonra toplanan polenin yüzeyi ince bir bal ve balmumu tabakası ile kaplanır. Oluşan madde anaerobik fermantasyona uğrayan ve ortaya çıkan laktik asit sayesinde korunan arı ekmeğidir. Arı kolonisi için temel protein kaynağı arı ekmeğidir. Ayrıca işçi arılar tarafından üretilen arı sütü için besin ve mineral maddelerin kaynağıdır.



Alıntı:Gördüğünüz üzere; polenden arı polenine, oradan arı ekmeğine, oradan da arı sütüne muhteşem bir yolculuk var. Ve tüm bu arı ürünleri birbiri ile bağlantılı. 


Polenin rengi parlak sarıdan siyaha kadar değişir. Kovana getirilen polen sepeti genellikle bir bitkinin polenlerinden oluşur. Ancak bazen arılar birçok farklı bitki türünden polen toplarlar. Sadece polenin toplandığı bitki grubu haşhaş, mısır ve baklayı içerirken, diğer yumuşak bitkilerden arılar hem nektar hem de polen toplar. Arılar çimenlerden polen toplamaz. Ancak bazen küflü bitkilerden mantar sporları toplayabilirler .



Polenin Kimyasal Bileşimi

Polen, biyolojik olarak aktif maddeler açısından zengin, oldukça çeşitli bir bitki ürünüdür. Farklı bitki türlerine ait polen tanelerinde 200 madde bulundu. Temel kimyasal maddeler grubunda proteinler, amino asitler, karbonhidratlar, lipidler ve yağ asitleri, fenolik bileşikler, enzimler ve koenzimler ile vitaminler ve biyoelementler bulunur.

Polen, metionin, lizin, treonin, histidin, lösin, izolösin, valin, fenilalanin ve triptofan gibi esansiyel amino asitlerin %10,4'ünü içeren ortalama %22,7 protein içerir. Bu protein elementleri yaşam için gereklidir ve organizma bunları kendi başına sentezleyemez. Ayrıca polende önemli miktarda nükleik asit, özellikle ribonükleik asit bulunur. Sindirilebilir karbonhidratlar polenlerde ortalama %30,8 oranında bulunur. Başta fruktoz ve glikoz olmak üzere indirgeyici şekerler bu üründe yaklaşık %25,7 oranında mevcuttur.

Polende yaklaşık % 5,1 oranında bulunan lipidler arasında ilk sıralarda belirtilmesi gerekenler esansiyel yağ asitleridir (EFA). Linoleik, γ- linoleik ve arkaik gibi asitler %0,4 oranında bulunur. Fosfolipidler %1,5 oranında bulunurken fitosteroller, özellikle P-sitosterol, %1,1 oranında bulunur.

Diğer bir grup ise ortalama % 1,6 oranında fenolik bileşikler oluşturmuştur. Bu grup flavonoidler, lökotrienler, kateşinler ve fenolik asitleri içerir. Polende bulunan flavonoidlerin %1,4'ü başlıca kaempferol, kuersetin ve isorhamnetin iken, %0,2'lik fenolik asit grubunda ise ağırlıklı olarak klorojenik asit bulunur.

Polen, hem provitamin A ve E ve D vitaminleri gibi yağda çözünen %0,1 hem de B1, B2, B6 ve C gibi suda çözünen %0,6 ve asitler açısından oldukça önemli bir vitamin kaynağıdır: pantotenik, nikotinik ve folik, biotin, rutin ve inositol. Toplam miktarları tüm üründe %0,7'ye eşittir.

Makro besinler (kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum ve potasyum) ve mikro besinler (demir, bakır, çinko, manganez, silikon ve selenyum) dahil olmak üzere biyoelementler yaklaşık % 1,6 oranında bulunur. 


Havada kurutulmuş polendeki (40°C sıcaklıkta) ana bileşenlerin ortalama içeriği şu değerlere eşittir: proteinler, %32,8, esansiyel amino asitler dahil, %11,5 ve indirgeyici şekerler, %40,7, sakaroz, %3,7, lipidler, %12,8, C vitamini, %0,19, β -karoten, %0,07 ve biyoelementler, %4,0.



Arı ekmeği özel bir çatalla peteklerden kazınarak toplanır ve daha sonra 1:5 oranında ılık bal ile inceltir. Karışımı birkaç gün beklettikten sonra arı ekmeği ağır olduğu için kabın dibine düşer. ve kendini baldan ayırır. Kavanozlara konulduktan sonra ürün sıkıca kapatılarak serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilir.



Arı poleni ne işe yarar?



Alıntı:Buradaki konular için her fayda denen şeyin altına kaynağı vereceğim. Yani benim sözlerim değil bunlar..

Klinik çalışmalar polenin hipolipidemik aktivitesini doğruladı. Hastaların kan serumunda lipid maddelerinin içeriğini düşürmüştür . 

Hiperlipidemi ve aterosklerozda da başarıyla uygulanmış. 

Antiatersklerotik ilaç olan Grofibrat (fenofibratum) ile reaksiyona girmeyen hastalarda polen, lipid ve kolesterol seviyesini düşürmüş ve kan trombositlerinin kümelenmesini %30 oranında azaltmış. 

Belirgin bir miyopi ve kısmi optik atrofisi olan arteriosklerozdan mustarip hastalarda, polen kan serumundaki kolesterol seviyesini düşürdü ve görüş alanını arttırdı ve görme keskinliğini stabilize etti deniyor.


Kaynak; Kassyanenko V., Komisarenko I., Dubtsova E. Arıcılık, Apiterapi ve Yaşam Kalitesi . Moskova, Rusya: Uluslararası Endüstri Akademisi; 2010. Patolojik lipid metabolizması olan hastalarda bal, polen ve arı ekmeğinin serum kolesterini üzerine etkisi; s. 81–82.



Alıntı:Polen ve ekstraktları, özellikle yağda çözünenleri, enfarktüs sonrası durumların yanı sıra sistemik dolaşım bozuklukları ve arteriyel hipertansiyonda da başarıyla uygulanmakta. Ayrıca, yaşlı insanlara verilen küçük dozlarda polen, hem kan damarlarındaki aterosklerotik değişikliklerin inhibisyonuna hem de beyin kan akışının iyileşmesine izin vermiş.

Kaynak; Wang W., Hu J., Cheng J. Arı kovanlarından gelen polenin biyolojik etkisi, ışınlanmış farelerin hematopoietik dokuları üzerindeki radyo koruyucu etkisi. 31. Uluslararası Arıcılık Kongresi Apimondia Bildirileri; 1987; Varşova, Polonya. s. 176.



Alıntı:Polenin hipoglisemik aktivitesi esas olarak doymamış yağ asitleri, fosfolipidler ve fitosterollerin varlığına bağlanır. Ayrıca, polen alan kişilerde trombosit agregasyon yeteneğinin azaldığı ve fibrinolitik sistem aktivitesinin arttığı doğrulanmış. Kalp hastalıklarından ve beyin felçlerinden koruyan antiaterosklerotik etkiyi göstermiş.

Kaynak;  Samochowiec L., Wójcicki J. Yüksek lipid diyeti ile beslenen farelerde polenin serum ve karaciğer lipidleri üzerindeki etkisi. Herba Polonika . 1981; 27 Confused. 333.



Alıntı:Hayvanlar üzerinde yapılan geniş kapsamlı ve iyi belgelenmiş araştırmalar da polenin detoksifiye edici etkisini açık bir şekilde göstermiştir. Fareler, her ikisi de karaciğer hücrelerinde derin bir hasara neden olan karbon tetraklorür ve trikloretilen gibi organik çözücüler ile etiyonin ve amonyum florür ve viral hepatit, etanol ve alil alkolün neden olduğu değişiklikleri taklit eden galaktozamin ile zehirlendi.  Etkileri altında alanin ve aspartat transaminaz, asit fosfataz ve bilirubin gibi çok yüksek seviyelerde enzimler test edildi . Polen, kan serumundaki bu maddelerin seviyesini fizyolojik değerlere bile düşürdü, bu da bu ürünün karaciğer dokusuna göre tedavi edici özelliklerini kanıtlıyor. Ayrıca toksik maddelerle birlikte verildiğinde karaciğer hücrelerini zararlı etkilerinden korumuştur, bu da toksikasyonu önleme kabiliyetini gösterir. 


Kaynak; Juźwiak S., Raińska T., Dutkiewicz T., et al. Polen özleri, farelerde parasetamolün hepatotoksisitesini azaltır. Fitoterapi Araştırması . 1992; 6 (3):141–145. doi: 10.1002/ptr.2650060308.


Alıntı:Polen ve arı ekmeğinin meslek hastalıkları, ağır metal kontaminasyonu, endüstriyel gazlar ve tozlar ve ilaçlar (örneğin, antiromatizmal ve anti-inflamatuar müstahzarlar ve antibiyotikler) gibi olaylarda detoksifiye edici aktivitesinden de söz edilir.

Kaynak; Eraslan G., Kanbur M., Silici S., Liman B., Altınordulu Ş., Sarıca ZS Farelerde propoksur toksisitesine karşı arı poleninin koruyucu etkisinin değerlendirilmesi. Ekotoksikoloji ve Çevre Güvenliği . 2009; 72 (3):931-937. doi: 10.1016/j.ecoenv.2008.06.008.



Alıntı:Polen ayrıca yüksek bir anti-inflamatuar aktivite ile karakterize edilir. 

Kaynak;  Pascoal A., Rodrigues S., Teixeira A., Feás X., Estevinho LM Ticari arı polenlerinin biyolojik aktiviteleri: antimikrobiyal, antimutajenik, antioksidan ve antiinflamatuar. Gıda ve Kimyasal Toksikoloji . 2014; 63 :233–239. doi: 10.1016/j.fct.2013.11.010



Alıntı:Arı poleni de değerli bir besin takviyesi olarak önerilmiştir. Polen ile hayvan besleme deneyleri de yapılmıştır. Polenle beslenen fare ve sıçanların, standart yem verilen hayvanlara kıyasla timus, kalp kası ve iskelet kaslarında daha yüksek C vitamini ve magnezyum içeriğinin yanı sıra hemoglobin içeriği ve daha fazla kırmızı kan hücresi gösterdiği kanıtlandı. . Ayrıca polen, deney hayvanlarının yaşam süresini de uzatmıştır.

Kaynak; Khalil FA, El-Sheikh NM Diyet Mısır propolisi ve arı poleni takviyesinin sıçanlarda sodyum florür durumunda toksisiteye karşı etkileri. Amerikan Bilim Dergisi . 2010; 11 (6):310–316.



Alıntı:Aç hayvanlarda ve vitaminsiz diyette olanlarda polen, normal bir diyete göre daha hızlı kilo alımına neden oldu. Araştırma, polenin yüksek bir besin değerine sahip olduğunu ve hayvanların organizmalarındaki besin eksikliklerini hızla tamamlama özelliğine sahip olduğunu kanıtlıyor. Süreçte hayati rol oynayan bileşenler, vazgeçilebilir amino asitler, vitaminler ve biyoelementlerdir.

Polenin besleyici özellikleri ve düzenleyici metabolik süreçler, diğerlerinin yanı sıra, çocukların iştahsızlık, gelişme geriliği, çocukların ve yetişkinlerin yetersiz beslenmesi durumlarında kullanılır. Ayrıca, iyileşme döneminde, ameliyatlardan sonra ve fiziksel ve zihinsel olarak çok çalışan kişilere polen verilmesi önerilir.

Kaynak; Tikhonov AI, Sodsavichniy K., Tichonov CA, Yarnich TG, Bodnarchuk LI, Kotenko AM Eczacılık ve Tıpta Arı Poleni . NFU Orijinal Harkov; 2006





Alıntı:Ayrıca polenin zararlı fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörlere karşı direncin arttırılmasına dayanan adaptojenik özellikleri de belirtilmiştir. Aşırı fiziksel yükte organizmanın fiziksel uygunluğunu arttırmak. Hafıza, öğrenme, kavrama, düşünme ve konsantrasyon yeteneği gibi beyin fonksiyonlarını geliştirmek ve  enfeksiyona karşı bağışıklık sisteminin gücünü artırarak, bağışıklık sistemini güçlendirmek de faydaları arasında.

Kaynak; Nechaeva N. Arı Ürünleri Alımından Sonra Fonksiyonel ve Spor Tıbbında Değişiklikler . Ryazan, Rusya: Ryazan Devlet Tıp Üniversitesi; 2009



Alıntı:Ayrıca polen etanol özlerinin, Staphylococcus aureus gibi insan Gram-pozitif bakterileri ve Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas dahil olmak üzere Gram-negatif bakteriler için patojen üzerinde hala etkili olan oldukça güçlü bir antibiyotik aktiviteye sahip olduğu gösterilmiştir.

Kaynak; Erkmen O., Özcan MM Türk propolis, polen ve defnenin bozulma ve gıda kaynaklı patojenik mikroorganizmalar üzerindeki antimikrobiyal etkileri. Tıbbi Gıda Dergisi . 2008; 11 (3):587-592. doi: 10.1089/jmf.2007.0038.


Alıntı:Son araştırmalar polenin antialerjik aktiviteye sahip olduğunu göstermektedir. Organizmaların mast hücrelerini alerjik reaksiyonların üssü olan histamin salınımından kaynaklanan degranülasyondan korur. Örneğin, anti-IgE antikorları içeren serum tarafından indüklenen mast hücrelerinden histamin salımı, polen tarafından %62 oranında engellenmiştir .

Kaynak; Ishikawa Y., Tokura T., Nakano N., et al. Bal arısı tarafından toplanan polenin in vivo ve in vitro mast hücre degranülasyonu üzerindeki inhibitör etkisi. Tıbbi Gıda Dergisi . 2008; 11 (1):14–20. doi: 10.1089/jmf.2006.163



Alıntı:Veriler, polenin kılcal damarları kapattığını, kardiyovasküler ve böbrek kaynaklı şişlikleri giderdiğini ve özellikle mesane ve üretra aralığındaki düz kaslar üzerinde spazmolitik bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

Kaynak; Yakusheva E. Polen ve arı ekmeği: fiziko-kimyasal özellikler. Biyolojik ve farmakolojik etkiler. Tıbbi uygulamada kullanın. İçinde: Rakita D., Krivtsov N., Uzbekova DG, editörler. Apiterapinin Teorik ve Pratik Temelleri . Ryazan, Rusya: Roszdrav; 2010. s. 84–97.




Alıntı:Polenin prostat bezinin iltihabi durumlarında faydalı etkisi uzun zamandır bilinmektedir. Klinisyenler, bakteriyel olmayan prostat iltihaplarında polenin, ağrıyı etkili bir şekilde gideren hastaların durumunu iyileştirdiğini doğrulamaktadır. Olumlu etki, iyi huylu prostat hiperplazisi vakalarında bulundu. Prostat kanserinin ilk aşamasında da iyileşme bulundu. Bununla birlikte, kemoterapötik ajanlarla birlikte polen verildiğinde, önemli bir terapötik etki hisseden kişilerin sayısı önemli ölçüde arttı.

Kaynak;  Droździk M. Zastosowanie wyciągu z pyłku kwiatowego w leczeniu zapalenia ve przerostu gruczołu krokowego. Herba Polonika . 1993; 39 Confused. 223.



Alıntı:Antidepresanlarla birlikte verilen polen, dozlarının düşürülmesini sağlar ve kısa sürede genel durumu iyileştirir. Bu nedenle, daha az uyuşturucu bağımlılığı veya yan etki vakası vardır. Polen, sinir dokusuna kan akışını iyileştirmesi sayesinde zihinsel kapasiteyi artırır ve stres veya aşırı çalışma nedeniyle zayıflamış sinir sistemini güçlendirir .

Kaynak; Wójcicki J. Polen ekstraktlarının uzun süreli etil alkol alımına maruz kalan sıçanlarda biyokimyasal bozukluklar üzerindeki etkisi. Herba Polonika . 1989; 35 Confused. 201.



Alıntı:Özellikle yaşlılarda azalan yaşam enerjisinin neden olduğu depresyonlarda iyi etkiler elde edilir. Polenin küçük dozlarda bile uzun süreli kullanımı ruh halinin kademeli olarak iyileşmesini sağlar, yaşama arzusunu geri kazandırır ve organizmayı fiziksel olarak güçlendirir.

Kaynak; Wójcicki J. Polen ekstraktlarının tavşanlarda endokrin fonksiyonu üzerindeki etkisi. Herba Polonika . 1991; 27 Confused. 151.


Yoruldum ama hepsini eklemeye çalıştım. Özellikle farklı farklı kaynaklara baktım ki yalan yanlış olmasın. Kaynakların hepsi PubMED kayıtlı kaynaklar. Altlarına da isimlerini ekledim sayfa numaralarına kadar var.




Arı poleni nasıl kullanılır ? Arı ekmeği nasıl kullanılır?

Bu konu da gene de polenin coğrafyasına, kalitesine, içindekilerin oranına göre bence değişir. Bazı kullanıcılar çarpıntı yapıyor der, kimisinde alerji olabilir. Bunlara dikkat etmek ve kendinizi izlemek önemlidir. Ben gene makalelerden bazı bilgiler vereyim.


Kullanım dozu

Alıntı:Tedavi için arı poleni

Erişkinlerde her gün 20-40 gr tedavi edici olarak uygulanır. Bir çay kaşığı 7,5 gr polen ise, bu ürünün yetişkinler için bir dozunun 3-5 çay kaşığı, çocuklar için ise 1-2 çay kaşığı olduğu sonucuna varılabilir. Polen genellikle yemekten önce günde 3 kez alınır. Tedavi süresi 1-3 aydır, ancak yılda 2-4 kez tekrarlanabilir. Tedavi için en uygun dönem kış-ilkbahar ve yaz-sonbahar arasıdır. Genel olarak, kombinasyon tedavisinde, diğer ilaçlarla birlikte ve kronik hastalıklarda daha düşük dozda polen kullanılır.


Tedavi için arı ekmeği

Polenden daha güçlü bir etkinin ürünü olan arı ekmeği, genellikle daha küçük miktarlarda veya kısa bir süre için verilir. Rumen araştırmacılar, kronik hepatit tedavisinde, bir ay boyunca günde 30 g kullanılan arı ekmeği ve 3 ay boyunca uygulanan tam olarak aynı dozdaki polen için aynı sonuçları elde ettiler.

Kaynak; Bogdanov S. Polen: Üretim, Beslenme ve Sağlık: Bir İnceleme . Arı Ürün Bilimi; 2014.




Kullanım şekli

Alıntı:Organizmanın sindirilebilirliğini arttırmak için polen taneleri öğütülerek parçalanır veya ılık suya tabi tutulur. Su ortamında polen taneleri şişer ve 2-3 saat sonra çatlar ve buna bağlı olarak değerlerini bırakır. Süt, meyve ve sebze suları da bu amaçla kullanılır. (Öğütülmüş) polen, bal, tereyağı, süzme peynir, yoğurt, reçel, kullanılarak 1: 1'den 1: 4'e kadar birçok ürünle karıştırılabilir. Karışık polen günde 3 defa 1 tatlı kaşığı miktarında alınır. 

Özetlemek gerekirse, yutulmadan önce doğru bir şekilde çiğnenmiş parçalanmamış polenlerin organizma tarafından sadece yaklaşık %10-15 oranında kullanıldığını vurgulamak gerekir. Mekanik parçalama veya doğal salıvermeden sonra biyolojik polenin erişilebilirliği %60-80'e yükselir .

Kaynak; Bogdanov S. Polen: Üretim, Beslenme ve Sağlık: Bir İnceleme . Arı Ürün Bilimi; 2014.

Ezeceksiniz yaniWink





Yanık Yara Tedavisinde Polen


Yaraların iyileşme sürecini kesintiye uğratan faktörlerden birinin de enfeksiyon olduğunu belirtmek gerekir. Yanıkların propolis ile deneysel tedavisine ilişkin çalışmaların konusu olan yanık sonrası yaralar enfeksiyonlara özellikle duyarlıdır. Geniş yanıklar birçok mikroorganizma için enfeksiyon kapıları iken, nekrotik dokular bu tür mikroorganizmaların gelişmesi için çok iyi bir ortamdır. 

Yapılan ve henüz yayınlanmamış araştırmalar, arı poleni özü içeren merhemin yanık sonrası yaraların bakteriyel florası ile ilgili antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğunu kanıtlamaktadır. Ayrıca, arı poleni merheminin topikal uygulaması da dahil olmak üzere apiterapötik yanık yarası tedavisi yöntemi ayrıca istenmeyen etkilerden yoksundur ve topikal yanık yarası tedavisine alternatiftir.


Bu yeni bir konu gibi ama gene de ekledim kaynak; Kanashiro A., Souza JG, Kabeya LM, Azzolini AECS, Lucisano-Valim YM Flavonoidler tarafından inhibe edilen uyarılmış nötrofiller tarafından elastaz salınımı: katekol grubunun önemi. Zeitschrift für Naturforschung C . 2007; 62 (5-6):357-361
[Resim: x3nNi.jpg]
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren MediFORUM - Türkiye'nin sağlık forumu sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.